Trabzon’da 3 gün süren kent sempozyumunda çok değerli bilim insanlarının katılımı ile Trabzon’un fotoğrafı çekildi. Sonuç bildirgesi de Trabzon Gazeteciler cemiyetinde açıklandı.

Genelde eleştirilerin ve beklentilerin ağır bastığı sonuç bildirgesinde  sempozyuma destek veren kamu kurum ve kuruluşlarına da teşekkür edildi.

Trabzon deyince akla turizm gelmeye başladı. Turizmle ilgili olarak her defa yazdığımız gibi 12 Aylık bir turizm hedefleniyor. Hatta bazı esnaflar şunu söylüyorlar, bir ay daha uzasa, yani 3 aylık turizm 4 aya çıksa!

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi deprem. Öyle ki Trabzon’da bile hissedilen deprem oldu. Sonuç bildirgesinde Trabzon Belediyesi’nde bir afet daire başkanlığının kurulması da öneriliyor.

Demiryolu ama nereden gelecek?

Hala ikilemdeyiz.

Trabzon Erzincan hattı mı, Samsun-Sarp hattı mı?

Karar veremedikçe iş uzuyor.

Mühendisler 12 yıl önceki toplantıda vurguladıkları Erzincan-Trabzon demiryolunu gündeme yeniden getirdiler. Ankara  son dönemde Samsun ve Sarp’ı gündemine almış durumda.

İmara yönelik ağır eleştiri var:

 ‘Trabzon’da bu hastalıklı halin en azından ilerlemesinin durdurulması için Anthony Bryer, Ksenophon, Mahmut Goloğlu,  Charles Texier, Şakir Şevket, Mustafa Reşat Sümerkan, Ömer İskender Tuluk vb. isimlerden ve çalışmalarından bihaberiz. Hiç kimsenin Trabzon’a dokunmaması, dokunacaksa da bu kimseleri tanıyan ve çalışmalarını irdelemiş kişilere danışması gerekmektedir.’

Trabzon’a son dönemde dokunuldu! Hem Murat Zorluoğlu hem de Ahmet Metin Genç çevreci, imara uygun, tarihe saygılı işler yaptılar. En azından bir olumlu paragraf onlar için açılabilirdi.

Trabzon'un kültür ve sanat konusunda en fazla insan yetiştiren kent olduğu bu durumun muhafaza edilmesi hatta artırılması gerektiği kanaatine varılmış olup, konu ile ilgili sempozyum kitapçığında yer verilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi elzemdir.

Eğitimle ilgili 2020 yılından beri dışarıdan şehre gelen öğrenci sayılarında düşüş yaşandığı gerekçesi ile bu bağlamda öğrenci dostu olmak adına Karadeniz Teknik Üniversitesinin yerel yönetimlerle işbirliği yapması gerektiği kanaatine varılmıştır. Kentin öğrenciye göre pahalı bir şehir olma algısını tersine çevirmek için ortak akılla adımlar atılmalıdır.

Doğru.

Trabzon’un şüphesiz en önemli tanıtıcı unsurlarından biri de Trabzonspor’dur. Trabzonspor kentimiz için sadece bir futbol kulübü değildir. Kültürel yapının yaşaması, kentin milli birlik ve beraberliğini güçlendirmesi, siyasetten bağımsız tüm toplumu bir bilinçle birleştiren yegâne bir değerdir. Bu değerleriyle de doğduğu şehre önemli hizmetler verdiği hatta yurtdışında pek çok ülkede şehrimizi tanıtıcı bir unsur olarak öne çıktığı ortadadır.

Trabzonspor ile ilgil yapılan değerlendirme gediğine oturmuş.

Bölgenin fındık üretiminde bir öncü olması nedeniyle fındığın sadece ihracatı değil, fındığın alternatif yan ürünlerinin de geliştirilerek marka değerinin artırılması ihtiyaçtır. Trabzon’da yaşayan nitelikli insan kaynağı sanayisi gelişmiş şehirlere göç etmektedir. Şehrin en büyük yatırımcısı kamu kaynakları olmuştur. Şehrin kırsal kalkınma modellerini geliştirmesi ve kırsaldan kentlere olan göçü durdurmak amaçlı projeler geliştirmesi gerekmektedir.

Fındık ve Mamülleri.

Tam sayfa röportajımda merhum Prof. Dr. Haydar Baş’ın çok arzuladığı çikolata fabrikaları, hem de yine merhum CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in arzu ettiği fındık ürünleri fabrikalarının birini bile açamadık.

Bir bisküvi fabrikamız vardı o da yok!

TMMOB’un Trabzon Büyükşehir Beyediyesi KTÜ, Trabzonspor gibi kurumlarıda alarak yaptığı bu çalışma alkışlanaak çalışmadır. Trabzon’un imarının kirlendiğinin farkındayız. Ancak son 10 yıldır bu imar durumunun düzeltilmeye ve yatay mimariye geçilme gayretlerini de görüyoruz!