Dokurcun Çiğdem yanı, çiçekler açar sarı

Bir bakışla söndürür, sinede yanan harı,

Dikmen kucaklar sizi bir öz evladı gibi

Yaylada her ağacın, ezgi sunar dalları.

 

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki 1725 rakımlı Dikmen Yaylası'nda yapılan geleneksel şenliklerin 113.’sübinlerce Karadenizlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

113 YILDIR AĞASARLI OLMANIN GURURU İLE..

Sakarya -  Hendek Dikmen Mahallesi eski adıyla Dikmen köyü ve yayla şenlikleri Karadeniz kültürünü kilometrelerce uzakta 113 yıldır unutturmayan bir şenlik. Dikmen Köyü Karadenizliler Kültür Yardımlaşma, Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Nihat Günbatı’nın sunum için davetini aldığımda 113. şenliğin kutlanacak olması şaşırttı beni aslında. Kadırga ya da Sis Dağı Şenlikleri gibi yüzyıllardır süregelen şenlik ruhunu Trabzon’dan kilometrelerce uzaklarda nasıl bugüne kadar taşıdıklarına inanamadım. Gece geç saatlerde vardığımız Dikmen köyünde yağmur karşıladı bizi. Bizim köylerimiz, yaylalarımız gibi yemyeşil her yer. Alabildiğine fındık tarlaları, bahçelerde lahanalar, pencere önünde sardunyalar. Kaç tane olduğunu sayamadığım bordo – mavi evler. Evlerin balkonlarına asılan Şampiyon Trabzonspor bayrakları. Sanki Trabzon’da kendi köyümüze, yaylamıza gidiyormuş gibi hissettim. Şalpazarı’ndan 1906 yılında ayrılmış 6 aile. Şimdi 2738 aile olmuş. Önce Karasu’ya gelmişler. Bir kısmı orda kalmış. Ardından tercihleri Hendek olmuş. Çünkü merkezde sıtma hastalığı baş gösterince suyun ve yeşilliğin bol olduğu, Karadeniz köylerinin ve yaylalarının benzeri olduğunu düşündükleri Dikmen Köyüne gelmiş,yerleşmişler. Suyu seven Karadeniz insanı burada su olunca bu topraklar vazgeçilmez olmuş onlar için.  Trabzon’un başka ilçelerinden de yerleşenler olmuş ama geneli Şalpazarlı. Karadenizliyiz, Ağasarlıyız, Çebniyiz diye gururla ifade ediyorlar.

Çiğdem, Çiftekese, Alt ve üst mahallelerden oluşuyor. Dikmen yaylası, Öküzova, Karduz ve Çiğdem yaylasına çıkıyor Aksu, Göksu, kadifekale, Dokurcun ve Davuldumbazlılar..

Gönüllü Kahramanlar!

Derneğin çok güzel faaliyetleri var. Cenaze aracına sahipler. Gönüllü itfaiye ve arama kurtarma ekibi kurmuşlar. İçlerinde kahramanlar var. Arama kurtarma konusunda oldukça başarılılar. Özellikle 11 ilimizi etkileyen depremde çok sayıda can kurtardılar. Ekibin hepsi sertifikalı. Hiçbir kuruma bağlı değiller ve gönüllülük esasına göre çalışıyorlar. 17 kişi sertifikalı olmak üzere 39 kişi bu alanda hizmet veriyor. Depremde haberlerde yer alan Aras bebek ve annesini kurtaran ekip Dikmen Ekibi. Dikmendeki Karadenizliler eğitime çok önem veriyor. Köyün okulu köyde yaşayan hayırseverler tarafından yapılmış. Hendek ilçesindeki ilk okul Dikmen’de yapıldı.

Tek horon halkasında, birlik mesajı!

Üç gün üç gece devam eden ve 113 yıldır gerçekleştirilen bu şenliğin en önemli kuralı silah atmak kesinlikle yasak. Bir diğer kural milyonlarca da insan katılsa dahi horon halkası tek olacak. Herkes tek horon halkasında oynamak zorunda, ikinci bir horon halkasına izin yok.  Eminim dünyanın en büyük horon halkaları burada oluşturuluyor.

