Hamsi festivallerine alışkın olan Trabzon, iki yıldır Karadeniz somonu için festival düzenliyor. Çünkü şehrimiz artık somon ihracatı yapan bir şehir konumunda. 

Geçen yıl yapılan 117 milyon dolarlık ihracat, bu yıl festivalin ikincisini elzem kıldı… ‘Karadeniz incisi’ teması seçildi. Amaçlanan ise hem ihracatı daha da artırmak, hem de Trabzon’da gastronomi turizmini canlandırmak. Türk Somonu Festivali, Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Ticaret Sanayii Odası’nın ortak çalışması ile düzenlendi. Etkinlik yeri olarak Ganita sahili seçildi. Türkiye’nin yakından tanıdığı şefler, somon balığından yemekler hazırladı. Trabzon halkına tadımlar yaptırdı. Biz de Taka Gazetesi olarak ünlü şef Hazer Amani ile bir söyleşi gerçekleştirdik…

TAKA: Türk somonu festivali hangi amaçla yapılıyor?

HAZER AMANİ: Burada bizim amacımız Türk somonunu kendimize tanıtmak. Yurtdışı bizim somonumuzu tüketiyor biz kendimiz tüketmiyoruz. O nedenle bu tarz bir festival ve bunun devamı kesinlikle kıymetli. Çünkü konuştuğum birçok Trabzonlu somonu tüketmiyor.

TAKA: Karadeniz somonu ile Norveç somonu arasındaki fark nedir?

HAZER AMANİ: Karadeniz somonu, Türk somonu özellikle uluslararası alanda popüler olan bir trend. Çünkü Norveç somonu ile arasında inanılmaz büyük fiyat farkı var. Fiyatından dolayı birçok ülke bizim somonu almayı tercih ediyor. Gönül ister ki bizim somonun da kalitesi gittikçe artsın bir Norveç somonu gibi yüksek meblağlara satılsın.

TAKA: Bunun altında yatan sebep nasıl pişirileceğini bilmiyor olmak mı?

HAZER AMANİ: Aslında  pişirilmesi en kolay olan balık.  Ve her şeye uygun. Izgarada da çok güzel oluyor, derisi ile pişirirseniz. Tavada da güzel oluyor kızartma hariç somonu çok az yağlayarak. Fırında da çok iyi oluyor. Her şekilde güzel oluyor. Pişmesi hem en kolay, hem de lezzetli bir balık.   Çok da faydalı.  Ben sizin yerinizde olsam tüketirim. Baktığınız zaman fiyatı da en uygun olan balıklardan bir tanesi. Neden elimizde böyle bir cevher varken hem fiyatı uygun hem lezzetli, hem kolay pişen hem de sağlıklı neden kullanmayalım diye anlatmaya çalıştık.

TAKA: Somon bir davet sofrasında ana yemek olarak pişirilebilir mi?

HAZER AMANİ: Elbette. Tuzda pişirirsiniz, tavada pişirirsiniz…

TAKA: Yanında garnitür olarak ne olabilir?

HAZER AMANİ: Her şey gider, ben mesela, yasemin pirinci yapmayı tercih ettim ama çok güzel ızgara sebzeler tavada çevrilmiş sebzeler de gayet güzel olabilir.

 TAKA: Karadeniz de yemek kültürü az deniyor bu konuda bir şef olarak görüşünüz nedir?

HAZER AMANİ: O bence aslında gelen misafirlerin sürekli götürüldüğü; işte kavurmasıyla meşhur, kuru fasulyesiyle  pilavıyla meşhur mekanlarla ilgili… İnsanlar sanıyor ki Trabzon’da sadece kuymak yeniyor, karalahana çorbası, turşu kavurma yeniyor.  Oysa ki öyle değil. Bir sürü farklı yemek var. Ben tabii çok Trabzon’a gelip gittiğim için bunları biliyorum.