Akalazya, yemek borusunu etkileyen ve yutma güçlüğüne neden olan bir hastalık olarak biliniyor. KTÜ Farabi Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Sami Fidan, bu hastalığın yemek borusunun kaslarının yutma sırasında gevşeyememesi durumundan kaynaklandığını açıkladı. Hastalığın, katı ve sıvı gıdaların yemek borusundan mideye geçişini güçleştirdiğini belirten Fidan, bu durumun öksürük, göğüs ağrısı, yiyeceklerin yemek borusunda sıkışması ve kilo kaybı gibi belirtilere yol açabileceğini ifade etti.

Akalazya, genellikle orta ve ileri yaş erişkinlerde görülse de, çocukluk çağında da ortaya çıkabilir. Hastalığın tanısı endoskopi, radyoloji ve motilite testleri ile konulmakta ve çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Doç. Dr. Fidan, bu tedaviler arasında ameliyat, balon dilatasyonu ve peroral endoskopik myotomi (POEM) gibi yöntemlerin bulunduğunu söyledi. Özellikle POEM, son yıllarda endoskopi alanındaki gelişmelerle birlikte düşük komplikasyon oranı ve yüksek başarı şansı sunan ileri bir endoskopik işlem olarak dikkat çekiyor.

Dr. Fidan, POEM işleminde yemek borusunun orta ve alt kısmındaki kasların endoskopik yöntemlerle kesilerek yutma zorluğunun giderildiğini ve hastaların yeniden rahat bir şekilde yemek yiyip içebildiklerini belirtti. Bu tedavi yönteminin hastalar için yeni bir umut kaynağı olduğunu vurgulayan Fidan, Akalazya'nın etkin yönetimi için gelişmekte olan tıbbi teknolojilerin önemine işaret etti.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Birol Sancak