MEB, Şubat ayında yayımladığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirmesine İlişkin kılavuzda; proje okullarında görev alacak öğretmenler için belirlenen kriterleri açıklamıştı. Bu belgede belirtilen tek belirgin şart, en az dört yıl öğretmenlik yapma zorunluluğuydu. Ayrıca, bir öğretmen dört yıl boyunca aynı proje okulunda görev yaptıysa, bu okulda devam etme hakkına sahipti. Bu nedenle, pek çok öğretmen, hâlihazırda çalıştıkları okulları tercih etti. Değişiklik yapmak isteyenler ise farklı proje okullarını sıraladılar ancak, atama sonuçları nisan ayında açıklandığında, birçok öğretmen büyük bir hayal kırıklığıyla karşılaştı. Yüksek puanlı, başarı belgeleri bulunan, lisansüstü eğitim görmüş ve ödüller kazanmış öğretmenler, başarıyla görev yaptıkları okullardan farklı okullara atandı veya hiçbir okula yerleşemeyerek açıkta kaldı.
Eğitim sen Trabzon Şube başkanı, Muhammet İkinci konuya ilişkin TAKA Gazetesine yaptığı açıklamada; Proje okullarına öğretmen atama ve yönetici görevlendirme görevinin infial etkisine yol açtığını, okullara adeta bomba atıldığını söyledi. Öğretmenlerin objektif kriterler yerine subjektif değerlendirmeler çerçevesinde görevlerinin sonlandırılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ve bunun bir eğitim hakkı ihlali olduğunu da ekledi. İkinci “Okul yöneticilerin ya da Eğitim bürokratlarının inisiyatifi doğrultusunda atamalar söz konusu. Siyasal sadakat aranıyor. Hükümete yandaşlık ölçü kabul ediliyor” dedi. Öğretmen mağdur, öğrenci mutsuz velilerin ise kaygılı olduğu bu süreçte, bakanlığın söz konusu atamayı iptal etmesi gerektiğini ekleyen Trabzon Eğitim Sen Şube başkanı; MEB’in bu süreci şeffaf bir anlayış çerçevesi ile yürütmesi konusunda çağrıda bulundu.
‘Sadece Farklı’ sloganıyla kurulduğu yıldan bu yana nitelikli öğrenci yetiştirmede, bir marka olan Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi; akademik ve sosyal alanlarda da adından sıkça söz ettiren eğitim kurumları arasında yer alıyor.
Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi’nin birbirinden değerli ve alanında son derece başarılı 12 öğretmeni birçok kriteri sağlamasına rağmen bu süreçte hiçbir tercihlerine atanmayarak açıkta bırakıldı. Yine Trabzon’un başarılı eğitim kurumları arasında yer alan merkez Fen Lisesi’nden 11, kanunî Anadolu Lisesi’nden ise 9 öğretmen olmak üzere toplamda en az 20 öğretmenin, yaptıkları tercihlerden hiçbirine atanmayarak açıkta kaldığı belirtildi.
TSBL mezunları da, üzerlerinde tarifsiz emekleri bulunan öğretmenlerinin yaşadığı bu duruma sessiz kalmayarak, desteklerini gösterdi. Sosyal Medya üzerinden başlattıkları “Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi öğretmenleri yalnız değildir!” destek kampanyasıyla seslerini duyurmayı amaçlıyorlar.