Kararın Detayları:

Soruşturma Başlangıcı: 11.05.2023
İncelenen Ürünler: Baskı, kopyalama, görüntüleme ürünleri, dijital SLR kamera, dijital video kamera, aynasız kompakt sistem kamera, değiştirilebilir lens ürünleri
İhlal: 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlali
Karar Tarihi: 12.06.2024
Karar No: 24-26/640-265

Rekabet Kurulu, Canon'un distribütörleri aracılığıyla gerçekleştirdiği ürün dağıtımında, yeniden satış fiyatlarını belirleyerek bağımsız satıcıların fiyat belirleme yetkisini ihlal ettiğini tespit etti. Soruşturma sonucunda, Canon'un bu ihlal nedeniyle ciddi bir para cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Arabası olana kötü haber: Bir masraf daha çıktı Arabası olana kötü haber: Bir masraf daha çıktı

Türkiye Gri Listeden Çıkarıldı: Uzmanlar Ekonomiye Güveni Vurguluyor!

Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele politikalarını koordine eden Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarıldı. Uzmanlar, bu gelişmenin ekonomiye olan güveni artıracağını, fon girişlerinin olacağını ve yabancı yatırımcının kalıcı yatırım yapacağını belirtti.

Uzman Görüşleri:

Dr. Erkan Kork, BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı:
"Gri listeden çıkışın olumlu etkilerini kısa ve orta vadede göreceğiz. Uluslararası yatırım fonları, artık Türkiye'ye yatırım yapabilecek. Ciddi bir sermaye akışı bekliyorum. Şirket satın alma ve birleşme süreçlerinde artış olacağını düşünüyorum."

Cemal Demirtaş, Ata Yatırım Araştırma GMY:
"Türkiye’nin gri listeden çıkması, yatırım yapılabilirliğini artırabilecek bir gelişme. Uzun vadede, fon akışları ve Türkiye ekonomisi açısından olumlu. Enflasyonla mücadeledeki başarı ve hükümetin ekonomi programı belirleyici olacak."

Dr. Cahit Sönmez, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi:
"FATF’ın gri listesinden çıkmak, yabancı sermayenin Türkiye’ye olan güvenini artıracak. Gri listeden çıkış, sermaye girişlerinin hızlanmasına ve doğrudan yabancı yatırımcıların artmasına katkı sağlayacak."

Mehmet Bilal Bircan, Ekonomist:
"Gri listeden çıkış, ekonomiye olan güveni artıracak önemli adımlardan biridir. Sermaye girişlerinin hızlanması ve doğrudan yabancı yatırımcıların artması bekleniyor. Ekonomi politikaları ve sıkı para politikaları bu süreci destekleyecektir."

Doç. Dr. Levent Yılmaz, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi:
"Türkiye, gri listeden çıkmak için çok gayret etti. Bu gelişme, fon akışları ve yabancı sermaye açısından çok önemli. Algısal olarak büyük bir adım."

Sonuç:
Gri listeden çıkış, Türkiye ekonomisine güveni artırarak fon girişlerini hızlandıracak ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekecek. Uzmanlar, bu adımın uzun vadede ekonomiye olumlu yansıyacağını belirtiyor.

Kaynak: VATAN