Geçimini büyük oranda yaş çay mahsulünden sağlayan üreticiler, yaş çay fiyatlarına ilişkin yapılan basın açıklamasında dikkat çekici ifadelere yer verdi. Katılım sağlayan vatandaşlara ve basın mensuplarına teşekkür edilerek başlanan açıklamada, çay üreticilerinin sorunlarına ve taleplerine değinildi.


Ülkenin Katma Değerini Artırıyoruz


Görevini en iyi yapanın vatanını en çok seven olduğunu belirten üreticiler, çay tarımının ülkenin katma değerini artırdığını ve dışa bağımlılığı azalttığını vurguladılar. Üreticiler, düşük fiyat politikalarının morallerini bozduğunu ve gücünü üretimden alan üreticilerin bu politikalar nedeniyle güç kaybetme endişesi taşıdığını belirttiler.


Yetkilileri Uyarıyoruz; Biz Üreticilere O Kötülüğü Yapmayın


Çay tarımının yeni başlamadığına dikkat çeken üreticiler, son yıllarda tarım ürünlerine karşı yetersiz fiyat politikaları nedeniyle üreticilerin morallerinin bozuk olduğunu vurguladılar. Gücünü üretimden alan üreticilerin belirlenen düşük fiyat politikalarından ötürü güçlerini kaybetme endişesi taşıdıklarını belirten üreticiler, yetkililere "Biz üreticilere o kötülüğü yapmayın" uyarısında bulundular.


Hakkımız Olanı Talep Ediyoruz


Açıklamada, 2024 yılı yaş çay fiyatlarının brüt olarak 19 lira, üreticinin eline geçecek net miktarın ise 18 lira 60 kuruş olduğu belirtildi. Çaya verilen ücretin aslında 16 lira 60 kuruş olduğu ifade edilerek, bu rakamın adil olmadığı vurgulandı. Üreticiler, "Biz hakkımız olanı talep ediyoruz, çayı 30 lira, 40 lira yapın demiyoruz" dedi.


Üreticiyi Yok Saymaya Tepkisiz Kalamayız


Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaş çay bedeli politikalarının üreticileri mutsuz ve umutsuz ettiğini belirten üreticiler, hükümetin üreticiyi yok sayan fiyat politikalarına karşı sessiz kalmayacaklarını ifade ettiler. Üreticiler, ülke kaynaklarının dolar kuru üzerinden sabit fiyatlarla yapılan hizmetler kadar üreticinin malının da kıymetli olması gerektiğini vurguladılar.


Hükümetimizin Amacı Biz Üreticilerle Dalga Geçmek Midir?


Gübrenin tonunun 17 bin lira, nakliye ve yevmiyeci fiyatlarının yüzde yetmiş ile yüzde yüz arasında artış gösterdiği belirtilen açıklamada, yaş çay fiyatlarındaki artışın yüzde 54 seviyelerinde kaldığına dikkat çekildi. Üreticiler, hükümetin bu tutum ve davranışlarının yakışık almadığını ve üreticilerle dalga geçip geçmediklerini sordu.


Ayağımıza Giydiğimiz Kara Lastiğin Tahribatı 30 Kg Çayla Tedavi Edilebiliyor!


Son olarak, yaş çay üreticileri olarak hükümetten huzur hakkı istemediklerini belirten üreticiler, hakları olan yaş çay fiyatlarının 25 lira olması gerektiğini ifade ettiler. Çay bahçesine girdiklerinde ayaklarında kara lastik ve çizmenin verdiği tahribatı doktora gittiklerinde 30 kilo yaş çay parasına tedavi ettirmenin ağrılarına gittiğini belirttiler. Üreticiler, yetkililere "Lütfen üreticinin yanında olun ve destek olun" çağrısında bulundular.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Birol Sancak