Türkiye, yenilenebilir enerji alanında son yıllarda kararlı adımlar atarak büyük bir ilerleme kaydetti. Ağustos sonu itibarıyla güneş enerjisi kurulu gücü 18 bin 478 megavata, rüzgar enerjisi kurulu gücü ise 12 bin 933 megavata ulaştı. Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü 110 bin megavatı aşarken, bunun 31 bin 411 megavatını güneş ve rüzgar enerjisi oluşturdu. Böylece elektrik üretiminde güneş ve rüzgarın payı yaklaşık yüzde 30'a çıktı.

Avrupa’da Beşinci Sıradayız

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borçları 60 Aya Kadar Yapılandırılabilecek Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borçları 60 Aya Kadar Yapılandırılabilecek

Türkiye, yılın ilk yarısında karasal rüzgar kapasitesine 426 megavat ekledi ve Avrupa’da beşinci sıraya yerleşti. WindEurope tarafından hazırlanan rapora göre, bu artış 78 rüzgar türbini ile sağlandı. Ortalama 5,5 megavatlık kapasiteye sahip türbinler sayesinde Türkiye, yenilenebilir enerji kapasitesinde önemli bir artış yakaladı.

Avrupa’da İlk Sırada Almanya Var

Karasal rüzgar enerjisi kapasitesinde Avrupa'da en yüksek artış 1.300 megavat ile Almanya’da gerçekleşti. Almanya'yı 876 megavatla İspanya, 573 megavatla Fransa ve 536 megavatla İsveç takip etti. Avrupa genelinde ise toplam rüzgar enerjisi kapasitesi 287 gigavata ulaştı.

Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla hem çevresel sürdürülebilirliği sağlama yolunda önemli adımlar atıyor hem de enerji güvenliğini artırıyor. Yatırımların devam etmesiyle Türkiye'nin bu alandaki lider ülkeler arasında yerini sağlamlaştırması bekleniyor.

Muhabir: AYŞE SANCAK