Trabzon'un Beşikdüzü İlçe Belediye Başkanı Ramis Uzun, görev süresi içinde gerçekleştirdiği çalışmaları ve hedeflerini TAKA Gazetesi'ne değerlendirdi.
Başkan Uzun, halkla iç içe bir yönetim anlayışı benimsediğini ve alınan güçle birçok sorunu çözdüklerini belirtti.
HİZMETLERİ AKSATMADIM
Uzun, “Gecemi, gündüzüme katarak çalıştım. Beşikdüzü’nün biriken sorunlarına neşter vurdum. Ağır bir borç yükü altında devraldığım belediyemizin hiçbir hizmetini aksatmadım. Beşikdüzü halkı her şeyin en güzeline layıktır. Daha güzel, daha yaşanabilir bir Beşikdüzü’nü birlikte başaracağız” dedi.
İşte keyifle okuyacağınız o röportaj
TAKA: Ramis Uzun’dan bahseder misiniz?
DAĞA TAŞA PROJE YAPTIM
RAMİS UZUN: Ramis uzun, kendini halka, hizmete adamış bir isimdir. Güvenilir, güler yüzlü, merhametli ve çalışkan. Köy Hizmetlerinde şube müdürü olarak çalıştı. Ordu Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü görevinde bulundu. Karadeniz Bölgesinin dağına taşına proje yaptı. Beşikdüzü’nün bağrından çıkan bu beyefendi ismi, Beşikdüzü halkı ısrarla ilçeye getirdi. 2009 ve 2019 seçimlerinde CHP’den belediye başkanı seçti.
TAKA: Görev süreniz içinde ne gibi projeler yaptınız?
TEVECCÜHE İLGİSİZ KALMADIM
RAMİS UZUN: Hemşehrilerimin teveccühüne ilgisiz kalmadım. Gecemi, gündüzüme katarak çalıştım. Beşikdüzü’nün biriken sorunlarına neşter vurdum. Ağır bir borç yükü altında devraldığım belediyemizin hiçbir hizmetini aksatmadım. Halkın huzurlu bir ilçede yaşaması için ne gerekiyorsa fazlasını yapan bir başkan oldum. Beşikdüzü Belediyesi’ni gıpta ile takip edilen bir belediye haline getirdim.
TAKA: 2019-2023 Dönemini değerlendirir misiniz?
İMKANSIZLIĞA RAĞMEN HİZMETLERİ AKSATMADIM
RAMİS UZUN: 2019 yerel seçimlerinde yeniden göreve geldim. O günden itibaren yaptıklarımı halkımızla paylaşıyorum.
MALİ TABLO
Belediyemizi 2019 yılında 118 Milyon TL borçla devraldık.
Önceki dönem belediye başkanı devir teslim töreninde ‘17’yi 71 yaptım’ demişti. Gerçek borç 114 Milyon TL idi.
Daha sonra gelen hacizlerle birlikte borç miktarının 118 Milyon TL olduğu ortaya çıktı.
İller Bankasına teleferik dolayısıyla faizleriyle birlikte 90 Milyon TL olan borcumuz 50 Milyon TL seviyelerine indi.
Bütün gelirlerimiz İller Bankasına olan borca kesildiği için belediyemiz bütçesine İller Bankasından 2022 yılı Temmuz ayına kadar bir kuruş dahi girmedi.
Buna rağmen hiçbir belediye hizmetimizi aksatmadan bugüne kadar yürüttük.
MAAŞ ÖDEYEMEDİK
Bu süreçte personelimize 4 ay kadar maaş ödeyemediğimiz zaman oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, Beylikdüzü ve diğer kardeş belediyelerimizin desteği ile bu zorlukların üstesinden geldik.
Bugün ise, personelimize maaş ve ikramiye borcumuz bulunmamaktadır. Temmuz 2023’te yapılan asgari ücret artışlarının yetersiz kalması nedeniyle ek protokolle personelimizin maaşlarına iyileştirme yaptık. 2024 Ocak ayında yapılacak toplu sözleşme ile de personelimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz.
Piyasaya olan borcumuz cüzi miktarda olup sürdürülebilir düzeydedir.
