Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, TAKA Gazetesine gündeme dair açıklama yaptı. Başkan Genç, seçimden sonra üzerinde büyük bir sorumluluk olduğunu belirtti.

FİYAT GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Genç, “Fatih Parkında çay 3 TL iken, meydan parkında 25 TL olması doğru değil. Oradaki işletmeler tarifeyi Ticaret Odasından alıyor.  Başkanımızla bu konuyu görüşeceğim. Oradaki vatandaşımızın emeğine, ekmeğine saygı duyuyorum. Meydan parkımızda dahi olsa bunun gözden geçirilmesi gerekir” diye konuştu.

TAKA: Seçim sonrası neler söylemek istersiniz?

HEMŞEHRİLERİM GURURLANDIRDI

AHMET METİN GENÇ: “Önemli bir seçim sürecini geride bıraktık. Demokrasinin tecelli etmesi noktasında vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Milli irade böyle bir şey. Seçimler şehrimizde de demokratik bir ortamda geçti. Seçimlerde arzu etmediğimiz sonuçlar da oldu. Adaylığımız tensip edildikten sonra, Cumhurbaşkanımıza, ‘Trabzon’da size derece yapıp öyle geleceğim’ demiştim. Hemşehrilerime güvenerek bu sözü verdim. Büyükşehirler içinde birinci olduk. Hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Bana hem büyük bir gurur yaşattılar hem de büyük bir sorumluluk yüklediler.

HİZMET STARTINA BAŞLADIK

Başta Ortahisar’ımız olmak üzere bazı ilçelerde seçim istediğimiz gibi sonuçlanmadı. Hemşehrilerimzin iradesi sorgulanamaz. Tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Heyecanımız, çalışma azmimiz var. Derece yaptık, özgüvenle gidiyoruz. Bizi duyulan itimadın karşılığında hizmet için start verdik.

TAKA: Ortahisar Belediyesinin CHP’ye geçmesi sizi duygusal olarak nasıl etkiledi?

SONUÇLARI İRDELİYORUZ

AHMET METİN GENÇ: Siyasette duygusallığa yer yok. Ortahisar kurulurken vatandaşlarımız yüksek destek verdi. İkinci dönem desteği artırdı. Bu dönemde halkımız CHP’den yana tercih kullandı. Seçim sonuçlarını irdeliyoruz. Siyaset yapıyoruz. Hiç etkilemedi değil. Halkımızın tercihine saygımız var. başkanımıza başarılar diliyoruz. Onun başarısı şehrimizin başarısıdır.

TAKA: Raylı sistem şehrin özlemle beklediği bir durum. Ne aşamada?

ETAP ETAP YAPILACAK

AHMET METİN GENÇ: Göreve gelir gelmez 3 konu ile çok özel ilgileneceğimi söylemiştim. İlki raylı sistem, ikincisi Gülcemal, üçüncüsü de Değirmendere’deki sanayi sitelerinin dönüşümü. Bunları yaptığımız zaman şehircilik açısından bir level yukarı çıkıyoruz. Göreve seçildiğimizin 24. Gününde protokolü hazır hale getirerek, imzaladık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu özel ilgilendi çok teşekkür ediyorum. Protokolün imzasından önce iki toplantı, protokolün imzasından sonra bir toplantı yaptık. Hızlı hareket etmek istiyorum. Akyazı ile Meydan arası bu dönem hayata geçirmeyi istediğimiz 8.7 kilometre mesafemiz var. Ardından meydan ile üniversite ve havalimanı arasını bitirmek. Bu aksı tamamladıktan sonra, Akyazı Akçaabat ve Havalimanı Yomra aksını tamamlayacağız. İlk etapta Akyazı ve Meydan’ı biran önce hayaya geçirmeyi planlıyoruz. Teknik konuda nasıl yol izleyeceğimizle alakalı toplandık. Güzergah çok önemli.

SÖZÜMÜZ SÖZ

Bu şehirde yaşıyoruz. Teknik olarak ekiple yapıyoruz değil. Güzergahlarla ilgili hem KTÜ’den hem de meslek odalarımızdan görüş alarak bakanlığa sunduktan sonra, uygulama projesinin ihalesine çıkacağız. Buradaki uygulama projesinin ihale süresi 18 ay. Bunu nasıl yaparak bir seneye indirebiliriz bunun hesabını yapıyorum. Ben artık ay, gün, saat hesabı yapıyorum. İnşallah önümüzdeki yıl Temmuz ayında kazmayı vuracağız ve iki yıl içerisinde 8.7 kilometreyi tamamlayacağım. Tasarruf tedbirleri yürürlükte olsa bile bu sözümüzü yerine getireceğiz. Sözümüzü tutmak için bütün gücümle çalışacağım. Finans konusunda sıkıntı çekmeyeceğim ve projeyi 2028 yılında şehrimize kazandıracağız.

