ORHAN AKÇAY 1950’li yıllarda geldiği İstanbul’da muhteşem işlere imza attı. Şimdi de Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği Başkanı olarak görev yapıyor. Memleketime nasıl faydalı olurum diye gece gündüz düşünüyor. İşleri İstanbul’da olmasına rağmen aklının sürekli Trabzon’da olduğunu söylüyor… Başkan Akçay ile TİAB ve Trabzon’u konuştuk.
TAKA: TİAB önemli isimleri bir arada topladı ve güzel hizmetler veriyor. TİAB’ı biraz anlatır mısınız?

500 Dönüme Trabzonpark’ı Kurduk
TAKA: TİAB kaç yılında kuruldu?
ORHAN AKÇAY: Bizim derneğimiz 2001 yılında kuruldu. 2008 yılında bürokratlar derneği ile birleştik. Sonrasında TİAB olarak devam ettik. Trabzon Park ismindeki bu alanı 2009 yılında derneğe kazandırdık. Bu alan orman bakanlığının mesire yeri olarak geçiyor. Biz burayı o zaman dernek merkezimiz Altunuzade’deydi. Bizim sosyal hizmetlerimizin olacağı, insanlarımız bir araya olabileceği bir alanımız olsun fikrimiz vardı. Burası da nasip oldu ve burayı orman bakanlığından ihale yoluyla aldık. Ondan sonra bu tesisleri yaptık. Bu tesislerin hiçbiri yoktu.
Burası 500 dönem civarında bir alan. Bir bölümünü derneğe ayırdık bir bölümünü de kiraladık. Tüm hemşehrilerimiz buraya geliyor ve muhteşem bir ortam oluyor.
Trabzon Park’ın Tepesinde Trabzonspor Bayrağı Her Zaman Dalgalanır
Trabzon Park muhteşem bir yer. Burada yer sıkıntımız yok. Dolayısıyla yüzlerce hemşerimizi ağırlama şansımız var. Burayı o anlamda Trabzonlu hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz. Tepede Türkiye Trabzonspor ve TİAB bayrağı dalgalanıyor. Burayı aldığımız günden beri o bayraklar orada dalgalanır. Şehrimiz için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

TAKA: TİAB’ın kuruluşundaki ana hedef nedir?
ORHAN AKÇAY: Kuruluş amacımız nedir. Bakıyoruz 100’e yakın sosyal ekonomik ve kültürel dernekler var. Bu derneklerden farklı bir çatı oluşturalım bu da iş adamları çatısı olsun. İşadamlarının vizyonerliğini, müteşebbis gücünü, sermaye gücünü, bürokratlarımızın pratikteki bilgi ve becerilerini, tecrübelerini iş adamlarına yol gösterici olarak kullanalım. Burada önemli bir birliktelik ortaya çıktı. Bir sinerji üretelim bu sinerjiyi de kendi hemşerilerimizin hizmetine sunalım dedik. Temel amacımız budur.
Gençlere Örnek Oluyoruz
Diğer derneklerden bizi ayıran temel faktörlerde zaten bunlar. Sosyal faaliyetlerimiz de var ama temel hedefimiz ekonomik ve sosyal bir güç oluşturmak, ekonomik birliktelik sağlamak. Bizim birlikte bir şey yapabileceğimizi TİAB’da yapılan işlerle kanıtlıyoruz. Bu şekilde gençlere de örnek oluyoruz.
Bireysel Olarak Başarılıyız Temel Sıkıntımız Ortak Akıl Üretmek
Hepimiz bireysel olarak başarılıyız. Temel sıkıntımız ortak akıl üretmek ve onu hayata geçirmek. Bunda sıkıntı çekiyoruz. Bunu başarabilmek için bu dernek var.
Bize Kibarca Bu İşlerle Uğraşmayın Dediler

