Enflasyon Zammı ve Kök Aylıklar

6 aylık enflasyonun ardından emekli maaş zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlendi. Ancak bu zam, kök aylıklara uygulanıyor. Kök aylığı 7 bin 710 lira ve altında olanların maaşı, zamma rağmen en düşük aylığın altında kalıyor. Bu durum, yaklaşık 1.8 milyon emeklinin refah seviyesinde herhangi bir değişiklik olmaması anlamına geliyor.

İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak

Beklentiler Ne Yönde?
Ekonomi yönetiminin hesaplamaları sonrası en düşük emekli maaşının 12 bin ile 13 bin lira aralığında belirlenmesi bekleniyor. Yüzde 24,73'lük zam göz önüne alındığında en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira civarına yükseltilmesi görüşü ağırlık kazanmış durumda. Uzmanlara göre bu rakam ile tüm emekliler yüzde 25 civarında zam almış olacak. Ocak ayında en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak belirlenmişti.

Süreç Nasıl İlerleyecek?
Yeni düzenleme ile kök aylıklar değişmeyecek. Kök aylığın üzerindeki rakamlar Hazine desteğiyle tamamlanacak. En düşük emekli maaşının yeniden belirlenmesi için kanun teklifi gerekiyor. AK Parti kurmaylarının çalışmaya kısa sürede son şeklini vermesi bekleniyor. Düzenleme önce Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bu süreçlerin ardından en düşük emekli maaşını artıracak teklif Meclis'e gelecek.

Türk Lirası, en çok değer kaybeden gelişmiş ülke para birimi oldu

Düzenleme Yetişmezse Ne Olacak?
Emekli maaşı düzenlemesinin bu aya yetişmemesi halinde, oluşacak fark bir sonraki maaş ile hesaplara geçecek.
Emekli Sorunu Kalıcı Olarak Nasıl Çözülebilir?
Uzmanlara göre uzun vadede bu sorunun ortadan kaldırılması için 2000 sonrası emeklilere yönelik intibak düzenlemesi gerekiyor. 2008 sonrası emekliler için ise azalan emekli aylık bağlama oranlarının artırılması gerekiyor. Uzun vadede adımların atılmaması halinde, Ocak 2025'te yeniden en düşük emekli maaşı gündeme gelebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