BRENT PETROLDEKİ SERT DÜŞÜŞ
Petrol piyasalarında hareketlilik sürüyor. Brent petrolünün varil fiyatı, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu dönemde 76 dolar seviyesine kadar düştü. Özellikle Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler bu düşüşün ana sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor. Geçen hafta 80 dolar civarında seyreden fiyatlar, düşüş eğilimini hızlandırarak akaryakıt fiyatlarında indirim beklentilerini artırdı.

DÜŞÜŞÜN ARKASINDAKİ SEBEPLER: TALEP VE ARZ ETKİSİ
Petrol fiyatlarının gerilemesindeki en önemli etkenlerden biri, talep düşüşü. Çin ekonomisindeki yavaşlama sinyalleri ve ABD’de sürüş sezonunun sona ermesi fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Ayrıca, Orta Doğu’da devam eden ateşkes görüşmeleri ve OPEC+ grubunun üretim artırma planları arz endişelerini azaltarak düşüşü destekliyor.

OPEC+’IN ÜRETİM ARTIŞI PLANI
OPEC+ Grubunun ekim ayında petrol üretimini artıracağı yönündeki planları da fiyatlar üzerindeki baskıyı artırıyor. Günde fazladan 180 bin varil üretim yapılması planlanırken, Libya’daki üretimin düşüşü global dengeleri etkiliyor. Bu gelişmeler, petrol fiyatlarındaki volatiliteyi tetikliyor.

Canlı yayında kötü haberi verdi! Ekim ayında resmen başlıyor Canlı yayında kötü haberi verdi! Ekim ayında resmen başlıyor

AKARYAKIT FİYATLARINA İNDİRİM BEKLENTİSİ
Petrol fiyatlarındaki bu düşüş, akaryakıt fiyatlarının da aşağı çekilip çekilmeyeceği sorusunu gündeme taşıdı. Özellikle dolar kurunun stabil kalması, indirim ihtimallerini güçlendiriyor. İstanbul’da benzin ve motorin fiyatlarının ne yönde değişeceği ise merak konusu. Mevcut durumda, benzinin litresi 43,24 TL, motorinin litresi ise 43,16 TL olarak belirlenmiş durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