Trabzon bir değerini daha kaybetti Trabzon bir değerini daha kaybetti

Metin Lokumcu Davasında Beraat Kararı! 13 Polis Hakkında Suçsuz Bulundu
Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011 tarihinde düzenlenen miting öncesi çıkan olaylarda hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu davasında bugün Trabzon’da görülen 14. duruşmada karar çıktı. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, 13 sanık polis hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme, Lokumcu’ya fiziki bir darp ve müdahale olmadığına, toplumsal olaylara müdahaledeki orantılılık ilkesinin göz önüne alındığına ve biber gazı kullanımının orantılı müdahale sayılabileceğine dikkat çekti.

Metin Lokumcu’nun Ölümü ve Dava Süreci
31 Mayıs 2011’de Artvin’in Hopa ilçesinde düzenlenen bir miting öncesinde çıkan olaylarda polisin sıktığı biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği iddia edilen emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin soruşturma, Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldü. Soruşturma kapsamında, aralarında dönemin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan’ın da bulunduğu 13 polis hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Olaydan 10 yıl sonra 2021 yılında açılan davada, sanıkların yargılanmasına 21 Nisan 2021’de başlandı. Hopa’daki olayların ardından güvenlik gerekçesiyle duruşmalar Trabzon’a alındı ve dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Bugüne kadar 14 duruşma yapıldı.

Mahkeme: Biber Gazı Kullanımı Orantılı Müdahale
Sabah saatlerinde başlayan ve akşam saatlerine kadar süren 9 saatlik duruşmada, mahkeme heyeti 3 kez ara verdi. Aile avukatları ve sanık müdafilerinin savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Metin Lokumcu’ya yönelik fiziksel darp ve müdahale olmadığına ve olayın yaşandığı koşullarda biber gazı kullanımının orantılı müdahale sayılabileceğine hükmetti. Mahkeme, insan bedeninin kimyasallara verdiği tepkilerin farklı olabileceğini belirterek, Metin Lokumcu’nun ölümü ile polis müdahalesi arasında doğrudan bir illiyet bağı kurulamadığına karar verdi.

13 Sanık Polis Beraat Etti
Mahkeme, illiyet bağı bulunmadığı durumlarda kusurdan bahsedilemeyeceğini ifade ederek, yapılan müdahalenin yasal çerçevede ve orantılı olduğunu değerlendirdi. Bu nedenle aralarında dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan’ın da bulunduğu 13 sanık polisin beraatine karar verildi. Mahkemenin bu kararı, istinaf yolu açık olmak üzere alındı.

Aile Tepkili: “Karar Yok Hükmündedir”
Duruşmanın ardından Metin Lokumcu’nun yakınları ve avukatları Trabzon Adliyesi önünde açıklamalarda bulundu. Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, kararın kendileri için “yok hükmünde” olduğunu belirterek, “Babamın o gün haklı bir mücadele verdiğine inanıyorum. Öfkeliyim ve sinirime yenik düşmek istemiyorum. Bu coğrafyada hâlâ yaşıyoruz ve mücadelemiz devam edecek,” ifadelerini kullandı.

Metin Lokumcu davasında verilen beraat kararının ardından, aile ve destekçileri adaletin yerini bulmadığını ifade ederek, karara karşı hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

Kaynak: İHA