Taksitlendirme seçeneklerinin kaldırılması sigortasızlık oranlarını artırdı. Palandöken, trafikteki yaşlı araçların sigorta yaptırma istekliliğinin düşük olduğunu ve bu durumun sigortasızlık oranlarını yükselttiğini söyledi.

Artan enflasyon sebebiyle zorunlu trafik sigortası primlerinin yaklaşık 10 bin liraya ulaşması, sürücüleri sigorta yapmaktan vazgeçirmeye başladı. Pek çok kişi, 691 lira olan cezasını ödemeyi daha uygun bulduğunu belirtti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu durum karşısında tepkisini dile getirdi.

FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE REKOR DÜZEYDE ARTTI

Palandöken, trafik sigortası fiyatlarında bir denge sağlanması gerektiğini ifade ederek "Yedek parça ve araç fiyatlarındaki artışlar nedeniyle zorunlu trafik sigortası ücretleri geçen yıla kıyasla yüzde 100'ün üzerinde arttı. Aynı araç için sigorta şirketleri 6 bin ile 11 bin lira arasında değişen fiyatlar teklif ediyor." dedi.

Emekli ve Memur Maaşlarına Zam! İşte Yeni Maaşlar ve Zam Oranları Emekli ve Memur Maaşlarına Zam! İşte Yeni Maaşlar ve Zam Oranları

“DEVLETİN KATKISI OLMALI”

Palandöken, trafik kazalarının neden olduğu hasarların zorunlu trafik sigortası primlerini artırdığını kabul ederken, sigorta acentelerinin belirlediği fiyatların bu artışın ötesine geçtiğini vurguladı. Sigorta yapmanın önemine dikkat çekerken, vatandaşların yüksek sigorta maliyetleri nedeniyle sigorta yaptırmaktan kaçındığını ve bu durumda devletin destek olması gerektiğini belirtti.

ARAÇLARIN YÜZDE 20’Sİ TRAFİK SİGORTASIZ

TESK Genel Başkanı Palandöken, Türkiye'de kayıtlı 29 milyon 367 bin aracın yaklaşık yüzde 20'sinin sigorta poliçesine sahip olmadığını belirtirken, özellikle motosikletlerin yüzde 65'inin zorunlu trafik sigortası bulunmadığını ifade etti.

TAKSİTLENDİRME İMKANININ KALDIRILMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Palandöken, kuryelik mesleğindeki artışla birlikte özellikle motosikletlerde kaza riskinin ve hasarın daha yüksek olduğunu vurgulayarak, bu araçların sigorta kapsamının artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçmişte sağlanan taksitlendirme seçeneklerinin kaldırılmasının ve tek seferde ödeme zorunluluğunun sigortasızlık oranlarını artırdığını söyledi.

“BİR KAZANIN BEDELİ PAHALIYA PATLAYABİLİR”

Palandöken, trafikteki yaşlı araçların fazlalığının sigortasızlık oranlarını artıran önemli bir faktör olduğunu dile getirerek, "Trafikte bulunan araçların yaklaşık yüzde 30'u 20 yaşın üzerindeki araçlardan oluşuyor. Bu araç sahiplerinin trafik sigortası yaptırma istekliliği düşük. Ortalama 10 bin lira civarındaki trafik sigortası primleri vatandaşlar tarafından yüksek bulunduğu için bir kısmı 691 lira olan sigortasız araç kullanma cezasını tercih ediyor. Ancak bu seçeneğin kazalar durumunda maliyetinin çok daha fazla olabileceğini göz ardı etmemek gerekir," şeklinde konuştu. Sigorta yaptırmanın erişilebilirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