Karadenizli olmak en büyük gurur

Dikmen Yayla Şenliği’ne 28.Dönem AK Parti Milletvekili Ali İnci, Hendek İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Süleyman Sercan Candan, Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Bahadır, Ak Parti Belediye Başkan Aday Adayı Ali Kemal Sofu, Trabzon Dernekler Federasyonu Başkan Vekili ve Şalpazarı Eğitim Dernek Başkanı Hasan Keskin, Sakarya Dernekler Federasyon Başkanı Yaşar Saka, Sancaktepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Haşim İskender, Dikmen Karadenizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Nihat Günbatı, Hendek Karadeniz Havalisi Kültür ve yardımlaşma Dernek Başkanı Mehmet Paslı, Hendek Tüm Muhtarlar Dernek Başkanı Kadir Yağlı,  Dikmen Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şenliğin açılış konuşmasını Dernek Başkanı Nihat Günbatı yaptı. Kültürlerini 113 yıldır yaşattıklarını ve yaşatmaya devam edeceklerini belirten Günbatı, “Karadenizli olmak dünyanın neresinde olursanız çok önemli. Biz kültürümüzü önemsiyoruz” dedi.

Dikmen Muhtarı Menderes Ayvaz “ Bugün 113. Yayla şenliğimizi gerçekleştiriyoruz. Dedelerimiz, atalarımız  Şalpazarı’ndan bu topraklara geldiler. Törelerimizi, örf ve adetlerimizi çocuklarımıza, gençlerimize anlatıyor, öğretiyoruz. Geçtiğimiz günlerde 117. Yayla göçünü gerçekleştirdik. Karadenizliyiz, Ağasarlı olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Horon birliğimizin, gücümüzün sembolü!

Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili, Şalpazarı Eğitim Derneği Başkanı Hasan Keskin yaptığı konuşmada bugün burada 113 yıldır  hemşehri ve kültür buluşmasını gerçekleştiriyoruz. Biz Karadenizliler horonda iken el ele olunca daha güçlü oluruz. Dünyaya hükmederiz. Dünyanın neresinde bir Karadenizli varsa orası güzelleşir. Şenlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum açıklamasında bulundu.

Ak Parti Belediye Başkan Aday Adayı Ali Kemal Sofu 113’ncüsü gerçekleşen Dikmen Yayla şenliklerinde organizasyonu gerçekleştiren mahalle muhtarı ve dernek başkanına teşekkür etti. “Son derece güzel bir etkinlik oldu. Bu şenlik sadece Hendek’in değin Sakaryamızın da yüz akı. Karadeniz insanını herkes örnek alıyor.  Dikmen sadece yayla şenlikleriyle değil, hamsi festivali ve daha birçok şenlikleriyle tüm bölgeye örnek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

3 gün 3 gece yaylanın çimenleri horona doydu

Bu yıl 113.’sü düzenlenen Dikmen yayla şenliğinde sahne alan sanatçılar da profesyonellikleri ile davetlilerden tam not aldı.  Emirhan Ekşi, Anıl Cimşir, Beratcan Sarı, Muhammet Yıldıztaş, İsmail Güler, Ümit Kazın, Erdal Köseoğlu, Serdar Sarı, Meryem Akyüz, Murat Kurtuluş İrme, Aydın Güner, Atilla İlerin, Filiz Karadeniz ve Onay Şahin üç gün süren festivalde, horon oynamaktan hiç yorulmayan yöre halkı tarafından çok beğenildi.  Festival boyunca bizi misafir eden, bize kendi evimizdeymiş gibi hissettiren Cafer Günbatı ve eşi Hanife Hanım’a sonsuz teşekkür ediyorum.

Ağasarlılar ve Keşkek geleneği

Hendek Dikmen Yayla Şenliklerinde en renkli görüntüler ise şenliğe geleneksel ve  yöresel kıyafetlerini giyen mahalle sakinlerinin horonları oldu. Ağasar yöresinin renkli folklorik elbiseleri hemen hemen her ailenin evinde var ve özel günlerinde mutlaka giyiliyor. Ağasar kültürünün geleneksel mutfağının vazgeçilmez tatlarından Keşkek davetlilere ikram edildi.  Her yıl Ramazan Bayramının ilk gününde toplu bayramlaşma ve keşkek ikramı Dikmen köyü kurulduğundan bugüne kadar devam eden bir gelenek.  Şenliğin Kurban bayramı tatili ile aynı tarihlere denk gelmesi, yurt içinden ve yurt dışından gurbetçilerin de hasret gidererek, tertemiz bir doğada sevdikleri ile bir arada olmanın mutluluğunu yaşattı.

Karadeniz insanı yaşadığı yeri güzelleştiriyor, değer katıyor. Dikmen Köyü Karadeniz Kültür ve Yardımlaşma Derneğine, Dikmen Mahalle Muhtarına sonsuz teşekkürler.

BİROL SANCAK

Editör: Birol Sancak