TAKA: Mahalle ve yayla yollarınız ne durumda?
DÜZENLİ BAKIM YAPTIK
RAMİS UZUN: Bizden önceki dönemde ihmal edilen mahalle ve yayla yollarımızda düzenli olarak bakım ve onarım çalışmaları yaptık.
TAKA: Bölgemizde yaşanan karla mücadele çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
ULAŞIMI AKSATMADIK
RAMİS UZUN: Büyükşehir, ilçe belediyesi ayrımı yapmaksızın, yol ağlarında karla mücadele çalışmalarımızı sürdürdük. Ulaşımın aksamaması için var gücümüzle çalıştı.
TAKA: Beşikdüzü ilçesinde sel felaketi oldu. Sahada oldunuz. Yoğun çalıştınız mı?
EKİBİMİZLE SAHADAYDIK
RAMİS UZUN: 2019 ve 2020 yıllarında yüksek rakımlı mahallerimizde sel felaketi yaşandı. Ekiplerimizle birlikte gece gündüz vatandaşlarımızın hizmetinde olduk.
TAKA: Ülkemizde bir pandemi süreci geçirdik. Beşikdüzü Belediyesi olarak neler yaptınız
SIKI ÖNLEM ALDIK
RAMİS UZUN: 2019 yılında Çin’de başlayan ve 11 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemizi etkisi altına alan Coranavirüs salgınına karşı 17 Mart 2020 tarihinden itibaren ilçemizde dezenfekte ve temizlik çalışmaları yürüttük. Bulaş riski en yüksek olan ilçelerden olmamıza rağmen aldığımız sıkı önlemlerle pandemiden en az etkilenen ilçe olduk. Aldığımız meclis kararımızla 2020 yılında kapalı kalan kiracılarımızdan kapanma sürecinde kira talep etmedik. 2021 yılında ise kira artışı yapmadık. Kiracı olan esnaflarımıza destek olduk.
TAKA: 6 Şubat’ta asrın felaketini yaşadık. Deprem bölgesine gittiniz mi?
YARDIMA KOŞTUK
RAMİS UZUN: 6 Şubat tarihinde ülke olarak ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırdığımız bir depremi yaşadık. Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 ilimiz etkilendi. 50 binin üzerinde vatandaşımız hayattan koptu. Deprem haberini alır almaz, yaraların sarılması için makine parkımız ve personelimizle yardıma koştuk. Deprem şehitlerimize bu vesile ile bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.
TAKA: Beşikdüzü’nün çalışmayan teleferiği vardı. Sizin döneminizde yeniden faaliyete geçti. Çok mücadele verdiniz mi?
TELEFERİK BÖLGEYE AÇILDI
RAMİS UZUN: Göreve geldiğimiz andan itibaren ilçemizin kanayan yarası olan teleferikle ilgili çalışmalarımızı titizlikle yürüttük. Kapalı olan tesisin çalışması için meclis üyelerimizle birlikte yoğun bir çaba içerisinde olduk. Tesisimiz ilçemiz ve bölge turizmi açısından önemli bir konuma gelmiştir.
TAKA: İlçede yapılması planlanan otelin ihaleleri iptal edildi. O alana ne yapılacak?
HEDEFİMİZ MARKA OTEL
RAMİS UZUN: Danıştay parkımızın ve Bestt Otel’in ihalelerini iptal etti. Gelinen süreçte tapu iptal davası açtık. Mahkeme süreci devam etmekte olup, sonucuna göre bu alanın tapusu alınarak yeniden Beşikdüzü ilçemize yakışır bir park haline gelecektir. Ayrıca Bestt Otel yerine yapılmak istenen 27 kat rezidans ve otel (274 daire-62 otel odası) yerine 10 katlı marka bir otel yapılması hedefimizdir.
TAKA: Beşikdüzü’nde yazın denize girilebilecek yerler mevcut mu?
HALK PLAJIMIZ TAMAMLANDI
RAMİS UZUN: Adacık Mahallemizde bulunan plajımızı düzenleyerek halk plajımızı yaptık. Ücretsiz olarak halkımızın hizmetine sunduk.
