Safra kesesi taşları genellikle ağrısız olabilir; ancak bazı hastalarda ciddi semptomlara yol açabilir. Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ferudun Kaya, sessiz safra taşlarına dikkat çekerek, belirti göstermeyen bu taşların safra kanallarını tıkaması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.


Sessiz Taşlar ve Belirtileri

KTÜ'nün İki Önemli Projesine TÜBİTAK’tan Destek! Bilim Dünyasında Büyük Adımlar KTÜ'nün İki Önemli Projesine TÜBİTAK’tan Destek! Bilim Dünyasında Büyük Adımlar

Op. Dr. Kaya, "Çoğu kişi safra taşına sahip olsa bile herhangi bir belirti yaşamaz. Bu tür taşlara 'sessiz taşlar' denir. Ancak taşlar safra kanalını tıkarsa çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir," dedi. Bu belirtiler şunlardır:

  • Safra Kolikleri: Karın sağ üst kısmında başlayan, omuza ve sırta yayılan şiddetli ağrılar. Bu ağrılar saatlerce sürebilir.

  • Mide Bulantısı ve Kusma: Özellikle yemeklerden sonra mide bulantısı ve kusma görülebilir.

  • Hazımsızlık: Şişkinlik, mide yanması ve özellikle yağlı yiyeceklerden sonra sindirim problemleri.

  • Sarılık: Safra taşının safra kanalını tıkaması nedeniyle safra akışı bozulur ve ciltte, göz aklarında sararma meydana gelebilir.


Laparoskopik Yöntemle Tedavi

Safra taşlarından kurtulmanın en güvenli ve etkili yöntemlerinden birinin laparoskopik kolesistektomi olduğunu belirten Op. Dr. Kaya, bu minimal invaziv cerrahi yöntemin hastaların kısa sürede iyileşmesine olanak sağladığını ifade etti. Kaya, "Laparoskopik kolesistektomi, safra taşlarının yol açtığı semptomları gidermek için güvenli bir tedavi seçeneğidir" dedi.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN