Aramızda binlerce kilometre uzaklık olsa da Japonya ile dostluğumuz tarih boyunca aynı sıcaklıkta sürmüştür. Ertuğrul Fırkateyni bu dostluğun bir sembolü olmuştur yıllarca.
1878 yılında Japonya Okul Gemisi “Seiki”, İstanbul’u ziyaret etmiş ve iki ülke arasında sıcak ilişkilerin ilk ışığı parlamıştır. 1887 yılında ziyarette bulunanJaponya İmparatoru Mikado Meiji’nin yeğeni Prens Komatsu Akihito’nun ziyaretine karşılık vermek isteyen II. Abdülhamid, İmparator Meiji’ye hediyeler göndermek için Ertuğrul Fırkateyni’ni seçer Japonya seyahati için.
14 Temmuz 1889 tarihinde yolculuğa başlayan Ertuğrul Fırkateyni, Komutan Osman Paşa ve Kaptan Ali Bey önderliğindeki 609 mürettebat ile Japonya’ya uğurlanır. 11 ay süren uzun bir yolculuktan sonra, 7 Haziran 1890 tarihinde Yokohama Limanı’na varır. 27 Haziran 1890 tarihinde Japonya’da başlayan kolera salgını nedeniyle 13 denizci hayatını yitirir. Yüklendiği misyonu tamamlamanın gururu ile 596 denizciyle İstanbul’a dönüş yolunda yorgun vücudu tayfuna dayanamaz ve 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimoto Kasabası kıyılarında, Kashinozaki Feneri yakınlarında kayalara çarparak, yüzlerce denizciyle birlikte sulara gömülür Ertuğrul Fırkateyni.
Kasabada yaşayan Japon Halkı tarafından 69 denizci kurtarılarak ilk yardım yapılır ve İmparator Meiji tarafından özel ilgi ile tedavileri gerçekleştirildikten sonra “Kongo” ve “Hiyei” isimli iki Japon Gemisi ile İstanbul’a gönderilirler.
Kazada hayatını kaybeden mürettebatın illere göre dağılım sayısına bakıldığında, Akçaabat’tan 16, Sürmene’den 13, Of’dan 11, Maçka’dan 8, Yomra’dan 7, Vakfıkebir’den 4, Beşikdüzü’nden 3, Tonya’dan 1 ve Trabzon Merkez’den 8 olmak üzere, 71 şehitle “Trabzon” ilimiz ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca bu kazada hayatını kaybeden Kaptan Ali Bey, ünlü şairimiz Can Yücel’in babası ve eski Milli Eğitim Bakanlarımızdan Hasan Ali Yücel’in anne tarafından dedesidir.
12 kere Japonya’ya seyahatimde en önemli projem oldu “Ertuğrul Fırkateyni Projem.” Fırkateyn’in çarptığı kayayı yakından görmek, denizcilerin heykelleri ve kazadan çıkarılan eserlerin sergilendiği Türk Müzesi’ni ve çevresini kişisel fotoğraf sergimde sanatseverlerle buluşturmak, tarihimizi tanıtmak amacıyla, Tokyo’dan 8 saat süren uzun bir yolculuktan sonra varmıştım Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini bağrına basan Kushimoto Kasabası’na.
Şehitlerin anısına inşa edilen Ertuğrul Şehitliği’ni ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerinde tüm ihtişamıyla yükselen anıtını misafir eden Ertuğrul Sokağı’na gittiğimde duygulanmış ve büyülenmiştim.
Japonya’da, her yıl olduğu gibi bu yıl da 16 Eylül günü tüm yürekler “Ertuğrul Fırkateyni Kazası Şehitleri” için birleşmiştir.
Ertuğrul FırkateyniKazası’nın üzerinden 131 yıl geçmesine rağmen unutulmayan Komutan Osman Bey, Kaptan Ali Bey ve denizcilerimizin ruhları şad olsun.