TAKA: Plaj yıkılıp yol yapılacaktı. O alan ne oldu?
ENGEL OLDUK
RAMİS UZUN: Yelken kulübümüzün batısında halkımızın yoğun olarak kullandığı plajın yıkılıp yol yapılmasına engel olduk. Plajın güneyinde Beşikdüzü’ne yakışır bir park yaparak halkımızın hizmetine sunuyoruz.
TAKA: Sokak hayvanları için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
SAĞLIK KABİNİ KURDUK
RAMİS UZUN: Nüfusu 50 binin altında olan ilçelerde yasa gereği hayvan barınağı kurulamamaktadır. Bizler de ilçemize sağlık kabini kurduk. Sahipsiz hayvanlar toplanarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı veterinerlerince aşılama, kısırlaştırma çalışmalarımız düzenli olarak devam etmektedir. Yavru ve hastalıklı hayvanlar ise barınağa gönderilmektedir. Ayrıca soğuk kış mevsiminde kanatlı hayvanlar dahil yem ve su ihtiyaçları için düzenli çalımalar yapmaktayız.
TAKA: Beşikdüzü’nde doğalgaz durumda gelinen nokta nedir?
İLÇEMİZ DOĞALGAZLA BULUŞTU
RAMİS UZUN: Beşikdüzü ilçemizi doğalgazla buluşturduk. İlçe merkezimizde doğalgaz çalışmaları yoğun olarak devam etmektedir. Biran önce tamamlanması için Beşikdüzü Belediyesi olarak var gücümüzle çalışmaktayız. Ayrıca doğalgaz iş ve işlemleri için belediye binamızda ilgili firmaya yer tahsis ettik. Vatandaşlarımızın bütün iş ve işlemleri buradan yürütülmektedir. 2024 yılında 35 kilometre doğalgaz hattı döşenerek merkez mahallerimizin tamamı doğalgaza kavuşacaktır.
TAKA: Öğrenci ve gençlerin ders çalışabilecekleri huzurlu bir alan var mı?
KÜTÜPHANEMİZİ AÇTIK
RAMİS UZUN: İlçe merkezinde Hasan Ali Yücel kütüphanemizi hizmete açtık. Bugüne kadar 8 binin üzerinde öğrenci ve vatandaşımız kütüphanemizden yararlanmıştır.
TAKA: Mavi Karadeniz gemisinin durumu nedir?
BOĞAZDA YÜZÜYOR
RAMİS UZUN: Mavi Karadeniz gemisini öncelikle kafetarya gibi hizmetler için kiralamak istedik. Gerçekleşmedi. Gemi sorun haline gelmişti. Batma tehlikesi bulunmaktaydı. Satışa çıkardık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihale ile satın aldı. Haliç Tersanesinde bakım onarımları yapıldı. İstanbul Boğazında hizmet vermektedir.
TAKA: İlk köy enstitülerinden biri Beşikdüzü ilçesindeydi. Köy enstitüleri ile ilgili çalışmanız oldu mu?
TARİHE GEÇECEK PANEL DÜZENLEDİK
RAMİS UZUN: İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Trabzon Vakfı ve belediyemiz ile birlikte ‘Tarihsel süreçte köy enstitüleri’ paneli düzenledik. Panele çok sayıda yetkin bilim adamı, yazar ve sanatçılar katıldı. tarihe geçecek bir panel gerçekleştirdik.
TAKA: Okumaya önem veriyor musunuz?
OKUMAYI SEVERİM
RAMİS UZUN: Şahsım olarak okumayı ve okuyanı çok severim. Doğu Gözaçan Parkımızda kitap fuarı düzenledik. Çok sayıda yazar ve kitabı halkımızla buluşturduk.
TAKA: Kırsal mahalleye dönüş oldu mu?
HALKIMIZA DESTEK OLDUK
RAMİS UZUN: 34 mahallemizden 27 mahallemizi meclis kararımızla kırsal mahalle ilan ettik. 1 Ocak 2023’ten itibaren bu mahallerimizden alınması gereken emlak vergileri, su faturası ve inşaatlarda muafiyetler getirerek mahallerimize önemli bir destek sağladık.
