Modern dünyada, dijital iletişimin kolaylıkları sayesinde, arkadaşlarımızla daha sık ve hızlı bir şekilde bilgi alışverişi yapabiliyoruz. Hoşlandığımız kişilerin fotoğraflarını paylaşmak, ilişkilerde yaşadığımız sorunları tartışmak ya da tavsiye almak artık çok kolay. Ancak, Hinge adlı flört uygulamasının yaptığı bir araştırmaya göre, Z kuşağı diğer kuşaklara kıyasla ilişkileri hakkında arkadaşlarından tavsiye alma konusunda çok daha fazla stres yaşıyor. Z kuşağının yüzde 80’i, ilişki tavsiyelerinin önemli olduğuna inanırken, çoğu zaman kendi duygularını göz ardı edebiliyor.

How to Not Die Alone (Yalnız Ölmemenin Yolları) kitabının yazarı ve Hinge İlişki Bilimi yöneticisi Logan Ury, “Birisi hakkında nasıl hissettiğinizi anlamanın en iyi yolu, kendi duygularınıza ve ihtiyaçlarınıza odaklanmaktır. Arkadaşlarınızın tavsiyelerinden önce kendi içsel sesinizi duymanız çok önemlidir” diyor.

Arkadaşlarla İlişkimizde Yeterince Dürüst Olmuyoruz

Ury, zor bir dönemdeyken arkadaşlarımıza ilişkinizi anlatırken, bazen olayların her detayını paylaşmadığımızı belirtiyor. Çoğu zaman, bekarlar, arkadaşlarına danışırken bazı önemli detayları gizleyebiliyor ya da gerçekleri tam olarak anlatmıyor. Araştırmalara göre, bekarların yüzde 84'ü, arkadaşlarına ilişki hakkında tavsiye verirken bazı bilgileri bilerek eksik paylaşıyor.

İlişki Tavsiyesinde Dürüst Olmak Zor Olabiliyor

Flört uygulaması Hinge’in araştırmasında ise katılımcıların yüzde 50’si, arkadaşlarından tavsiye aldıklarında, duyguları incitmekten kaçınmak için tam anlamıyla dürüst olamadıklarını belirtiyor. Bu da, verilen tavsiyelerin sağlıklı bir rehberlik yerine, duygusal kaygılarla şekillenmesine yol açabiliyor.

Daha Sağlıklı İlişkiler İçin Tavsiyeler

Logan Ury, ilişki tavsiyesi alırken daha sağlıklı bir yaklaşım benimsemek isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:

C Vitamini Hangi Besinlerde Var? Faydaları ve Doğal Kaynakları C Vitamini Hangi Besinlerde Var? Faydaları ve Doğal Kaynakları
  1. Dürüst ve Objektif Cevaplar İsteyin
    İlişki tavsiyesi almak yerine, arkadaşlarınızdan dürüst ve objektif geri bildirimler talep edin. Nasıl bir ilişki istediğinizi ve ilişkinizle ilgili hislerinizi paylaştıktan sonra, onlardan net bir yorum isteyin.

  2. Her Deneyimi Hemen Paylaşmayın
    İlişkinizdeki her küçük olayı anında arkadaşlarınızla paylaşmak yerine, önce bu deneyimleri kendiniz değerlendirin. İlişkiniz hakkında net bir fikir edindikten sonra arkadaşlarınızı dahil etmek daha sağlıklı olabilir.

  3. Kendi Duygularınıza Öncelik Verin
    Kendi duygularınızı anlamadan başkalarına danışmak sizi kısa vadede rahatlatabilir, ancak uzun vadede pişmanlık yaratabilir. Araştırmalar, yüzde 74’ün, başkalarına danışmadan harekete geçemedikleri için sonradan pişman olduklarını gösteriyor. Önceliğiniz, kendi duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı belirlemek olmalı. Nasıl bir ilişki istediğinizi ve nasıl bir partner olmak istediğinizi düşünün.

Kaynak: allmagazine/Selin Altıok Uyar