ÇİFTÇİLERİN SESİ DUYULDU: YENİ PLANLAMALAR DEVREDE

Gıda fiyatlarında artışın başladığı dönemde çiftçilere 'Dağı taşı ekin' çağrısı yapan iktidar, plansız üretim nedeniyle zorluk yaşayan çiftçilerin taleplerini sonunda dikkate aldı. Tarım Bakanlığı, planlı üretimi teşvik etmek amacıyla yeni bir destekleme modelini devreye soktu. Bu karar, çiftçilerin üretim maliyetleri altında ezildiği bir dönemde umut oldu.

Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum

PLANSIZLIĞIN FATURASI AĞIR OLDU

2022 yılında dünyada başlayan tahıl krizi, gıda fiyatlarını hızla artırırken, tarımın stratejik önemine dikkat çekildi. Ancak ekonomik kriz ve tarım sektöründeki plansızlık, çiftçilerin maliyetlerini katlayarak ekim yapmalarını zorlaştırdı. Ürünleri tarlada kalan çiftçiler, protesto amacıyla yolları kapattı. Hükümet, eleştiriler üzerine geri adım atarak tarımda 'kısmi' planlama modelini benimsedi.

YENİ DESTEK MODELİ: KİMLER, NASIL YARARLANACAK?

Tarım Bakanlığı tarafından duyurulan yeni model, çiftçilerin belirlenen ürünleri belirlenen havzalarda üretmeleri halinde desteklerden yararlanabileceğini belirtti. Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından planlanan ürünlerin başında arpa, buğday, pamuk, patates, soğan ve yem bitkileri geliyor. 2025 yılı için çiftçilere dekar başına 244 TL destek sağlanacak. Ayrıca, planlama kapsamındaki ürünleri eken çiftçilere ek mazot ve gübre destekleri verilecek.

BAKAN YUMAKLI: PLANSIZ ÜRETİMİN OLUMSUZLUKLARINI AŞACAĞIZ

Tarım Bakanı Yumaklı, yaptığı açıklamada yeni dönemde bitkisel üretim desteklerinin ilk kez 3 yıllık olarak açıklandığını ve destek ödemelerinin üretim döneminden önce yapılacağını belirtti. Yumaklı, “Çiftçilerimiz hangi ürünü ekerken ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Böylece plansız üretimin getirdiği olumsuzlukların önüne geçeceğiz” dedi.

Yeni destekleme modelinin tarım sektöründe kronikleşen sorunlara çözüm olması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