Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, haziran ayı sıcaklık verilerini yayınladı. Verilere göre, geçen ay ortalama sıcaklıklar, Ağrı Doğubeyazıt çevresinde mevsim normalleri civarında, yurdun diğer bölgelerinde ise mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti.

Ortalama Sıcaklık 25,4 Derece Oldu

Türkiye genelinde 1991-2020 yılları arasında 21,8 derece olarak ölçülen haziran ayı ortalama sıcaklığı, geçen ay 25,4 derece ile normallerinin 3,6 derece üzerinde tespit edildi. Sıcaklık analizlerinde, 1971'den itibaren yapılan karşılaştırmaya göre, 2024 Haziran ayı son 53 yılın en sıcak haziran ayı olarak kayda geçti.

En Yüksek Sıcaklık Ceylanpınar'da

İstanbul'da Maymun Çiçeği Paniği! Virüs Yayılmaya Başladı Mı? İstanbul'da Maymun Çiçeği Paniği! Virüs Yayılmaya Başladı Mı?

Haziran ayında en düşük sıcaklık 1,6 derece ile Erzurum'da, en yüksek sıcaklık ise 47,8 derece ile Şanlıurfa Ceylanpınar'da kaydedildi.

Bölgelere Göre Sıcaklıklar:

Marmara Bölgesi: Ortalama hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde ölçüldü. Bölgenin haziran ayı ortalama sıcaklığı 25,3 derece olarak gerçekleşti. En düşük sıcaklık 11,2 derece ile Balıkesir'de, en yüksek sıcaklık ise 41,4 derece ile yine Balıkesir'de kaydedildi.

Ege Bölgesi: Ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde yaşandı. Haziran ayı ortalama sıcaklığı 28 derece olan bölgede, en düşük sıcaklık 8,1 derece olarak Gediz'de, en yüksek sıcaklık ise 44,6 derece ile Aydın'da gözlendi.

Akdeniz Bölgesi: Ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde kayda geçti. Bölgenin geçen ay ortalama sıcaklığı 28,2 derece olarak ölçüldü. En düşük sıcaklık 11 derece ile Kahramanmaraş Göksun'da, en yüksek sıcaklık ise 44,7 derece ile Antalya Manavgat'ta kaydedildi.

İç Anadolu Bölgesi: Ortalama hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde görüldü. Haziran ayı ortalama sıcaklığı 23,4 derece olarak ölçülen bölgede, en düşük sıcaklık 2,7 derece ile Sivas Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise 39,3 derece ile Ankara Polatlı'da tespit edildi.

Karadeniz Bölgesi: Ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin haziran ayı ortalama sıcaklığı 22,8 derece olurken, en düşük sıcaklık 4,8 derece ile Bayburt'ta, en yüksek sıcaklık ise 39,7 derece olarak Düzce'de ölçüldü.

Doğu Anadolu Bölgesi: Ortalama sıcaklıklar, Doğubeyazıt çevresinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gözlendi. Ortalama sıcaklıkların 21,8 derece tespit edildiği bölgede, en düşük sıcaklık 1,6 derece ile Erzurum'da, en yüksek sıcaklık ise 40,1 derece ile Elazığ Palu'da gözlendi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Ortalama hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde görüldü. Bölgenin haziran ayı ortalama sıcaklığı 31,1 derece olarak gerçekleşti. En düşük sıcaklık 13 derece ile Batman'da, en yüksek sıcaklık ise 47,8 derece ile Ceylanpınar'da kaydedildi.

Editör: Birol Sancak