Gazetemizin bugünkü konuğu, Giresun Yavuzkemal Belediye Başkanı Adem Önal..
Kulakkaya, Yavuzkemal'e bağlı Giresun'un en eski üç Yayla Turizm Merkezi'nden (Kümbet, Bektaş ve Kulakkaya) en eskisi… Kulakkaya aynı zamanda Giresun Şebinkarahisar Erzincan ve Sivas'a geçit veren en eski yol güzergahı üzerinde olan bir belediye..
Eskiden Nahiye Müdürlüğü, Bölgenin Orman Bölge Şefliği ile Jandarma Karakolu ve Buğday Ofisi de Kulakaya'daydı...
Ayrıca komşu illerin yakın ilçeleri ile Giresun merkez'in Balayı Kenti..
Birbirine benzemeyen ahşap mesken kültürü ile cazibe merkeziydi..
Yazın Amatör futbol takımlarının Fabrikadüzü, Büyükçayır,
Şekersuyu, Akçabel ve Ağaçbaşı yörelerinde idman ile kros ve hazırlık maçı yaptığı semtler de Kulakkaya'da..
1940-1970 arası yayla turizm yoğunluğu yaşanan yöre, Cumartesi Pazar günleri piknikcilerin ilgi gösterdiği, Çaldağı Melikli Obaları, Çaman Obası, Süllü, Koç Tepesi'nden gelen yöresel hayvanı gıdaların pazar yeriydi..
Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Giresun'a 48 km..
Daha önceleri Yavuzkemal'e bağlı olduğu ilçenin bile yolu yokken, bugün Giresun Erimez-Yavuzkemal, Dereli-Yavuzkemal, İnişdibi-Yavuzkemal, Bektaş-Yavuzkemal, Şebinkarahisar- Yavuzkemal, Kızıltaş-Yavuzkemal, Alçakbel-Yavuzkemal gibi 6 yerden asfalt yol ile bağlı..
Anadolu yolu üzerinde 1911 yılında el yordamı ile yapılan İkisu'daki Delüklütaş tünel hala yöreye hizmet vermektedir..
Yavuzkemal'e sınır köy Pınarlar köyündeki başıboş akan Maden Suyu ile son yılların ilgi odağı Kuzalan Şelalesi Kultur Parkı içinde yer alan Mavi Göl ve travantenler Yavuzkemal ve Kulakkaya'nın gelip-gidenini artırmıştır..
Bölgesinde Yayla ilçesi olmayı bekleyen Yavuzkemal Belediye Başkanı Adem Önal'a Saklı Cennet yöreyi sorduk..
İşte aldığımız cevaplar..
ARAÇ FİLOMUZ ZENGİN
TAKA: Başkanım Yavuzkemal ne zaman belediye oldu? Kaçıncı belediye başkanızınız?
ADEM ÖNAL; 1998 Belediye olduk..Ben 4. başkanım..
TAKA: Yavuzkemal'in en büyük eksiği nedir..
ADEM ÖNAL: Eksiklerimiz var..Sosyal konutlar..Konaklama tesisleri..Turistik cazibe merkezleri eksik..
TAKA: Araç parkurunda eksik var mı?
ADEM ÖNAL: Yavuzkemal gibi küçük bir belde için araç parkurumuz gayet zengin.. Sıkıntımız yok.. İtfaiye araçlarımız var..4-5 tane iş makinesi ile kepçemiz var. Cenaze nakil aracımız var.. İki tane kamyon var.. Çöp kamyonu var..
YAZ-KIŞ İLGİ VAR
TAKA: Turizm tesisleri açısından Yavuzkemal'inĺ durum nasıl? Halka hizmet veren restaurant, kasap, konaklama durumu yeterli mi? Halkın ilgisi var mı?
ADEM ÖNAL: Yeme içme tesislerimiz var. Fazla olsa daha da iyi olur..Kulakkaya tarih boyunca Giresun'un en ilgi çeken Yayla kenti olmuştur..Anadolu'ya açılan karayolunun üzerinde oluşu bu ilgiyi daha da artırmıştır..Kulakkaya'da Zifin Otel, Kulakjaya Sofrası, Baki'nin Yeri, Gırık
Bahçe, Süllü Dağevi, Kulakkaya Oteli, Akçabel Mesire alanı, Ağaçbaşı Mesire ve Festival Alanı, İzleme Terası, Hijyenik tuvatleri, Taş Camisi, Kendine has yemek kültürü ve Mavi Göl üzeri Dereli'den, Erimez üzeri Giresun'dan, Batlama Vadisi üzeri Giresun'dan, Tekmezar Üzeri Bulancak'tan, Karagöller üzeri Bektaş'tan, Akköy Akçabel üzeri yine Dereli'den, Karagöller Kiziltaş uzeri Yavuzkemal merkezden, Egribel üzeri Şebinkarahisar'dan, İkisu Delüklütaş üzeri Kümbet'ten, Koç Tepesi Belen Tepesi üzerinden Kulakkaya Turizm Merkezi'ne 9 güzergâhtan karayolu vardır. Bu yolların 6 tanesi asfalttır.. Bu da halkın Yavuzkemal e, Kulakaya'ya yaylamıza halkın ilgisini artmıştır.
Kulakkaya Turizm merkezi'ne bu ilgi yaz-kış devamlı vardır.
TATİL EVLERİ, BONGLOW GRUP EVLER…
TAKA: Sizler Giresun'un 11 bin gibi en büyük nüfuslu, Ana Okulundan İlkokul, Orta, Lise ve Yüksek Okulları olan Okullar Kenti, Giresunspor Tesisleri, Şehir Hastanesi gibi kurumları da içinde barındıran Aksu Mahallesi'nde
20 yıl Muhtarlık yaptınız. Muhtarlık mı zor? Belediye Başkanlığı mı?
ADEM ÖNAL: İki görevinde kendine has sıkıntıları var..İyi taraflarıda var..Bana göre aldığınız göreve ciddi bakıyorsanız, zorluk çekmezsiniz..Sorumluluk içinde olmak önemli olan..İkiside toplum adına kutsal görevler..
TAKA: Yavuzkemal'de okul, Sağlık kurumu eksiği var mı?
ADEM ÖNAL: Sağlık eviniz var.. Okullarımız da var..
TAKA: Yavuzkemal'i daha da cazibe merkezi haline getirmek için düşündüğünüz projeler var mı?
ADEM ÖNAL: Olmaz mı..Tatil Evleri, Bonglow grup evler, Dinlenme tesisleri düşünüyoruz..
TAKA: Yavuzkemal'de sizkeri en cok zorlayan nedir? Kara-kış mücadelesini ne kadar sürüyor?
ADEM ÖNAL ; Kara-kış mücadelemiz 6 ay sürüyor..6 mahallemizi her zamanların tutmak zorundayız. Giresun'da Yavuzkemal kadar kar-kış aylarında mücadele veren başka yerleşim yeri yoktur..
TAKA: Yöre gençlerinin Üniversiteye ilgisi nasıl.?.Yüksek Okul okuma durumu nedir?
ADEM ÖNAL: Gençlerimizin okumaya ilgisi fazlasıyla var..Okul zamanı tahsil hayatını sürdürebilmesi için çocuğunun peşinde Dereli ilçemiz ile Giresun merkeze inen aileler vardır.
BELDEMİZE DÖNÜŞLER ARTTI
TAKA: Bin 100 metre rakımlı bu yaylada halkın geçim kaynağı nedir?
ADEM ÖNAL: Başta hayvancılık ve hayvan ürünleri. Yöremizde seracılığa da son yıllarda ilgi arttı..Yöre
ürünlerinden Patates, Kara Lahana, Pezik, Mısır ile Armut ürünleri de halkımızın geçim kaynağıdır. Giresun'un en yaşlı Armut ağaçları Yavuzkemal'dedir..500 yaşında Armut ağaçları vardır. Yörede Armut yetiştirmek bir kültürdür. Armuttan Pekmez, Reçel, Armut Kurusu, Marmelat ve Armut Balı ile Sirkesi halkın geçim kaynağıdır..
TAKA: Gurbetten Yavuzkemal'e dönüşler oluyor mu?
ADEM ÖNAL: Son yıllarda beldemize dönüşler arttı.
TAKA: Son sözleriniz? Keşke şunu yapabilseydim dediğimiz ne var?
ADEM ÖNAL: Kayak Merkezi projesinin hayata geçmesini isterim..Programa alınacak mega projeleri hizmete sunmak kolay değil, zaman alıyor..
TAKA: Bizlere zaman ayırdınız. Gazetemiz ailesi adına teşekkür ederiz.