Tarım ve hayvancılık ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladılar. Sayın, burada yaptığı açıklamada hayvancılığa dikkat çekti.
“ÜRETİME YANSIYAN DESTEKLEMELER OLMALI”
Trabzon’da hayvancılık ile ilgili konuşan Başkan Sayın, açıklamasında “Sütlacımız var Sütlacın marka değeri için süte ihtiyacımız var. Jersey bölgemiz için güzel bir hayvan ırkıdır. Jersey hayvanı koruyamadık. Jersey hayvan olmasa tereyağı olmaz. Bölgemize yurt dışından Jersey hayvan geliyor. Projeler, çalıştaylar yaptık. İktidar partisine sunum yaptık. Bu çalıştayımız için kimse bir şey demedi. Vatandaşımıza nasıl katkı sağlarız diye kimse kapımızı çalmadı. İktidara projemizi sunduk geri döndük. Jersey hayvanın devamı çok önemlidir. Tarım kredi aracılığı ile hayvancılık yapana uygun fiyatla yem verilirse vatandaş hayvanını satmaz. Bir hayvan 50 bin TL. Hayvancılık yapmayı düşünen birisi bu fiyatlarla nasıl hayvan alıp hayvancılık yapacak. Üretime yansıyan desteklemeler olmalı. Havanda su dövmemeliyiz. Destekleme oranlarını güncelleyemiyoruz.” İfadelerini kullandı.
“FINDIK KANUNU ÇIKARILSIN”
Daha sonra Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan sunum gerçekleştirdi ve soruları cevapladı. Açıklamasında tarım, yaylalar, çevre, kıyılar, meralar, turizm dahil birçok konuya vurgu yapan Pehlevan, sorunların çözümü için ortak akla dikkat çekti. Pehlevan, konuşmasında “Bizim bölgemizin stratejik ürünleri var; çay, fındık, balıkçılık ve hayvancılık. Şu an lokomotif sektör bunlar. Bütün istihdamlar bunlarda ve çok önemli. Bunun içinde ne diyoruz fındık kanunu çıkarılsın.” Cümlelerine yer verdi.
“FİSKOBİRLİK ETKİN HALE GETİRİLMELİ”
“FİSKOBİRLİK etkin hale getirilmeli ve TMO’dan çıkılmalı.” diyen Pehlevan, “Herkes işini yapmalı. Urfa’dan, Konya’dan çalışanı getirip burada fındık alımında bu arkadaşlar görev alıyor. Tabi ki bu işi bu arkadaşlarımız biliyor. Ama bunu buraya yönlendirmemize gerek yok ki. Bizim FİSKOBİRLİK gibi altyapısı güçlü olan bir kurumumuz var. Biz neden bundan vazgeçtik. Çiftçinin örgütü olan FİSKOBİRLİK etkin hale getirilmeli.”
“DETEKLER ÜRETENE VERİLMELİ”
Desteklere dikkat çeken Pehlevan, “Destekleme modeli zaten başlı başına bir garabet. Üretene destekleme verilmeli. 36 randıman fındığa benim devletim destek veriyor. Adam fındık bahçesine hayatında uğramamış.” İfadelerini kullandı.
“MERALARDA YAPILAŞMA YASAK”
Şube Başkanı Pehlevan, meralar ile ilgili “meralarda yapılaşma kesinlikle yasak. Yaylada yollar herkesin kapısına geliyor, tahrip edilmiş yaylalar. Yaylalarda bu yapıların yapılma şansı yok. Saçma sapan yazılarla kanuna rağmen yapı kayıt belgeleri ile oraları tel örgülerle çerçevelediler. Yeni yollar açılıyor. Yolların çevresi sonra evlerle doluyor. Adamlar kendilerine göre mekan yapıyorlar. Çünkü sorgu, sual yok.” Şeklinde konuştu. Kıyılar ile ilgili açıklamalarda bulunan Pehlevan, sunumunda denizde yapılan dolgularla ile ilgili sorunları anlattı. Trabzon’da dolgu alanlarına vurgu yaptı. Pehlevan “bunlar sizin, bizim, çocuklarımızın geleceği. Bunu sorgulamak hakkımız.” diye konuştu.
Sonay ÇALUK