Gümüşhane, Türkiye'nin kuşburnu üretiminin merkezi kabul ediliyor. Ülke genelindeki 27 kuşburnu türünün 17’sine ev sahipliği yapan bu bölge, bu meyvenin yetişmesi için en verimli alanlardan biri. Gümüşhane'deki kuşburnu üretimi, özellikle yöre halkının el emeğiyle topladığı meyvelerle şekilleniyor. Kuşburnu, fabrikalarda bir dizi işleme işleminden geçtikten sonra pastörize edilerek şişeleniyor ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerine gönderiliyor.

Kuşburnu İşleme Süreci:

Gıda Mühendisi Göktuğ Yetimoğlu, Gümüşhane dağlarında kendiliğinden yetişen kuşburnuların, yöre halkı tarafından toplanarak işletmelere getirildiğini belirtti. İşletmeye getirilen kuşburnu, ilk olarak yıkama havuzlarında temizleniyor, ardından kırma işlemine tabi tutuluyor. Meyvenin yapısını bozmadan haşlanmasının ardından çekirdek ve tüylerinden arındırma işlemi yapılıyor. Şişeleme hatlarında şişelenen ürünler, pastörizasyon işlemine sokulup etiketlenerek satışa sunuluyor.

Yetimoğlu, "Kuşburnu, maliyetsiz bir şekilde üretilen bir ürün. Toplama süreci dışında büyük bir masraf gerektirmiyor. Bu nedenle, toplandıktan sonra büyük bir katma değere dönüşüyor. C vitamini açısından çok zengin olan kuşburnu, kış aylarında bağışıklığı güçlendirmede önemli bir rol oynuyor. Özellikle katkı maddesi içermeyen doğal bir ürün olmasıyla, güvenle tüketilebilecek bir içecektir," dedi.

Günlük 1 Ton İşleme Kapasitesi

İşletme, günlük ortalama 1 ton kuşburnu işleyerek, 10 bin ila 15 bin şişe ürün elde ediyor. Bu ürünler, ülke genelindeki çeşitli bölgelere gönderiliyor. "Kuşburnu, içeceklerin ‘kralı’ olarak nitelendirilebilecek kadar değerli bir üründür. İnsanlar bu ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilir," diyen Yetimoğlu, doğal ürünlere olan talebin her geçen gün arttığını belirtti.

Kaynak: İHA