İllere Göre Rekolte Tahminleri

Rekolte tahminlerine göre, en yüksek rekoltenin tahmin edildiği ilk 3 il:

  • Ordu: 202 bin 41 ton
  • Samsun: 114 bin 81 ton
  • Sakarya: 95 bin 864 ton

Fiyat Beklentisi ve TMO'nun Rolü

Sektör temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı fındık alım fiyatına odaklanmış durumda. Geçen yıl 82-84 TL aralığında fiyat açıklayan TMO'nun, bu yıl serbest piyasanın altında bir fiyat açıklaması beklenmiyor. Sektör temsilcileri, en az 150 TL civarında bir fiyat beklentisi içinde, muhalefetin isteği ise 180 TL.

Giresun Ziraat Odası eski Başkanı Özer Akbaşlı, “Geçen yıl TMO'nun açıkladığı fiyat serbest piyasada 100 kg/TL, ardından 140 kg/TL bandına çıkmıştı. Şu anda piyasada fiyatlar 100-120 TL bandında. TMO’nun açıklayacağı fiyat ve ödeme süresi çok önemli,” dedi.

Sosyal Yardımlar Mercek Altında: Hileli Boşanmalar Takibe Alındı Sosyal Yardımlar Mercek Altında: Hileli Boşanmalar Takibe Alındı

Ferrero'nun Etkisi

TMO’nun yanı sıra fındık piyasasında bir diğer belirleyici faktör ise Ferrero’nun alım politikaları. Akbaşlı, “Piyasada TMO’dan sonra Ferrero’nun alacağı pozisyon çok önemli. Geçen yıl devletin açıkladığı fiyatın altında fiyat vermeyeceğini söylemişti. Ferrero, piyasaya erken girebilir ve 70-80 bin ton alım yapabilir,” şeklinde konuştu.

Finansman Maliyeti ve Sanayicilerin Durumu

Durak Fındık San. ve Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Durak, sanayicilerin finansmana erişimde zorluk çektiğini belirterek, “Eğer sanayici alacağı ürüne finansal yönde erişimde zorluk çekiyorsa, ürün alamaz. Bu da fiyatlar üzerinde baskı yapar. Finansmana erişim ve maliyet kolay olursa, sanayici piyasaya girer ve fındık alır. Bu da fiyatları yukarılara taşır,” dedi.

Beklentiler: 130-135 TL Bandı

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) eski Başkanı ve Nurteks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, rekoltenin açıklanan tahminlerin altında olacağını belirtti. Gören, “Aşırı sıcaklar Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki bahçelerde kayıplar yarattı. Fiyat beklentisi 130-135 kg/TL bandında. Bu fiyat piyasa şartlarına göre yukarı yönde artabilir,” ifadelerini kullandı.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN