BARINMA SORUNU DERİNLEŞİYOR
Üniversite sınavı yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrenciler için barınma çilesi yeniden başladı. Devlet yurtlarının kapasite yetersizliği, özel yurt ve kira fiyatlarındaki fahiş artışlar, üniversite öğrencilerini zorlu bir barınma kriziyle karşı karşıya bırakıyor. Özellikle büyük şehirlerde öğrenciler, yüksek kira fiyatları nedeniyle konaklama seçenekleri bulmakta zorlanıyor.
KİRALAR UÇUK, ÖĞRENCİLER ÇARESİZ
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Halil İbrahim Asrağ, ev kiralarının 13 bin liradan 20 bin liraya yükselmesi sonucu evden çıkmak zorunda kaldığını belirtti. Aynı üniversitede okuyan Filistinli bir öğrenci ise, kiraların ve yurt ücretlerinin öğrenci bütçelerini zorladığını ifade etti. “Bu fiyatları ödememiz halinde cebimizde para kalmayacak” diyen öğrenci, barınma seçeneklerinin sınırlı olması nedeniyle büyük bir çaresizlik içinde olduğunu dile getirdi.
UZMANLAR VE YETKİLİLER NE DİYOR?
Avukat Yasin Gökberk Çınar, konut sorununa kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı. Çınar, “Konutun metalaşması, barınma krizinin temel nedenlerinden biri. Yasal düzenlemeler yapılmadıkça, bu sorun devam edecek” dedi. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise, kira fiyatlarının belirli bir sisteme oturtulması gerektiğini belirtti. Akçam, öğrencilere yönelik uygun fiyatlı konut seçenekleri sunmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
YÜKSEK KİRALARA KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Akçam, kira artışlarının bölgesel fiyat tespiti ve piyasa taban-tavan uygulamasıyla düzenlenebileceğini belirtti. Ayrıca, öğrencilere uygun fiyatlı konutlar sunmak için mal sahipleri ve apart işletmecileriyle görüştüklerini, bu sayede güvenli ve ekonomik konaklama seçenekleri oluşturduklarını kaydetti.