TAKA: Çakırgöl Turizm Merkezi hayata geçirilemedi. Söylem ortaya atıldı. Ne aşamada?

GÜNDEME KÜÇÜK HARFLE GELDİ

AHMET METİN GENÇ: Çakırgöl’de ciddi kar yoğunluğu var. Kayak turizmi olabilir mi? Kış turizmi yapılabilir mi? Bunu konuştuk. Şehrimizin ekonomik refahının turizmle yükselecek. Turizmi 12 aya yaymak için önemli olan kayak turizmi. Bu süreç kesintiye uğradı. Zaman zaman küçük harflerle gündeme geldi. Bu işin hayalini kurarak emek veren Faruk Özak var. büyük bir gayret ortaya koydu. Kar ve rüzgar ölçümleri yapıldı. Kayak turizmine uygunluğu tespit edildi. 2 bin 300 metrede göl orada var. Yamaçlarında kayak tesisi olabilecek alan var. Burayı niye turizme kazandırmayalım. TTSO işin içerisinde. Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Ticaret Odası, Gümüşhane Milletvekilimiz ve valimiz projeyi destekliyor. Altyapısı yapılmamış. Sümela Manastırından sonraki 11 kilometrelik yol tamamlandı. Şimdi su, kanalizasyon işi kaldı. Büyükşehir belediyesi öncülüğünde şirket kuralım. Gümüşhane Valiliği, Ticaret Odası, Trabzon Valiliği, Ticaret Odası, DOKAP ve DOKA’da işin içinde olsun. Altyapı işini tamamlayalım. Oraya yapılan her şey kıymetli. Körfez ülkelerinden misafirlerimiz yaylaları seviyor. Bu alana sadece kayak turizmi olarak bakmıyoruz. Yazında çok kıymetli bir alan.

İSTİHDAM PROJELERİ HAZIRLIYORUZ

İstihdam çok önemli bir konu. Projelerimiz şehrin istihdamına ciddi katkıda sağlayacak. Ekmeğinin peşine gençlerimiz başka illere gitmesin. İstihdam için birçok projemiz var. şehrimize bir çivi çakma gayretindeyiz.

TAKA: Çömlekçi ne aşamada?

MAHALLE KÜLTÜRÜ YAŞAYACAK

AHMET METİN GENÇ: Yapıların yapıldığı alanın dışında kalan ikinci etabı biran önce bitirmek için buraya odaklandık. TOKİ Başkanımızı ziyaret ettim. Ömer Bulut hemşehrimiz. Şehrine ilgili. Şehrimizin heyecanını yaşayan bürokratımız. İkinci etabın ihalesine 20 gün içerisinde çıkıyoruz. Taşbaşı yokuşuna doğru yol bandında kalan kısımda tescilli binaları içine alan proje. Arafil boyu kısmında diğer konutları yapacağız. Çömlekçi mahalle kültürünü orada yaşatacağız. Taşbaşı esnafımızı da hiçbir şekilde mağdur etmeyeceğiz.

TAKA: Ortahisar Belediye Başkanlığı döneminde GES hizmete aldınız. Büyükşehir belediyesinde de düşünüyor musunuz?

ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ

AHMET METİN GENÇ: Büyükşehir Belediyemiz kendi enerjisini üretecek. Enerji maliyetleri yüksek. Yerel kuruluşların en büyük harcama parametresi. Ortahisar Belediye Başkanlığı dönemimde GES yaptık ve hizmete aldık. Belediyenin tüm enerjisini karşılıyor. Kalanını satıp gelir elde ediyor. Çevre dostu sistem. Aynısını büyükşehir olarak düşünüyoruz. Çok ünite, yerleşke, birim var. Hepsi aktif şekilde çalışıyor. Galyan barajı üzerinde GES’i çalışıyoruz. Kendi yerleşkelerimizin çatısına güneş enerjisi koyarak enerjimizi üretebilir miyiz? Bunun çalışmasını yapıyoruz. Devletimiz bunu destekliyor. Enerji maliyeti bırakmadık.

TAKA: Büyükşehir olarak çay fiyatlarını düşürdünüz. Diğer tesislerde de fiyatlar da indirim olacak mı?

VATANDAŞIMIZA DESTEK OLMAK ZORUNDAYIZ

AHMET METİN GENÇ: Ekonomi sıkıntılı süreç. Orta vadede plan var. Enflasyonla vatandaşımız sıkıntı yaşıyor. Belediyeler olarak bunun sözünü verdik.  Vatandaşlarımıza destek olmak zorundayız. Herkes parklarda çay sohbeti yapmalı. Belediyeler kar düşünemez. 3 noktada fiyatları indirdik. İnşallah yemek hizmeti sunduğumuz tesisimizde de değerlendireceğiz. Bazı tesislerimiz daha uygun fiyatlı olacak. Onun çalışmasını yapıyoruz. Vatandaşımıza hizmet olarak sunacağız. Bir paket içerisinde açıklayacağız.