Konferansta, amatör telsizciliğin afet ve acil durumlarda haberleşmedeki kritik rolü vurgulandı. Ayrıca, TRAC hakkında bilgiler verildi ve Trabzon’da yayına giren "Afet Haberleşme Role Sistemi" tanıtıldı. Katılımcılara, amatör telsizciliğin nasıl bir hobi olarak başlanıp profesyonel bir hizmete dönüştüğü de anlatıldı.

Amatör Telsizcilik Nedir ve Nasıl Olunur?

Of Fen Lisesi’nden Türkiye’de Bir İlk: Yerli ve Milli Ürünler Sergisi Büyük İlgi Gördü Of Fen Lisesi’nden Türkiye’de Bir İlk: Yerli ve Milli Ürünler Sergisi Büyük İlgi Gördü

Genel Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Güneş, amatör telsizciliği, "radyo tekniğiyle kişisel amaçlarla, parasal bir çıkar gütmeden, amatör ruhla yapılan bir haberleşme, teknik araştırma ve kendini geliştirme servisi" olarak tanımladı. 12 yaşından itibaren amatör telsizcilik sınavlarına girilebileceğini belirten Güneş, sınavların kanun, işletme, yönetmelik ve uluslararası ilişkiler alanlarında olduğunu ifade etti.

Amatör telsizcilere yönelik bilgilendirmede bulunan Güneş, "Sınavları kazanıp lisans alan amatör telsizciler, sürekli haberleşme ve elektronik alanında kendilerini geliştirir, telsiz istasyonu kurarak bu birikimlerini kamunun hizmetine sunar. Afet durumlarında acil haberleşme sağlayacak sistemler kurar ve bu sistemleri çalışır halde tutar," dedi.

Afet Haberleşme Role Sistemi ve TRAC’ın Rolü

Konferansta ayrıca, Türkiye’de afet ve acil durumlar için önemli bir haberleşme altyapısı sağlayan Afet Haberleşme Role Sistemi hakkında da bilgilendirme yapıldı. Bu sistem, Kuzey Anadolu ve Karadeniz şehirlerini birbirine bağlayarak, afet anlarında daha geniş bir kapsama alanı sağlıyor. TRAC’ın afet ve acil durumlarda sağladığı haberleşme desteği, 1991 yılından bu yana ülke genelinde önemli bir rol oynamaktadır.

TRAC Trabzon Şube Başkanı Ergün Güner de şubenin afet ve acil durum haberleşme sistemleri hakkında katılımcılara bilgi vererek, bu tür sistemlerin önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA