Mayıs ayında tüm zamanların ihracat rekorunu kırıldığını söyleyen TİM Başkanı Gültepe, rekabetçiliği zayıflatan etkenlerin ortadan kalkmasının önemine vurgu yaptı

Mayıs ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin katılımıyla TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Mayıs ayında yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Mayıs ayı ticaret rakamlarının açıklandığı törende konuşan Gültepe, "Bugüne kadarki en yüksek aylık ihracat değerimize hep beraber ihracat ailesi olarak imza attık. Ocak-mayıs dönemini kapsayan 5 aylık ihracatımız ise yüzde 4,5 artışla yaklaşık 107 milyar dolara ulaştı” diye konuştu. Hizmet ihracatı verilerinin netleşmesinin biraz daha zaman aldığını belirten Gültepe, "Dolayısıyla Hizmet ihracatçıları Birliğimizin bir tahmini var. Mayısta yaklaşık 9 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirildiğini tahmin ediyoruz." dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ 1.SIRADA

TİM Başkanı hemşehrimiz Mustafa Gültepe, mayıs ayı ihracatında otomotiv sektörünün 3,2 milyar dolarla birinci sırada yer aldığını, otomotivi 3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1 milyar 466 milyon dolarla çelik sektörlerinin takip ettiğini kaydetti. Gültepe, makine ile savunma ve havacılık sektörlerinin tarihlerinin en yüksek aylık ihracat rekorlarını gerçekleştirdiğini kaydetti.

EN ÇOK İHRACAT ALMANYA’YA

En çok ihracatın Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya'ya yapıldığının da altını çizen Gültepe, şunları söyledi: "Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Pakistan ve Suudi Arabistan'a dikkat çekici artışlar oldu. Bu ay 103 ülkede yüzde 10'un üzerinde, 61 ülkede yüzde 50'nin üzerinde ihracat artışı kaydettik. Genel tabloda ise 131 ülkede ihracatı artırmayı başardık. Hollanda, Pakistan, Singapur, Slovakya ve Moğolistan'a ihracatta rekor kırdık. En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği (AB) 9,9 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. AB'yi 4 milyar dolarla Yakın ve Orta Doğu, 3,7 milyar dolarla diğer Avrupa ülkeleri, 2,2 milyar dolarla Orta Asya ve Uzak Doğu ve 1,6 milyar dolarla Kuzey Amerika takip etti. Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 57'ye çıktı."

AB TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PAZARI

AB'nin Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olduğuna vurgu yapan Gültepe, geçen hafta açılan TİM Brüksel Ofisi'nin AB ile ticari ilişkilerin gelişip derinleşmesinde önemli bir rol üstleneceğini ifade etti. Gültepe, heyet programlarının da devam ettiğini belirterek, 5 ayda 40 ülkeye 63 ticaret, 9 alım heyeti düzenledikleri bilgisini verdi. Gültepe, yüksek maliyetler nedeniyle emek yoğun sektörlerin fiyat tutturmakta zorlandığını belirterek, "Üretim maliyetlerimizde artış sürerken döviz kuru yükselmek bir yana değer kaybediyor. Örneğin son iki ayda üretici fiyatları yaklaşık yüzde 6 artarken, dolar kuru yüzde 1 geriledi. Bu biz ihracatçılar için sürdürülebilir bir durum değil." dedi.

Mustafa Gültepe konuşmasının sonunda da üretici ve ihracatçılar olarak destek beklediklerini sözlerine ekledi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ‘İhracatın Yeşil Dönüşümü’ tanıtım töreninde önemli açıklamalarda bulundu

Karbon ayak izi ile 500 milyon $ tasarruf

TİM tarafından geliştirilen yapay zeka destekli GreenTİM Platformu ihracatçıların hizmetine sunuldu

Gültepe: “150 bin ihracatçımızın karbon ayak izini GreenTİM Platformunda hesapladığımızda yaklaşık 500 milyon dolarlık tasarruf sağlayacağız. Hem sürdürülebilirliği hem de israfın önlenmesini konuştuğumuz bir dönemde bu ölçekte bir tasarrufun çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İhracatın Yeşil Dönüşümü tanıtım töreninde konuştu. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın da katılımıyla TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen törende, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye için en büyük ve alternatifsiz pazar olduğunu söyleyen TİM Başkanı Gültepe mayıs ayında Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 41’ini AB ülkelerine yaptığını ifade etti.

‘TÜRKİYE’Yİ BÜYÜK BİR SINAV BEKLİYOR’

Avrupa Birliği pazarında Türkiye'yi büyük bir sınavın beklediğine vurgu yaptığı konuşmada Gültepe şunları söyledi, "Yeşil Mutabakat’a uyum konusundaki kararlılığımız ve hızımız sınavdaki başarımızda belirleyici olacak. İlk aşamada karşımıza çıkacak başlıklardan birini Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) oluşturuyor. Bu düzenlemeye uymayan ihracatçılar AB pazarına ürün gönderdiklerinde ek maliyetlere katlanmak durumunda kalacak."

