Milli takımımız EURO-2024’te son 16’ya kaldı. Çok ama çok mutluyuz. Maçın son anlarında herkesin kalbi yerinden çıkacaktı.

Tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Ancak, yapılan eleştirilerin, atılan Tweet’lerin de boş olmadığı ortaya çıktı.

Ne denildi? Barış Alper santrafor oynamaz. Barış sağ kenarın adamıdır.

Maçtan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan adını koydu. Barış’ı övdü ve ‘barış sağ kenarı çökerttin’ dedi.

Sevgili Okurlar

Rahmetli Özkan Sümer tarihe geçecek sözler etmiştir.

Ne demiştir, ‘Topun sübabını aramayın.’

Bunu teknik direktörler için de söylemek istiyorum.

Futbol basit bir oyundur. İki ana temeli vardır, birincisi iyi kadro kuracaksın, ikincisi de yerinde değişiklikler yapacaksın.

Türkiye Milli takımının Teknik Direktörü Montella da bunu yaptı.

Ama nasıl? İtile, itile.

Doğru kadro kurdu, zamanında değişiklikler yaptı.

Çekya maçında bizim için en önemli ayrıntı şu idi, kırmızı kart görmemek.

Sarı görenleri hemen dışarı aldı, yerlerine güçlü oyuncular koydu.

Örneğin, İsmail Yüksek tam bir virtüöz ama sarı kartı gördü ve 60’ta alındı, yerine Okay girdi. Daha temaslı oynayan bir oyuncu.

Hakan Çalhanoğlu cezalı duruma düştü gelecek maçta yok, onun yerine de Orkun Kökçü dahil oldu ve 2. golün pasını veren de o oldu.

Deneyim her yerde deneyimdir. Cenk Tosun, Hami Mandıralı gibi iki kez topu çekti önünü açtı ve köşeye bıraktı.

Bunca sıkıntının içinde Türk halkına güzel bir armağan oldu..

Ve Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimize yaşatılan duygusal anlar tek kelime ile mükemmeldi.

O MİNİK ÇOCUK

Almanya’da daha minik yaşta iken, Trabzonspor sevdasıyla büyüyen Ferdi Kadıoğlu, Çekya maçının da kahramanlarından birisi idi. Her maçta makine gibi çalışıyor. Allah nazardan saklasın. Dortmund kendisini ısrarla istiyor. Fenerbahçe de Dortmund’un en iyi futbolcusundan birine talip oldu. Bakalım bu düğüm nasıl çözülecek. Mourinho Türkiye’ye gelmiş ise Ferdi Kadıoğlu’da kalmalı ve ligin marka değerine katkı yapmalı. Neden mi? Dünyanın en çok takip edilen ligi La Liga idi. Ne oldu? Ronaldo Madrid’e, Messi ise Barcelona’ya veda etti ligin marka değeri alt üstü oldu.

KAFANIZI KALDIRIN ANADOLUYA BAKIN

 

Türkiye Futbol Federasyonu Almanya’ya çok sayıda davetli ve gazeteci getirdi. Duayen gazeteci Faruk Bildirici bu gazetecilerin isimlerini tek tek sıraladı.

Ersin Şiyhan (Anadolu Ajansı), Kenan Karcı (Akşam), Fatih Kuşçu (Analiz Gazetesi), Atilla Türker (Ajansspor), Cüneyt Şen (A Spor), Ender Bilgin (A Spor), Reha Kapsal (A Spor), Cenk Çınar (Aydınlık), Tunç Özgen (Bein Sports), Arif Kızılyalın (Cumhuriyet), Cem Yılmaz (CNN), Uğur Demirkırdı (DHA), Mesut Aydın Kale (Fanatik), Umut Eken (Fanatik), Yalçın Uygun (Fanatik), Zeki Uzundurukan (Fotomaç), Ahmet Selim Kul (Habertürk), Sercan Hamzaoğlu (Haber Global), Adil Demirçubuk (Hürriyet), Burak Akın (Hürriyet), Mustafa Karagöl (İHA), İlker Duralı (Lig Radyo), Ediz Sırapınar (Milliyet), Ali Emre Dedeoğlu (NTV), Coşkun Türk (Posta), Murat Özbostan (Sabah), Yasemin Yıldırım (Sabah), Onur Erdem (Socrates Dergi), Uğur Ozan Sulak (Socrates Dergi), Yasin Yıldırım (Sözcü), Onur Özkan (Takvim), Erkut Öztürk (Tivibu), Çiğdem Günal (Tivibu), Ercan Yıldız (Türkiye), Emrah Savcı (Yeni Akit), Selim Çakır (Yeni Şafak).

