Bana Maviyi Anlat, 2022 yılında yapımcılığını Ökkeş Sevimli ve Fatih Zaman’ın üstlendiği, tüm çekimlerinin Trabzon’da gerçekleştiği bir yapım. Filmin yönetmenliğini Cemile Kırmızı Karadaş, görüntü yönetmenliğini Eyüp Boz, ışık şefliğini Recep Biçer, süpervizörlüğünü Gökhan Bilir, uygulayıcı yapımcılığını ise Fatih Akkaya üstlendi. Filmin oyuncu kadrosunda ise Turgay Tanülkü, Aşen İnci, Fatma Tezgit, Berk Aydın, Ayşe Berna Konur, Ceyhun Gen, Kevser Sare Ateş, Ercan Kılıçarslan, Bertug Kürşat Alp, Süheyla Cora, İlhan Özdemir ve Beren Alya Alp gibi isimler yer aldı.

Ordu Tanıtım Günleri’nde Şiveyle Gelen Eğlence: “Aurdan Gidili!” Ordu Tanıtım Günleri’nde Şiveyle Gelen Eğlence: “Aurdan Gidili!”

Whatsapp Image 2024 11 18 At 2.11.14 Pm (2)

Dünyada Bir İlke İmza Atıldı

Fatih Zaman, Bana Maviyi Anlat filminde, başrol oyuncusu Ayşe karakterinin görme engelli, Ali karakterinin ise işitme engelli olmasına karar vererek bir ilke imza attı. Bu cesur ve özgün yaklaşım, filmde engellilik temasıyla güçlü bir toplumsal mesaj verilmesine olanak sağladı. Zaman, Moskova Film Festivali’nde ödül kazanmanın, onlarca ülke ve yüzlerce film arasından "En İyi Aşk Filmi" seçilmenin kendisi ve tüm ekip için büyük bir onur ve gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

"Dünya Bizi Konuşacak"

Fatih Zaman, filmi kaleme almaya başladığında ilk heyecanını yönetmeni Cemile Kırmızı Karadaş ile paylaştığını belirterek, "Biz bunu çekeriz," dediğini hatırlatıyor. Senaryonun yazım sürecinin ardından, yapımcı Ökkeş Sevimli’ye hikayeyi anlatan Zaman, Sevimli’nin büyük bir güvenle "Biz bu filmi çekeceğiz," dediğini ifade etti. "İlk gün şunu dedim: 'Biz bu filmi çekeceğiz ve dünya bizi konuşacak.' Ve öyle de oldu," diye ekliyor Zaman.

Uluslararası Başarılar

Bana Maviyi Anlat filmi, Moskova Film Festivali'nde kazandığı ödüllerin yanı sıra, birçok uluslararası festivale de damgasını vurdu. Filmin kazandığı ödüller arasında şunlar yer alıyor:

  • Romanya, Bükreş – En İyi Film, En İyi Film Yapımcısı, En İyi Film Afişi
  • Hindistan, Kalküta Kült Film Festivali – En İyi Kadın Filmi, Engellilik Konulu En İyi Film
  • Fransa, Cannes Dünya Film Festivali – Engellilik Konulu En İyi Film
  • Hindistan, Ganj Uluslararası Film Festivali – Engellilik Konulu En İyi Film
  • Hindistan, Bir Samunda Uluslararası Film Festivali – Tüm Kategorilerde En İyi Uluslararası Film
  • İtalya, Ponza Film Ödülleri – En İyi Sosyal Konulu Film
  • Almanya, Mannheim Uluslararası Film Festivali – En İyi Emek ve Sosyal Film
  • Rusya, Saint Petersburg – En İyi Uzun Metrajlı Film
  • Amerika Birleşik Devletleri, David Uluslararası Film Festivali – En İyi Sosyal Film
  • Yunanistan, Atina Uluslararası Film Festivali – En İyi Mansiyon Ödülü
  • İtalya, Consilium International Film Festival – Ulusal Bölü
Muhabir: AYŞEN KARABİNA