Hozon Neta'nın Türkiye Macerası Kısa Sürdü

Kasım 2023’te Türkiye pazarına büyük umutlarla giriş yapan Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İstanbul Kağıthane’de açtığı showroom ile dikkat çeken firma, kısa sürede showroomunu boşaltarak internet sitesindeki irtibat telefonlarını kapattı. Hozon Neta’yı Türkiye'de temsil eden GRS Automobility şirketi ise önemli bir çalışan kesimini işten çıkardı.

Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi

Yeni Düzenleme Planları Değiştirdi

Ticaret Bakanlığı’nın Çin’den ithal edilecek elektrikli araçlar için getirdiği yeni şartlar, Hozon Neta’nın Türkiye’deki faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Yeni düzenlemeye göre, ithalatçı firmanın 7 bölgede 20 servis açma zorunluluğu bulunuyor. Bu durum, Hozon Neta’nın Türkiye operasyonlarını sürdürememesine neden oldu.

Müşterilere Hizmet Zorunluluğu

Yeni düzenlemeler sonucunda Hozon Neta, gümrükte kalan araçları nedeniyle sadece 53 adet elektrikli otomobili Türkiye’ye sokabildi ve bunları satabildi. Özellikle finansal gücü sınırlı olan Çinli markalar için büyük bir zorluk yaratan bu uygulamalar, Hozon Neta’yı olumsuz etkiledi. Yürürlükteki düzenlemeye göre, şirketin satışları durdursa bile önümüzdeki 10 yıl boyunca müşterilerine yedek parça ve servis hizmeti verme zorunluluğu bulunuyor.

Türkiye'deki Çinli Marka Sayısı Azaldı

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” 29 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Bu karar, Çin’den elektrikli araç ithalatını zorlaştırarak, Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli otomobil markalarının sayısını azalttı. Bu kararın ardından Türkiye otomotiv pazarındaki Çinli marka sayısı 10’a geriledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