Olayın Detayları

Olay, dün sabah saatlerinde İslampaşa Mahallesi’ndeki Rize Olimpik Yüzme Havuzu’nda meydana geldi. Çocuklar havuzda yüzdüğü sırada, havuzdaki kanallara klor döküldü ancak cihaz devreye girmeyince klor suya karışmadı ve ortalığı klor kokusu sardı. Bu arıza nedeniyle havuzda bulunan Duru D. (7), Naz Deren Beşikçi (8) ve Elif Su Demirci (7) isimli 3 çocuk fenalaşarak kusmaya başladı. Öğretmenleri durumu fark ederek çocukları hemen havuzdan çıkarıp duş aldırdı ve klorla temaslarını önlemeye çalıştı. Daha sonra çocuklar binanın dışına çıkarıldı ve olay yerine gelen 112 acil sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından Rize Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Çocukların tedavisi hastanenin çocuk servisinde devam ediyor.

Velilerin Açıklamaları

Kızı Elif Su Demirci’yi izlemek için havuzda bulunan Yeliz Demirci, olay anını şöyle anlattı: “Yüzme kursumuz sabah saat 9.30'daydı. Gittik ve çocuklar yarım saatliğine yüzüyordu. Yüzme esnasında sudan örnek aldılar. Sonrasında iki çalışan geldi ve kloru havuzun su kanallarına döktü. Suya karışması gereken klor, kanallardan yukarı çıkıyor. Çocuklarımız nefesiyle o kloru içlerine çekti. Çocuklar havuzda yüzerken bu olay gerçekleşiyor. Kloru suya veriyorlar ve çocuklar bir anda fenalaşıyor. Sonrasında kusmaya başlıyorlar. Hemen temiz havaya çıkarttık. Ambulans geldi. İki gündür devlet hastanesinde yatıyoruz. Röntgen çektiler. Her ihtimale karşı burada gözetim altındayız. Ödem toplama ihtimali olabilir. İnşallah öyle bir durumla karşılaşmayız.”

Önlem Alınmalı

Havuzda başka çocuğun olmadığını belirten ve muhtemel bir facianın önüne geçildiğini vurgulayan Demirci, bir an evvel önlem alınmasını istedi. “Biz orada sadece üç kişiydik. Daha fazla çocuk olabilirdi. Daha fazla vaka yaşanabilirdi. İnşallah bir daha başımıza gelmez. Mutlaka bunun bir tedbiri alınsın. Bir şey arızalıysa bunu bizim bilmemiz değil yetkililerin bilmesi gerekiyor. Biz çocuklarımızı onlara emanet ediyoruz. Benim çocuğum derece almış bir öğrenci. Suya daha girer mi belli değil. İlerde ciğerlerinde bir sıkıntı olur mu bilmiyoruz. Umarım böyle kötü durumlarla karşılaşmayız.”

Trabzon bir değerini daha kaybetti Trabzon bir değerini daha kaybetti

Sorumlulukların Artması Lazım

Bir diğer veli Aydın Beşikçi ise şunları söyledi: “Çocuk annesiyle beraber sabah havuzdaydı. Sonra çocuklar zehirlendi diye haber geldi. Klor zehirlenmesi dediler. Havuza girdiklerinde zehirlendiler. Şu anda üçü de hastanede yatıyor. Daha taburcu olmadılar. Bütün bu olanlar bizi ilgilendirmez. Biz sonuçta çocukları oraya emanet ettik. Veliler şikayetçi olmuş. Sonuna kadar gideceğiz. Dün solunum cihazı taktılar. Yeterli olmayınca başka bir solunum cihazı taktılar. Dün kötüydü. Bugün biraz daha iyi. Biraz daha sorumlulukların artması lazım. Bunların hepsi çocuk. Bu işleri takip edecek olan onlar. Biz anlamayız. Suyun kloru fazla olursa ne olur bilmeyiz. Onlar bilecek. Ben ilk defa gördüm klordan zehirlenildiğini.”

Rize’de yaşanan bu olay, havuz güvenliği konusundaki eksiklikleri gözler önüne seriyor. Çocukların sağlığını tehlikeye atan bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması şart. Velilerin de belirttiği gibi, çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri tesislerin sağlanması büyük önem taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