Kupriyanov, çatışmaların doğal gaz spot fiyatlarının 9 Ağustos’ta zirveye çıkmasına yol açtığını belirtti ve "Suca’daki gelişmeler, doğal gaz ve LNG fiyatlarında sert yükselişe yol açtı ve henüz yaz mevsimindeyiz. Şu soru akla geliyor; bundan kim çıkar sağlıyor?" dedi.

Kupriyanov, Norveç’in doğal gaz tesislerinde planlanan bakım çalışmalarının da fiyatları etkileyen bir unsur olduğunu vurguladı. Bu çalışmaların gecikme yaşaması durumunda gaz fiyatlarının daha da artabileceğini ifade etti. Analistler de gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyor.

Bölgedeki Çatışmaların Etkisi

Rusya’nın Suca şehrini de içeren Kursk bölgesinde 7 Ağustos’ta Rusya ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar başlamıştı. Ukrayna, Mayıs 2022’de, Avrupa'ya giden Rus doğal gazının üçte birinin geçtiği Sohranivka dağıtım noktasında sevkiyatı durdurmuştu ve gaz sevkiyatı sadece Suca noktasından devam ediyor. Gazprom, Suca noktasından günde ortalama 42 milyon metreküp doğal gaz sevkiyatı gerçekleştiriyor.

Zelenskiy'den Batı'ya Çağrı: Rusya'yı Barışa Zorlamak İçin Uzun Menzilli Silahlar Şart! Zelenskiy'den Batı'ya Çağrı: Rusya'yı Barışa Zorlamak İçin Uzun Menzilli Silahlar Şart!

Bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı, dün bu yılın en yüksek seviyesi olan 40 avrodan kapandı.

Kaynak: AA