Konferansta konuşan Orhan Turan, eğitim sisteminin ülkenin refahı ve kalkınması için en önemli unsur olduğunu vurguladı. Turan, araştırmaların gösterdiği üzere şirketlerin, özellikle teknoloji gerektiren alanlarda, aradıkları yetkin iş gücünü bulmakta zorluk yaşadığını belirtti. Beyin göçünün bu sorunu daha da derinleştirdiğini dile getiren Turan, en becerikli, eğitimli ve yetenekli gençlerin, daha iyi yaşam, eğitim ve çalışma koşulları nedeniyle yurt dışına gitmesinden endişe duyduklarını ifade etti.

Eğitim Kalitesinde İlk 10 Hedefi

Turan, Türkiye'nin dünya ekonomisinden daha fazla pay alabilmesi için yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde rekabet edebilmesinin önemine değindi. Bunun gerçekleşmesi için ise eğitim sisteminin kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti ve Türkiye'nin eğitim sistemini dünya sıralamasında ilk 10'a sokma hedefini vurguladı. Turan, nitelikli eğitim olmadan refahın sağlanamayacağını ifade etti.

"Yeni Meslekler ve Beceriler Gelişecek"

Turan, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm süreçlerinin iş gücü ve eğitim sistemleri üzerinde büyük etkiler yaratacağını söyledi. McKinsey ve Dünya Ekonomik Forumu gibi kuruluşların raporlarına değinerek, gelecekte farklı becerilerin gerekeceği yeni mesleklerin ortaya çıkacağını ve eğitim sistemlerinin buna adapte olması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum

Eğitimde Fırsat Eşitliği Vurgusu

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının Türkiye'nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirten Orhan Turan, okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olmasının bu sürecin önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Eğitim sisteminin, her bireyin potansiyelini en üst düzeye çıkaracak şekilde esneklik kazanması gerektiğini savundu.

Eğitimde Reformun Kaçınılmazlığı

TÜSİAD Başkanı, Cumhuriyetin kurulduğu dönemde başlatılan eğitim seferberliğine atıfta bulunarak, benzer bir anlayışla eğitimin tüm boyutlarında reformların yapılması gerektiğini belirtti. Bilimsel düşünceye dayalı ve çağın gereklerine uyumlu bir eğitim anlayışının, Türkiye'nin geleceği için kritik önemde olduğunun altını çizdi.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN