Domatesin kilosu 30, salatalığın kilosu 25, patatesin kilosu 20, patlıcanın kilosu 23, üzümün kilosu 35, şeftalinin kilosu 35, yerli muz 45, ithal muz 75 TL’den satılıyor. Fiyatlar böyle olunca da vatandaşlar ürünleri artık tane işi almaya başladı. 

Zammın yolculuğu Antalya’dan başlıyor. Antalya sebze meyve halinden ürün bedava alınsa bile Trabzon’a zamlı geliyor. Halden çıkmadan masraflar başlıyor. Mayıs ayında 8 bin TL’ye dolan bir kamyonun deposu şu anda 25 bin TL’ye doluyor. Nakliye artınca da fiyatlar ister istemez tüketiciye yansıyor. 

Antalya sebze halinden 2 bin 500 TL vererek kamyonunu dolduran bir kamyon sürücüsü, maliyet yolculuğuna başlayarak Trabzon sebze ve meyve haline ulaşmak için kontağı açıyor. Akaryakıt başta olmak üzere maliyeti gittikçe katlanan yolculuk Trabzon meyve ve sebze halinde son buluyor. Bir kamyon sürücüsü, “Geçinebilmek için direksiyon sallıyoruz. 

Masraflar gittikçe katlanıyor. Geçen sene 60 TL’ye yediğim yemeği şu an 200 TL’ye yiyebiliyorum. Allah’tan kamyoncular lokantası dışarı göre bir nebze uygun. Antalya’dan Trabzon’a varabilmemin karşılığı 30 bin TL’yi buluyor. Bu araç aynı maliyetle tekrar Antalya’ya geri dönecek. Artan maliyetlerin etkisiyle sebze meyveler tüketici ile buluşuyor. Bu maliyetler hem tüketiciye hem de bize yansıyor” dedi.
BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT