Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç TAKA Gazetesi’ni ziyaret etti ve 16 Nisan referandumunu değerlendirdi. Genç sorulara şu cevapları verdi:
 
TAKA: Seçim sonucuna yapılan hukuksal itirazlara yönelik ne söyleyebilirsiniz?
 
AHMET METİN GENÇ: Vatandaşın iradesinin sandığa yansımasını temin etmek ile o iradeyi tezahür ettirmek önemlidir. Bu da işin asli kısmıdır. Bu önemsendi. Şöyle bir itiraz yok, şu denmedi; “efendim burada şu zarf ile beraber oy kullanılıyor idi. Bak siz burada mühürsüz zarflarınız da, bu zarflar dışarıdan gelen zarflar diye bir itiraz yok. İkincisi; orada bütün partilerin son seçimde ilk beşe girmiş partilerin hepsinin temsilcisi var. Onlar da tutanakları imzalatıyor. Orada sadece şekil eksikliği olabilir. Fazla büyütmemek lazım. İçeriye ilişkin bir itiraz yok.
 
Sonucu Tartışmak Ülke Menfaatine Değil
 
Yani şu önemliydi; Gerçekten Uluslararası konjektür bakımından en çok sıkıntılı olduğumuz bir süreçte bir seçim yaptık. Onun için seçim hukuku tabiî ki önemlidir. Ama seçim güvenliği hepsinden daha önemlidir. Milli iradenin kazasız belasız huzur içerisinde, sükûnet içerinde, şaibesiz bir şekilde gidip sandığa yansıması önemliydi. Onun için demokrasi kazandı. O tür hukuksal itirazlar olacak. Seçimi hukuku dediğim gibi onlar yapılacak. Ama net bir sonuç var ortada, sonucu tartışmanın ülkenin menfaatine olduğunu düşünmüyorum. Sonucu değerlendirelim sonuçta ki oranları değerlendirelim, ülke geneli ile değerlendirelim, 1 Kasım ile değerlendirelim, Trabzon’u değerlendirelim kabul ama sonucu tartışmanın ülke menfaatine olmadığını düşünüyorum. Bu sonuç üzerine inşallah önümüzdeki altı ayda icra edilecek, çıkarılacak olan uyum yasaları ile beraber bu sistemi yine demokratik bir mekanizma üzerinde oturtacak bir mevzuatı yapıp yolumuza devam etmemiz lazım.
 
 Ben yüzde 10 barajının değişmesini bekliyorum. Bunu seçim öncesinde de konuştuk. Çünkü yüzde 10 barajı niye vardır? Çok partili ve çok parçalı bir mecliste istikrarlı çıkmaz. Çünkü bizim yönetimimiz 2 temel ilke üzerine oturtuluyor. Temsilde adalet, yönetimde istikrar.
 
Şimdi biz yönetim de istikrarı zaten seçim yaptığımız gün oluşturuyor muyuz? Daha orada bir sıkıntımız yok. Seçim günü hükümet kuruldu. Artık temsil de adalette biraz daha demokratik davranmamız lazım. Milli irade çeşitliliği ile beraber yansısın meclise. Bunu söylemek istiyorum. Seçim kanunu, siyasi partiler kanunu diğer uyum yasalarını bunları bu sistemin üzerine oturacağı bir demokratik bir platform halinde yapıp yolumuza devam etmemiz lazım.
 
Süleyman Bey Ciddi Bir Performans Ortaya Koydu
 
TAKA: Süleyman bey hem Türkiye’nin asayişini sağladı hem de Trabzon’da müthiş çalıştı?
 
AHMET METİN GENÇ: Dışarıya karşı şuan da bulandırmak isteyen çevreler var. Bunlar zaten bu sürece itiraz eden çevreler. Onlara karşı net bir cevap verdik. Bu sonucu bulandırmaya gerek yok. Onun için bu sonucu ülkemiz de tartıştırılarak onlara malzeme vermemek gerektiğini düşünüyorum. Bu sonucu değerlendirelim ama Türkiye bütün bu yaklaşımlara rağmen bütün itirazları milli iradeye daha çok yönetimine hakim kılacak bu sistemi çok demokratik bir ortam da güvenli bir şekilde icra ederek demokrasiye, demokratik olgunluğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu nedenle katkı sağlayan herekse teşekkür etmek istiyoruz. Güvenli bir şekilde icra edilmesine de bu konudan sorumlu, yetkili Bakanımız Süleyman Soylu Bey’e de bütün ekibine de teşekkür etmemiz lazım. Çünkü hepimiz için önemli olan irademizin sandığa ve neticeye yansıyacak şekilde hür ve özgür ortam da kullanabilmekti. Ülke geneli mukayese ettiğimiz zaman. Belki biraz daha fazla bir beklenti vardı. Çünkü anketlerde de bu şekildeydi. 53, 55, 56 şeklindeydi. Ama bu da vatandaşımızın tercihidir.
 
Destek istemeye giderken hep şunu söylüyorduk; Bu kanunun 7’inci maddesine itiraz ediyorum diyip hayır veren benim ne kadar evetim saygı değerse onun da hayırı o kadar saygı değer olmalıdır diyorduk. Ona saygı duymamız lazım. Sadece dikkat çekmek istediğimiz nokta demokratik bir şekilde itirazını yüzde 48 buçuğun itirazını demokratik bir şekilde beyan etmesinden ziyade bu konuda birleşen, bu sisteme ülke menfaatine olduğu için bu sitemin geçmesini istemeyenlerin bir araya gelişine biz itiraz ediyorduk. Onlar da şer odaklarıydı. Onlara da önemli bir cevap verildi. Bize demokrasi dersi vermek isteyen Avrupa’ya önemli bir cevap verildi. Bundan sonra biz evet oyunu da hayır oyunu da saygı değer kabul ederek kazanının Türk Milleti olduğu olgusu ile beraber millet olarak yola devam etmemiz lazım.
 
Talihsiz Bir Açıklama
 
TAKA: Kayseri eski Belediye Başkanı Şükrü Karatepe’nin eyalet sistemi gelecek şekilde bir açıklaması oldu. Evet oylarını düşürdüğü söyleniyor siz bu açıklamasını nasıl buluyorsunuz? Ayrıca yine Kayserili olan Abdullah Gül’ün seçimden sonra oyunun rengini belli etmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
AHMET METİN GENÇ: Cumhurbaşkanımız Abdullah beyin değerlendirmesini ben yorumlamak istemem. Kendi açıklamaları kendi takdiridir. Ama eyalet sistemi ile ilgili meramı o şekilde olmasa bile bu şekilde algı doğurabilecek nitelikte olabilmesini açıklama yapanın ön görmesi lazım. Onun için bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Bu konuda bizim partimizde de, partimizin üyeleri de, seçmenleri de oy verenleri de, oradaki MHP’de seçmenimiz, arkadaşımız da, destek veren arkadaşımız kadar aynı derece de milli hassasiyete sahiptir. Dolayısıyla ben bu açıklamayı doğru bulmuyorum. Belki kastı bu da olmayabilir. Ama böyle bir algı ihtimalini de düşünmesi lazım.  Çünkü konum sahibi bir kişi.
 
Sorumluluk makamında olan kişi. Onun için bunun eksi bir sonuç doğurduğunu düşünüyorum. Bu paket gündeme geldiğinde periyodik olarak üç temel itiraz, başta rejim tartışması ile beraber itirazlar gündeme geldi. Bunun bir rejim olmadığını ülkemizin cumhuriyeti 1923 yılında seçtiğini ve Cumhuriyetimiz ile beraber ilelebet bu topraklarda hüküm süreceğimizi rejim değişikliği olmadığını ifade ettik. Kamuoyunun gündeminden düştü. Eyalet tartışmasını da izah ettik. MHP Değerli Genel Başkanı da, Partililer, Cumhurbaşkanımız da itiraz etti bu da gündem den düştü. Sadece tek adamlık üzerine eleştiriler vardı gündem de dolayısıyla gündemden düşen bir itirazı gündeme taşıyacak şekilde bir açıklama yapılması ben onu çok talihsiz buluyorum. Ciddi etki ettiğini düşünenlerdenim.
 
Parlamenter Sistem Milli İradeyi Hakim Kılamadı
 
TAKA: Türkiye federasyonu adı altında bir yer mi olur. Böyle bir şey var mı?
 
AHMET METİN GENÇ: Çok ileri yorumlar ama şu tespiti yapalım maalesef Cumhuriyet’ten sonra bu toprakları savunan, kökeni farklı da olsa Halep’ten gelen 6 bin şehit var. Bu toprakları savunanlar Lozan ile beraber bir millet olmuşlar kökeni ne olursa olsun Türk Milletini oluşturmuşlar ama ondan sonra ki yönetimler bir şekilde geçmişle olan bağımızı koparma yönünde adımlar atmışlar. Ya da yapılan bazı uygulamalar böyle bir sonuç ortaya çıkardım. Ama bizim bir geçmişimiz var. Dolayısıyla bunlara nazaranla son zamanlarda daha bir geçmişimizle o bağımızı kurma yönünde adımlar varsa bunları tabi görmemiz lazım.
 