ORHAN AKÇAY: Trabzon’da çalıştay gerçekleştirdik. Onların sonuçlarını kitap haline getirdik. Ondan sonra da bu sonuçlar üzerinde pratiğe dönüştürelim diye çalışmalar başlattık. Sanayi ve Ticaret Odası ile bir görüşmemiz oldu. Ama orada bize açıkçası şunu söylediler. Burada zaten bir kent konseyi var bu işleri hallediyorlar. Kibarcası siz bu işlerle fazla uğraşmayın dediler. Böyle bir durumla karşılaştık. Ferdi olarak iş adamlarımız Trabzon’da yatırımlar yapıyor. En küçük yatırım yapan orada bir ev yapıyor o da bir yatırımdır. Çünkü ciddi maliyetlerle evler yapılıyor Trabzon’da. Üyelerimizden ayrıca İstihdama yönelik projeler de hayata geçiriyor. Ali Ağaoğlu yakında bir proje başlayacak. Karma konut projesi yapacak. Etüt çalışmaları yapılıyor. Daha henüz tam yeri net değil ama çalışmaları var.
Trabzon Yatırım Açısından Zor Bir Şehir
TAKA: Trabzon’a yatırım düşünüyor musunuz?
ORHAN AKÇAY: Trabzon yatırım açısından enteresan bir yer. Orada bir iki tane sanayi sitesi var. Şimdi yine bir OSB yapılıyor. Trabzon’da emeğe dayalı ve küçük sanayi olabilir. Ben İktisatçıyım. Bize ilk olarak şunu öğrettiler. Bir işletmeyi bir yere kuracaksan önce lojistiği sağlam olacak. Ayrıca ya pazara ya da hammeddeye yakın olacak. Dolayısıyla bütün bunlarında da maliyetsiz olmalıdır. Trabzon şehri bu yönden baktığınızda zor bir yer. Ama şehrimize neler yapabiliriz diye yer zaman düşünüyoruz.
Ayrıca arazi konumu itibariyle de sıkıntılar var.
Biz bu çalıştay sonucunda neler ortaya koymuştuk. Mesela Trabzon’da endemik bitkilerle alakalı olarak bir sanayi kurulabilir dedik. Ayrıca turizmle alakalı konulara dikkat çektik. Yöresel el sanatları geliştirebiliriz. Yani Trabzon’da hafif ve çevreci bir sanayi gerçekleştirebiliriz. Böyle adımlar atılmalıdır Trabzon için. Ayrıca böyle bir gözlemimiz var. Trabzon’daki iş adamları bu sefer onlar bu tarafa geliyor. O da ayrı bir sıkıntı. Bakıyorum Trabzon’da inşaat yapanlar İstanbul’a geliyor. O zaman da biz acaba tersine mi gideceğiz diyoruz ve kaygılandırıyor.
TAKA: Sanatsal kültürel faaliyetler gerçekleştiriyor musunuz?

ORHAN AKÇAY: TİAB olarak şu anda sanatsal ve kültürel çalışmalarımız var. Trabzonlu ressamlarımızı bir araya getireceğiz. Ressamlarımızla uzun zaman sonra tanışma fırsatımız oldu. Birlikte bir kahvaltı yaptık. Birlikte bir sergi düzenliyoruz. Ressamlarımızın ürettikleri sanat eserlerini sergileyeceğiz ve pazarlayacağız. Dolayısıyla sanatçılarımıza da bir anlamda destek çıkmış olacağız.
Başarılı Öğrencilere Burs Veriyoruz
ORHAN AKÇAY: TİAB olarak eğitime çok destek veriyoruz. Türkiye’nin bir çok yerinde ağırlıklı olarak İstanbul’da devlet üniversitelerinde okuyan Trabzon kökenli başarılı öğrencilere burs veriyoruz. Onun dışında üniversitelerdeki Trabzonlu öğrencileri sık sık Trabzon Park’ta bir araya getiriyoruz. Onların birbiriyle kaynaşmasını sağlıyoruz. İşadamlarıyla sohbet ediyorlar ve ufukları açılıyor.
Orhan Akçay Kimdir?
Baba mesleği inşaatçılık olan Orhan Akçay, 1950’li yıllarda geldiği İstanbul’da Ümraniye Lisesinin orta kısmında ortaokulu okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi'nde lise eğitimini tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun olan Akçay, okuldayken üst düzey finansman yöneticisi olmak isterken, kariyerine inşaat alanında devam etti.
Hakan ŞENER