Dünyanın çeşitli ülkelerinden folklor tutkunlarının yer aldığı bir grup, bölgemizin folklorunu görmek için Akçaabat’a geldi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden folklor tutkunları, bölgemizin kültürünü görmek ve Akçaabat horonunu öğrenmek Akçaabat'ta geldi.
Akçaabat Folklor Deneği'ni ziyaret eden ve burada bir çalışma yapan grup hakkında bilgi veren İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Turan Demirbağ, grubun amacının kültürlerin yaşatılması olduğunu ifade etti. Demirbağ, Taka Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.
Kültürümüze Destek Veriyorlar
TAKA: Sizin hakkınızda kısa bir bilgi alabilir miyim?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Ben Ahmet Turan Demirbağ İstanbul doğumluyum ailem Sivaslı çocukluğumdan beri ailemden öğrenerek başladı halk oyunları çalışmalarım şu an sadece Karadeniz değil İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarında öğretim üyesiyim. Aynı zamanda uluslararası birçok etkinliklerde workshoplar da profesyonel gösterilerde 1970 yılından beri gösteriler yaptım. Bütün Avrupa’da Amerika’da Japonya’da bir çok gösteri yaptım ve oradaki gösterilere katılma imkanı buldum. Kareograf olarak çalıştım oralarda hala gidip çalışabiliyorum bizim yönlendirmemizle buralara gelip bizim kültürümüze destek veriyorlar.
37 Yıllık Organizasyon
TAKA: Etkinlik hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Bu işle ilgili çalışan insanlar geleneksel kültürle ilgili bunun farkına varan buna önem veren insanlar kendi ülkelerin de bunun taşıyıcısı olan insanlar. Bir tur organizasyonu ile Karadeniz ve Kafkaslar bölgesinde bu sene bir çalışma düzenledik 37 yıldır düzenlenen bir organizasyon ama bu yıl Karadeniz’e ilk defa geliyoruz. Bunun için çok çaba sarf ettim aslında ben gerçekten burada bu işi taşıyan özellikle Akçaabat bölgesinde işi taşıyan çok önemli arkadaşlarımız var hocalarımız var Cavit hocamız var Ahmet hocamız var belki biraz burada dikkat çekebilirsek ne mutlu bize.
Batı Yüzünü Doğu’ya Döndü
TAKA: Bu etkinliğin turizme katkıları ne yönde oldu?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Şu an burada 70 kişi bulunuyor ve hepsi bu iş için buraya geldi bundan büyük bir turizm hareketi olur mu? Bu işin kalbi olan yerleri buraları tanıtıp bu sayıyı çoğaltabiliriz. Bu kültürün buradan kaybolmaması gerekiyor. Biraz önce yapılan bu gösteriyi Ahmet Çilingir arkadaşımız ve Cavit Şentürk hocamızın yaptığı gösteriyi hiçbir yerde seyredemezsiniz. Bu insanlar çok değerli çok önemli insanlar. Sahip çıkılması lazım misyonlarının devam ettirilmesi bu kültürün iyi bir şekilde yaşatılması lazım ki daha büyük kitleler buraya gelebilsin. Dünyanın geleceği bunun üzerine artık. Çünkü gelişmiş endüstrileşmiş ülkelerde bu kültür kalmadı. Endüstride yüzümüzü batıya dönmüş olsakta Geleneksel kültürde onlarında yüzünü doğuya döndüğünü görüyoruz. Yani bize dönmüş durumdalar.
Sınır Dışı Farkındalık
TAKA: Bu etkinliği yapmaya nasıl karar verdiniz?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Ben kendim aslında Üniversite de hocayım. Türkiye de halk oyunları bölümlerini kuran hocalardan bir tanesiyim ilk def Türkiye de İstanbul Teknik Üniversitesinde devlet konservatuarında halk oyunları bölümünü açan hocalardan biriyim. Bir diğer hocamızda Cavit Şentürk hocamızdır. Bizim işimiz her zaman buydu ama fark edilmemiz biraz sınırların dışına çıkınca gerçekleşebildi. Bu topumda maalesef batılılaşma adına yanlış çalışmalar oldu. Kendinden uzaklaşan kendine yabancılaşan sanki batılı olmanın bu olduğunu gibi bir düşünce yayıldı değerlerimiz maalesef küçük ve hor görüldü. Bu öyle bir şey ki insanın içine bu ateş girince çıkması mümkün değil. Burada olan arkadaşlarımızın da desteği ile ve geçmişte kaybettiğimiz değerlerle bu kültür bu noktaya getirildi. Tabi ki zor durumlarda var hala son hızda dünya değişiyor alışkanlıklar değişiyor kültür değişiyor. Gittikçe baskın olan kültürler daha fazla toplumları etkisi altına alıyor. Bunun farkında olarak kendi değerlerimizin kendi kimliğimizin koruyucusu olmak durumundayız. Koruyabilmek içinde bu gibi etkinlikler çok önemli.
Trabzon’da Turizm Dalgası
TAKA: Tur Grubunda bulunan yabancılar Trabzon halkı hakkındaki görüşleri nasıl Trabzon halkından aldığınız geri dönüş nasıl oldu?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Çok memnunlar Türk özü Gürcistan’dan girip Kars’tan başladık aslında gece orada kalında Hopa Maçael oradaki Gürcü köylerini ziyaret ettik yaşlı gruplarından konserler izlenildi. Hemşin’e gidildi Hemşin de Ayder de iki gün kalındı devamlı Hemşin bölge kültürü ile ilgili çalışmalar yapıldı inanılmaz mutlular ve bu insanları tanıdıkları için çok keyifliler. Şoförümüze kadar herkes tulum sesini duyunca kalkıp oynamaya başlıyor. Bundan dolayı çok mutlular bugünde öğleden sonra şehir gezimiz olacak. Hem Ayasofya’yı hem Sümela’yı hem Atatürk köşkünü Trabzon içinde bir tanıtıcı gezimiz olacak kendilerini bir gün serbest bırakıyoruz ki halkla ilişkilerini kendi temaslarını kendileri kursunlar. Devamlı turist otobüsüyle şehri gezmek değil direkt halkla iç içe onların yemeklerini onların kültürünü onların alışkanlıklarını görmek ekip için yeni bir deneyim oluyor.
Buradaki İnsanlara Sahip Çıkılsın
TAKA: Devletten veya belediyeden herhangi bir yardım veya destek alıyor musunuz?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Hayır herhangi bir talepte bulunmadık herkes kendi imkanlarıyla buralara geldi. Sağ olsun Arhavi belediye başkanımız bizi çok güzel ağırladı çok memnun kaldık ve bizim için o yeterliydi. Aynı şekilde Trabzon’da da ağırlandık. Bizim istediğimiz destek şu bize değil buradaki insanlara sahip çıkılsın burada Ahmet Çilingir’in bulunduğu maddi manevi fedakarlıkları görüyoruz biliyoruz. Bu gibi insanlara yardımcı olunması destek olunması gerekiyor ki bu kültürü yaşatalım. Bir sürü ustalar çok güzel izler bırakarak gittiler.
Yeni Zelanda’dan Trabzon’a Dans Rüzgarı
TAKA: Tur ekibinde özellikle bir meslek grubu var mı sadece dans üstüne çalışanlar mı katıldı?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Hayır, mesela içeri de Yeni Zelanda’dan katılan bir kadın var yeni Zelanda da halk danslarını kuran kadın halk danslarını yapan ve uluslarası çalışmaları gerçekleştiren insan bunların içinde halk bilimi konusunda John Bendix’te içeride çeşitli öğretmen grupları var dans hocaları var dansçılar var profesyonel dansçılar var mesela Peter etnografya coğrafyayla ilgili çalışan arkadaşlarımız arkeologlar var. Direkt işi bu olanda var hobi olarak yapanda Almanya’dan bir okulun müdürü var mesela uzun yıllardır yaptığı amatör çalışmasını etkinliklerle devam ettiriyor ve bu insan düşünün orada bir okulun müdürü ve orada Türk çocuklarda okuyor. Burada bu kültürü tanıyarak orda kuracağı ilişki farklı olacaktır tabi ki onlarla bir araya geldiği zaman başka türlü bakacaktır.
Yeni Bir İklim Yaratılsın
TAKA: Son olarak ne söylemek istersiniz?
AHMET TURAN DEMİRBAĞ: Buradaki insanların elinden tutulsun daha fazla destek olunsun istiyorum. Bunlar yaratılacak olan iklimle yapılabilecek şeyler yeni kuşak batı kültürünün etkisi altında yaşıyor. Karadeniz ikliminin için de yaşayan insanların kendilerini kültürün etkisine bırakmaları ve sahip çıkmaları tek temennim.
ALEYNA TONYA
Yorumlar
Çok Okunanlar
Trabzonspor’dan ayrıldı; şimdi gol makinesine dönüştü
Transfer Fiyaskosu: Şenol Güneş Scout Ekibini Baştan Dizayn Etti
Trabzonspor’un Transfer Gündeminde İki Sürpriz İsim!
Trabzonspor - Inter Maçındaki Efsanevi Gol Yeniden Gündemde!
Trabzonspor’dan KAP’a yapılan bildirimde toplam borcun 10,3 milyar TL olarak açıklandı
Taha Abdi Ali İçin Son Kararı Şenol Güneş Verecek