Asgari Ücret Resmi Olarak Açıklandı: Çalışanların Alacakları Zamlar Kesinleşti, Beklenenin Çok Üstünde... Asgari Ücret Resmi Olarak Açıklandı: Çalışanların Alacakları Zamlar Kesinleşti, Beklenenin Çok Üstünde...

Kıdem Tazminatı Hesaplaması:

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, işten kendi isteği veya kusuru dışında ayrılanlar ile emeklilik, askerlik, evlilik gibi sebeplerle işten çıkanlar, en az 1 yıl çalışmaları durumunda kıdem tazminatı alabiliyor.

Kıdem tazminatı, çalışanın son giydirilmiş brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor. Bu brüt ücrete yıl içinde alınan düzenli ödemeler de dahil ediliyor.

Tavan ve Artışlar:

Özel sektörde çalışanların kıdem tazminatında bir tavan bulunuyor. Her yıl için belirlenen bu tavanı aşan ücretler, tavan üzerinden hesaplanan tazminatı alıyor.

Temmuz ayında memur maaş katsayısındaki artışla birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükselecek. Enflasyon tahminlerine göre bu artış yüzde 20 seviyelerinde bekleniyor.

Olumlu Etkiler:

Bu düzenlemeyle özellikle yüksek ücretli çalışanlar için kıdem tazminatı tutarlarında artışlar olacak. Örneğin, brüt kazancı 40 bin lira olan bir çalışan Temmuz ayını beklerse daha yüksek tazminat alabilecek.

Damga vergisi kesilmesi nedeniyle çalışanlar her yıl için elde ettikleri tutardan az bir kesinti yaşayacaklar.

Tüm Çalışanları Etkileyecek:

Temmuz ayında maaşı artacak olan çalışanların kıdem tazminatları da yeni kazançları üzerinden hesaplanacak, böylece tüm çalışanlar bu düzenlemeden etkilenecek.

Temmuz ayıyla birlikte bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle çalışanların kıdem tazminatı haklarına dair önemli bir değişiklik yaşanacak.

Kaynak: TAKVİM