KÜRESEL SATIŞLARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Starbucks, 29 Eylül'de sona eren mali yılının dördüncü çeyreğine ait ön finansal sonuçları yayımladı. Boykotlar ve tüketici davranışlarındaki değişikliklerle küresel karşılaştırılabilir mağaza satışlarının yüzde 7 düştüğü belirtildi. Hisse başına kar ise yüzde 25 gerileyerek 80 sente indi.

2024 mali yılı genelinde de satışlarda yüzde 2'lik bir düşüş kaydedildi. Starbucks, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2025 yılı beklentilerini açıklamayı askıya aldığını duyurdu.

Yatırımcılar Yön Değiştirdi: Tapuda Satışlar Patladı, İstanbul’da 5 Lokasyon Öne Çıkıyor Yatırımcılar Yön Değiştirdi: Tapuda Satışlar Patladı, İstanbul’da 5 Lokasyon Öne Çıkıyor

YÖNETİM VE STRATEJİ DEĞİŞİKLİKLERİ YOLDA

Starbucks, işletmedeki olumsuz gidişatı değiştirmek amacıyla yeni bir strateji geliştirdiğini açıkladı. Ancak Mali İşler Direktörü Rachel Ruggeri, yatırımlarını artırmalarına rağmen müşteri trafiğindeki düşüşü engelleyemediklerini belirtti. Verimlilik çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ruggeri, toparlanma sürecinin zaman alacağını vurguladı.


BOYKOTUN FİNANSAL ETKİLERİ

İsrail'e destek veren uluslararası firmalara karşı başlatılan boykot, Starbucks’ın finansal performansını olumsuz etkiledi. Özellikle Orta Doğu’daki mağazalarda satışların düşmesi, şirketin daha önceki çeyreklerde de gelir tahminlerini aşağı çekmesine neden olmuştu.

Starbucks, yılın ilk çeyreğinde küresel satışlarının yüzde 4, nisan-haziran döneminde ise yüzde 3 oranında düştüğünü bildirmişti. Şirketin 2024 yılı sonuna kadar boykot ve ekonomik koşulların yarattığı baskılarla mücadele etmeye devam etmesi bekleniyor.


DÜŞÜK PERFORMANSIN NEDENLERİ

Starbucks, tüketici talebindeki düşüşe ek olarak Çin’deki makroekonomik sorunların ve artan rekabetin de sonuçlarını baskıladığını belirtti. Orta Doğu’daki boykot kampanyalarının yarattığı olumsuz etki, şirketin global büyüme stratejisini sekteye uğrattı.

Şirketin, trafik düşüşünü tersine çevirmek ve müşteri deneyimini iyileştirmek için attığı adımların etkisinin orta vadede görülmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