Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi (GEZEKODER), haziran ayında, ekim döneminde ortaokul öğrencilerine eğitim vermişti. Bugün ise hasat döneminde GEZKODER yönetim kurulu üyesi İsmail Öksüz, tarlada öğrencilerle yeniden buluşarak hasat döneminde uygulanacak püf noktaları anlatarak organik tarımın ve ata tohumunun önemine değindi.

Öksüz, bu yıl sadece bal kabağı üretimi yaptıklarını söyleyerek hasat dönemine az bir zaman kaldığını belirtti. Kabaklarla dolu tarlada öğrencilerle buluşan Öksüz, dernek olarak ata tohumlarının yaygınlığını artırmak için başlattıkları çalışmanın, önümüzdeki yıl itibariyle bitki çeşitliliğinin artırılarak devam edileceğini bildirdi. Organik üretimde zamanlamanın çok önemli olduğunu söyleyen İsmail Öksüz, “Bitkide büyüme hızını ayarlamak çok önemli. Mesela bu kabaklar sadece çiftlik gübresi kullanılarak üretildi.

Buna ilaveten büyüme hızına müdahale etmedik. Yani suya ihtiyacı olduğunda su verdik. Yaklaşık 3 aylık bir zaman sonrasında kabaklarımız için hasat dönemine ulaştık. Mesela yetiştirmiş olduğumuz kabağa hormon katılmış olsa, fazla su verilerek büyüme hızına müdahale edilse bu süreden çok daha kısa bir sürede bu ürün elde edilebilir. Fakat dediğimiz gibi hayatta en önemli servetimiz sağlığımız. Bunun için organik tarım, ata tohumu diyor, organik beslemeye önem vermeliyiz" dedi.
 

Editör: Birol Sancak