Sevgili Okurlar, Rektörlük makamı çok özel makamdır. Bakanlık gibidir. Bütçesi vardır, ataması vardır, tayini ve terfisi vardır. Rektörün emrinde büyük bir bütçe, koca bir Tıp Fakültesi ve diğer fakülteler vardır. Onun için rektörlüğe atananlar orada iki dönem(8 yıl) kalmak isterler.
KTÜ’de son yıllarda Türkay Tüdeş, İbrahim Özen, Süleyman Baykal ikişer dönem olarak görev yaptılar. Şimdi de rektör Hamdullah Çuvalcı işbaşında. Onun dört yılı da göz açıp kapayıncaya kadar geçti.
Yaptıklarını anlatırken Karadeniz Teknik Üniversitesine çok şey vermiş.
Arada sıkıntılar yok mu? Var. Bize de hocalardan gelenler oldu. KTÜ’nün 4 yıldaki kazanımlarını etkileyecek konular değil.
Peki KTÜ rektörü Sayın Çuvalcı ve ekibi neler anlattılar?
Duayen meslektaşımız Ali Savaş’ı unutmadılar. Çok önemli bir gazeteci olduğunu söylediler. Trabzon‘da basın toplantısı olacak da Ali Savaş soru sormayacak. Mümkün değil. Mutlaka sorar ve dikkatle dinlenirdi. Allah bir kez daha rahmet etsin.
Hamdullah hoca, Karadeniz Teknik Üniversitesini Araştırma ve Akredite Üniversite yapmayı başardı.
Araştırmacı ve Akredite üniversitesi olmak demek projeler için ekstra fonlar almak demek.
KTÜ’nün halen yürüttüğü büyük projeleri var. Bunlardan birisi TÜBİTAK ile yürütülen 150 milyon TL’lik proje, diğeri ise Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile METAM(Medikal Tasarım Araştırma Merkezi) ortak projesi ki dün TTSO ve iş dünyası ile görüşmesi vardı.
Teknofest de başarıdan başarıya koşan Teknoloji takımlarını bir çatı altında birleştirdiklerini anlattı Çuvalcı. Ve Roket çalışması konusunda ciddi mesafeler aldıklarının altını çizdi. Teknokent de 84 projenin 34’ünde KTÜ öğretim üyelerinin projelerinin yürüdüğünü aktardı.
Üniversiteler için yayınlar çok ama çok önemlidir. Yayınların sayısını artırdıklarını, 750’den 810 yayına çıkardıklarını vurguladı.K TÜ Yapay Zeka eğitiminde ilk kez bu yıl öğrenci alıyor.
Sordum, Yapay Zeka’dan çekinenler var, farklı alanda kullanılmasından endişe edenler var, ne diyeceksiniz?
Hamdullah hoca, ‘korkulacak bir şey yok, Yapay Zeka hepimizin işlerini kolaylaştıracak’ cevabını verdi.
Farabi Hastanesine de değindi. Üniversite hastanesinin her zamankinden daha verimli olduğunu ve günlük binlerce poliklinik, ameliyat yapıldığı, hasta memnuniyetinin de yüzde 94 olarak belirlendiğini söyledi.
KTÜ mezunları bugün Türkiye’nin en önemli kurumlarında. Ya siyasette ya da Bürokrasi ve iş dünyasında.
Onlarla iletişimi kesmediklerini söyleyen Çuvalcı, Mezunlarla iletişim birimini kurduklarının altını çizdi.
Üniversiteden emekli olan Öğretim üyeleri?
Onlarla ilgili olarak da ‘Bize müracaat eden hocalarımıza bölümlerle yer gösteriyoruz ve birikimlerini aktarmalarını sağlıyoruz.’
Kantin İhaleleri ve Lojmanların usulsüz dağıtıldığı iddiasına da cevap verdi.
‘Kantin ihalelerini usulsüz versem ihaleye giren diğer firmalar dava açmaz mı, bunlar rektörlük sürecinin yıpratma politikaları. Lojman konusunda sadece Üniversitemize artı değer katacak olan ve dışardan aldığımız hocalarımızı öne geçirdik. Öğretim üyelerinin kent merkezlerine yayılmasına tarafım’
KTÜ’nün deprem konusunda araştırmaları var. 11 ili vuran depremlerin ardından incelemeler yapan ve en kapsamlı raporları sunan KTÜ oldu.
Erzincan İliç’teki facia üzerine de maden mühendisliği bölümü bölgede önemli bir çalışmayı ortaya koyarak bundan sonra alınması gereken önlemleri dile getirmiş.
KTÜ rektörü ile 2 saat berrak bir sohbet yaptık. Hocanın gözü ve kulağı Ankara’da. KTÜ’de favori mi atanacak ya da sürpriz çıkacak mı?
Favori belli, Prof.Dr. Hamdullah Çuvalcı. Sürpriz isimler ise Hematoloji'de Türkiye'nin gururu Prof.Dr. Mehmet Sönmez, Prof. Dr. Uğur Çevik, Prof. Dr. Şeref Oruç ve Prof.Dr. Fazıl Kırkbir.
KTÜ için hayırlı olsun.