‘YEŞİL MUTABAKAT’A UYUM SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ’

Türkiye'nin rekabet gücünü koruması ve artırması için Yeşil Mutabakat’a uyum sağlamaktan başka çıkar yolu olmadığına da değinen Gültepe, "SKDM kapsamında demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre ve elektrik sektörleri özelinde raporlama süreci geçen yıl başlatıldı. AB’ye yıllık yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat yapan bu beş sektörümüz için 2026'dan itibaren karbon vergisi devreye girecek. İhracatçılarımızın yüzde 21’i uygulamadan doğrudan etkilenecek. Eğer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2027’de 138 milyon avro karbon vergisi ödemek zorunda kalacağız. 2032’de ise maliyet 2,5 milyar avroya çıkacak" diye konuştu.

‘500 MİLYON DOLARLIK TASARRUF SAĞLAYACAĞIZ’

GreenTİM'in yaklaşık bir yıldır devam eden titiz bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan yapay zeka destekli bir sürdürülebilirlik platform olduğunun altını da çizen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, her ölçekteki firmanın platform sayesinde kurumsal karbon ayak izini hesaplayabileceğini, raporlayacağını ve gerekirse azaltılmasını kolaylaştıracağını dile getirdi. Firmaların, yoğun emek gerektiren ulusal ve uluslararası standartlara uygun analizlerini yapıp, kendilerine özel raporlar oluşturabileceğini belirten Gültepe, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik raporlaması hem ihracatta hem de finansman kaynaklarına erişimde birçok firma için daha şimdiden zorunlu hale getirildi. Halka açık olan ve belirli koşulları sağlayan firmalar bu raporlamaları hazırlamak zorunda. Bankalar da yeşil dönüşüm projelerine kredi vermek için bu raporlamaları görmek istiyor. GreenTİM ile firmaların raporlamaları kolayca yapabilmelerinin önünü açıyoruz. 150 bin ihracatçımızın karbon ayak izini GreenTİM Platformunda hesapladığımızda yaklaşık 500 milyon dolarlık tasarruf sağlayacağız. Hem sürdürülebilirliği hem de israfın önlenmesini konuştuğumuz bir dönemde bu ölçekte bir tasarrufun çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. GreenTİM’de önceliği karbon düzenlemesinden doğrudan etkilenecek 32 bin firmamıza vereceğiz. Bu firmalarımızın hızlı bir şekilde karbon ayak izi hesaplamalarını tamamlamalarını istiyoruz."

Vestel sektörde birinci, genel sıralamada da altıncı sarada yer alarak büyük bir gurur yaşadı

TİM’den Vestel’e ihracat şampiyonluğu ödülü

Bu gurur ZORLU’nun

Vestel, elektrik-elektronik sektöründeki aralıksız ihracat şampiyonluğunu yaklaşık 2,4 milyar dolarlık ihracat geliriyle bu yıl 26’ncı kez elde etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2023 yılı İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’nde Vestel ihracat şampiyonluğu ödülü verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, kuruldukları günden bu yana bu topraklarda üreterek kazandıklarını yine bu topraklara değer katmak için kullandıklarını söyledi.

2023 yılında gerçekleştirdiği yaklaşık 2,4 milyar dolarlık ihracatla elektrik-elektronik sektöründeki birinciliğini bu yıl da koruyan Vestel, bu alanda 26'ncı defa şampiyonluğu elde etti. Bugün yüzde 63'e ulaşan ihracat oranıyla dünyanın 160'tan fazla ülkesine ürün ve teknolojilerini götüren Vestel, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından belirlenen ve Türkiye'de en çok ihracat yapan şirketlerin yer aldığı genel sıralamada da 6'ncı oldu.

Vestel’in genel sıralamadaki altıncılık ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, gurur ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını söyledi. Zorlu, "Türkiye'nin teknoloji devi Vestel, bugün ürettiği ürün ve teknolojileri 160'ı aşkın ülkeye ulaştırarak ülkemizin adını dünyanın dört bir köşesine gururla taşıyor. Çeyrek asrı aşkın süredir ülkemizin aralıksız ihracat şampiyonu olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bundan sonra da ülke ekonomimiz için değer yaratmaya, inovasyon ve kalite odaklı çalışmalarımızla dünya çapında büyümeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Sektör birinciliği ödülünü Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan alan Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Ergün Güler de Vestelin bugünden geleceğin dünyasına hazır bir şirket olduğunu Türkiye'den dünyaya teknoloji ihraç etmenin sorumluluğu ve bilinciyle hareket etiklerini ve her zaman daha iyisi için çalıştıklarını dile getirdi.

Editör: Birol Sancak