TAKA: İmar planı ile ilgili ne gibi çalışma yaptınız?
SLOGANIMIZ YENİDEN BİRLİKTE
RAMİS UZUN: Beşikdüzü’nde iptal edilen imar planı için ‘Yeniden Birlikte’ sloganıyla yola çıktık. Halkımızın şikayetlerini tespit ettik. Gidermek için meclis üyelerimizle yoğun bir gayret içerisinde olduk. Bizim dönemimizde yapılan planın mahkemece iptali sonucu bu hususta en yetkin Prof. Dr. Remzi Sönmez ve Prof. Dr. Ersin Türk’ten danışmanlık hizmeti satın alıyoruz. Mahkemece iptal edilmeyecek Beşikdüzü’nün önünü açacak bir imar planını Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi ve İmar Komisyonu ile görüşerek meclislerden geçirdik. Vatandaşlarımızın bilgi sahibi olması için hem belediye hem mahalle ölçeğinde askıya çıkarttık. İtirazlar titizlikle değerlendirildi. Yeni itirazla meclisimizde görüşülerek Büyükşehir İmar Komisyonuna gönderilecektir. Bu çalışmaların sonuna gelindi. İlçe merkezimizde sorunsuz olan bölgeleri için inşaat ruhsatı verilmeye başlandı. İnşaat sektörümüz için çok önemli bir adım oldu.
TAKA: Kentsel Dönüşümde ne gibi aşama kaydettiniz?
HAKLAR İADE EDİLECEK
RAMİS UZUN: İlçe merkezimizde sağlık grup başkanlığı ile Fatih Camii arasında kalan 365 işyeri ve bin 500 daire kentsel dönüşüm alanındayken vatandaşlarımız mağdur edilmişlerdi. Alım-satım, tamirat-tadilat yapılamıyor, bankalardan daire karşılığı kredi kullanılamıyordu. Dört etaplı kentsel dönüşümün üç etabı iptal edildi. Birinci etap ise TOKİ ve Büyükşehir Belediyesinin kamulaştırma yapamayacağını bildirmeleri üzerine iptal edilerek bu bölgedeki insanlarımıza meclis kararımızla hakları iade edilecektir.
TAKA: Mayıs yedisi geleneğini yaşatıyor musunuz?
PANDEMİ VE DEPREMDE DÜZENLEMEDİK
RAMİS UZUN: 2019 ve 2022 yıllarında Mayıs Yedisi şenlikleri düzenledik. 2020-2021 yıllarında pandemi dolayısıyla 2023 yılında ise deprem dolayısıyla şenlik düzenlemedik.
TAKA: Otçu Şenliğinden bahseder misiniz?
GELENEKLERİMİZİ YAŞATTIK
RAMİS UZUN: Kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatmak için her yıl düzenlenen Kızılağaç, Oğuz, Şahmelik Otçuları ile Kadırga Şenliğinde buluştuk. İzmiş, Ağakonağı, Sisdağı ve Erikbeli Şenliklerine katılım ve destek sağladık.
TAKA: Beşikdüzü’nü il dışında tanıttınız mı?
İLÇEMİZİ TANITTIK
RAMİS UZUN: Ankara ve İstanbul’da yapılan Trabzon Günlerine katılım sağlayarak ilçemizi en iyi şekilde temsil ederek tanıtımına katkı sağladık.
TAKA: Üreticilere destek oldunuz mu?
ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ
RAMİS UZUN: Fındık kurutmada sıkıntı yaşayan halkımıza ilçe merkezinde alanlar sağladık. Beşikdüzü Belediyemiz, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası, Beşikdüzü Ziraat Odası ve Atalık Tohum Derneği ile birlikte milli tohumlarımızın yok olmaması için düzenli tohum takas şenliği düzenledik.
TAKA: Spora destek oldunuz mu?
SPORUN VE SPORCUNUN YANINDA OLDUK
RAMİS UZUN: Yaz futbol turnuvası düzenledik. İlçemizin spor kulüpleri Beşidüzüsporumuza, Beşikdüzü Yeşilköysporumuza ve Yelken Kulübümüze destek olduk.
TAKA