Çünkü biz geçmişimizle beraber sonuna kadar övünmemiz gereken bir milletiz, devletiz. Bizim geçmişimiz Avrupa’nın geçmişi gibi karanlık değil. Avrupa enerjiyi, gücü almak için sömürerek büyümüştür. Tarih böyle yazıyor. Ama biz hiçbir zaman köleleştirmediğimiz gibi ben dedem ile  gururla söylüyorum.
 
Dedem Osmanlı’nın en büyük padişahlarından biri. Ayasofya’yı fethettikten sonra İstanbul’da ki Hıristiyan toplumuna ben Ayasofya’yı Camii yapıyorum sen de inancını hür bir şekilde Ayasofya’nın yanında ki Kilisede yapabilirsin diyen bir dedenin torunu olmaktan guru duyuyorum. Benim dedem Osmanlı yeryüzünde gittiği her yerde insanlığa ait değerleri hâkim kılmış. Bak çocuk denizin kıyısına vurdu nerede Avrupa?  Biz 3 milyonu bakıyoruz, eleştiri de alıyoruz. Biz bir medeniyetiz. Böyle bir amaç ve arzu yok yönetim değişikliği siteminde.
 
Kesinlikle yok. Biz şimdi bu adımız atalım da yarın bu adımları atarız gibi bir şey yok. Bizim parlamenter sistemimiz milli iradeyi hiçbir zaman tam anlamı ile hakim kılamadı. Bunun finali de 15 Temmuz oldu. Demek ki milli irade bu devletin mekanizmalarında tam hakim olamıyor. Millet 15 Temmuz’da milli iradesine sahip çıktı. Önümüzde de cesur bir lider vardı çağrı da bulundu millet kendi iradesine sahip çıktı.
 
TAKA: Milli iradeyi sadece siyasi yol ile mi yansıtacağız?
 
AHMET METİN GENÇ; Yönetim de siyasi yolla yansıtacağız. Katılımcılık başka bir şey. Belediye binamızın projelerini yaptık.  Herkesten fikir aldık. Daha güzel şeyler çıksın ortaya. Ortaya zenginlik çıksın diye. Bu şehir de ki herkes bu şehrin daha güzel olmasını istemez mi?  İlerleyen bir sivil toplum kültürümüz de var. Bunu da görmek lazım. Milli irade yönetim açısından siyaset ile tecelli eder.
 
Ama milli irade hâkim olamadı. Maalesef bu ülkede her zaman devlet mekanizması içerisinde; derin devler, paralel devlet, askeri bürokrasi, bürokratik oligarşi ne dersek diyelim kapalı mekanizma vardı o aşıldı şimdi. Buna da bir devlet aklı olarak karar verdiler. Cumhurbaşkanımız ile MHP VE AK Parti karar verdi. MHP’de gördü. FETÖ ile devletin sarsıldığı gördü. Başka bir şey yapmak lazımdı. Parlamenter sistem de çoğunlukçu bir yapı da var. Yüzde 21 ile de yönetebiliyor. Şimdi yüzde 51 ile yönetecek. Dolayısıyla çoğulculuk ve ya katılımcılığı seçimden önce ki koalisyonlar ile beraber yapacaksın. Bu da güzel bir şey.
 
TAKA: Sayın Ortahisar’da bir kıyaslama yaptınız mı, kayıp oy var mı?

AHMET METİN GENÇ; Kayıp oy yok. Türkiye Genelinde 58 Milyon 366 bin seçmenden, 49 milyon 799 bin 163 seçmen sandığa gitti. Katılım oranı yüzde 85.32 oldu. 48 milyon 934 bin 116 geçerli oyun 25 milyon 157 bin 25’i Evet, Yüzde 51.41. 23 milyon 777.091’i Hayır. Yüzde 48.59 hayır oyu kullandı. Trabzon genelinde 568 bin 504 seçmenden 484 bin 270’i sandığa gitti. Katılım oranı yüzde 85.18. 475 bin 989 geçerli oyun 316 bin 308’i evet. Evet oyları yüzde 66.5, 159 bin 681’i hayır. Yüzde 33.5. Ortahisar’da ise 232 bin 351 seçmenden 199.985’i sandığa gitti. Katılım oranı yüzde 86.07. 197 bin 105 geçerli oydan 116 bin 150’si Evet. Yüzde 58.93. 80 bin 955’i hayır yüzde 41.07. 1 Kasım 2015 seçimlerinde Ortahisar ilçemizde. AK Parti 115 bin 031 oyla yüzde 60.26. CHP 39.806 oyla yüzde 20.85. MHP ise 29.44 oyla 15.22 oy almıştı.
SONAY ÇALUK