RUM KİLİSESİNDEN CAMİYE DÖNÜŞÜM
Trabzon'un Sürmene ilçesi Dirlik Mahallesi’nde bulunan tarihi Cida Kilisesi, mübadele sonrasında camiye çevrilerek bölge halkına hizmet vermeye başladı. Yaklaşık bir asırdır cami olarak kullanılan bu yapı, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ziyaretinin ardından turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Eğitimde Yaşanan Derin Kriz Ve Saadet Partisi’nin Çözüm Önerileri Eğitimde Yaşanan Derin Kriz Ve Saadet Partisi’nin Çözüm Önerileri

ZİYARETÇİLERİN İLGİSİ AZALDI
Dirlik Mahallesi Cami İmamı Aydın Kızıltaş, 2014 yılından bu yana camide görev yaptığını belirterek, kilisenin camiye çevrildiği tarihten bu yana hizmet verdiğini ifade etti. Kızıltaş, son yıllarda özellikle Rum vatandaşların ziyaretlerinin azaldığını belirtti. “10 yıl öncesine kadar özellikle Rum vatandaşlar yoğun olarak ziyarete geliyordu ancak bu yoğunluk giderek azaldı” dedi.

TARİHİ YAPI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Cami cemaatinden Recep Durmuş, kilisenin camiye dönüştürülme sürecini anlatarak, “1924 yılında Rumlar buradan gidince burası camiye çevrildi. Kilisenin çan kulesi vardı, bu yüzden kilise görüntüsü oluşturuyordu, o da yıkıldı” dedi. Durmuş, caminin zaman zaman restore edildiğini, ancak bakım çalışmalarının hiçbir zaman tam anlamıyla bitmediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA