Amme Alacaklarının Tahsil Usulünde Değişiklik

Danıştay'ın iptal kararı doğrultusunda, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik yapılıyor. Kamu idareleri ve döner sermaye işletmeleri, mahkeme kararları ve icra emirleri üzerine yapacakları ödemelerde "borcu yoktur" belgesi aranması için Hazine ve Maliye Bakanına yetki veriliyor.

Teknogirişim Şirketlerine Gelir Vergisi İstisnası

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini taşıyan işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin belirli bir değere kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutulacak.

Pay Senetlerinin Elden Çıkarılmasına Vergi Düzenlemesi

Hizmet erbabı tarafından edinilen pay senetlerinin belirli süreler içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen vergiler, çeşitli oranlarda işverenden tahsil edilecek.

İzaha Davet Uygulaması

Mükelleflerin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılarak farkın %20'den fazla olması durumunda mükellefler izaha davet edilecek. Cumhurbaşkanı bu oranı değiştirme yetkisine sahip olacak.

Gelin bunu isteyince damat evlenmekten vazgeçti! Gelin bunu isteyince damat evlenmekten vazgeçti!

Elektronik Ticarette Vergi Kesintisi

Elektronik ticaret pazar yerlerinde hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınacak. Mal ve hizmet alanlarına ilişkin gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılması öngörülüyor.

Teminat Uygulaması ve Vergi Güvenliği

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle teminat uygulaması kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı düzenleniyor. Elektronik ticaretin yanı sıra her türlü dijital ortamın iktisadi ve ticari amaçlarla kullanıldığı hallerde vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bilgi verme yükümlülüğü getiriliyor.

Kıymetli Madenlerin Değerlemesi

Kıymetli madenlerin değerleme işlemlerinde borsa rayici kullanılabilecek. Borsa rayici yoksa veya muvazaalı bir şekilde oluştuğu anlaşılırsa maliyet bedeli esas alınacak.

Vergi Ziyaı Cezası ve Özel Usulsüzlük Cezaları

Kayıt dışı faaliyetlerde vergi ziyaı cezası %50 artırılacak. Özel usulsüzlük cezaları caydırıcılığı artırmak amacıyla yeniden belirleniyor.

Gelir İdaresi Personeline Fazla Çalışma Ücreti

Gelir İdaresi Başkanlığı personeline normal mesai saati haricinde çalıştıkları her bir saat için fazla çalışma ücreti ödenecek.

KDV ve ÖTV Düzenlemeleri

Deniz taşıma araçlarına verilen hizmetlerde KDV istisnası kaldırılıyor. KDV iadelerinde esas usul vergi incelemesi olarak belirleniyor. Bazı tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarı için sınırlama kaldırılıyor.

Yabancıların Deprem Yardımlarına KDV İstisnası

Yabancı devlet kurum ve kuruluşlarının deprem nedeniyle yapacakları yardımlara KDV istisnası sağlanacak.

Serbest Bölgelerde Vergi İstisnası

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan vergi istisnası kaldırılıyor.

Sosyal Güvenlik Destek Primi

Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere dosya bazında asgari ödeme tutarı 12.500 liraya yükseltiliyor. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam edenler için işverenlere sağlanan 5 puanlık destek Hazine tarafından ödenmeyecek.

Kaynak: KARAR