Almanya EURO-2024’e davet edilen isimler bunlar. Bu isimlerden Zeki Uzundurukan davete icabet etmedi. Arif Kızılyalın da birkaç gün kalarak geri döndü. Diğerleri orada.

TFF’nin kafasını kaldırıp Anadolu’ya baktığı yok. TFF’yi ayakta tutan Alt liglerdeki takımların delegasyonu. Bu kentlerde spor gazeteciliği yapan isimleri görmüyor musunuz? Onlar ne zaman onure edilecek?

AVCI’YA ERKEN UYARILAR

‘Trabzonspor, başarısız geçen bir sezonun ardından suçluyu tespit etti ve gereğini yapmaya karar verdi.

Kimmiş suçlu? Oyuncular.

Hangi oyuncular? Hemen hemen hepsi.

Hoca? Hoca'da suç yok.

Hoca çok güzel taktikler veriyor ama oyuncular bu taktikleri anlayacak kapasitede değil ve üstelik Hoca'yı takmıyorlar, kafalarına göre oynuyorlar.

O zaman, kapasitesi yüksek ve de Hoca'nın sözünü dinleyecek 8-10 oyuncu alalım, yeni bir takım kuralım ve sahaların tozunu attıralım.

Peki. Anladık. Ama izninizle, ben size olacakları söyleyeyim;

Ya, yapılan uygulama başarılı olacak ve takım iyi futbol oynayarak hep zirve yarışının içinde olacak. Ya da; Geçen yılki düzen aynen devam edecek, tribünleri çileden çıkaran yan pas-geri pas modeliyle yenilgiler peş peşe gelecek ama Hoca "Kasım'ı bekleyin, Kasım'da uçacağız" diyecek, Kasım'da uçamayıp puan kayıpları devam edince de Hoca, 3.defa geri getirilmek üzere gönderilmek zorunda kalınacak. Yeni Hoca da; "Bu takımı ben kurmadım, Ocak'ta 10 transfer isterim" diyecek. 10 oyuncu daha alınacak... Bu kısır döngü durmadan tekrarlanacak. Maküs talihin değişmesi için belki de bir 38 yıl daha beklenecek.

Ben şahsen 2.ihtimalin daha kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyorum. Zira bir oyun sistemi olmadan, bir oyun kültürü oluşturmadan, günü kurtarma adına her dönem 8-10 oyuncu değiştirerek sürdürülebilir bir başarı hikâyesi yazmaya çalışmak hayalciliktir.

Yani Yönetim göle maya çalıyor. Ya tutarsa diyor. Biz de inşallah tutar diyoruz. Başka ne diyebiliriz ki?. Vesselâm. (Osman Aydın Çoruh AKSA eski İşletme müdürü)

PİŞKİNLİĞİN BU KADARI FAZLA

‘Fenerbahçe şike davasında değer kaybına uğradığı için Türkiye Cumhuriyeti Devletini 1.8 milyar TL tazminat talebiyle mahkemeye verdi.

Cesursanız! Sizi aklayan devlete değil sizi mahkum eden CAS’a dava açın!

Yusuf Ünal

Fenerbahçe için 1 gecede yasa çıkartılmadı mı? Yeniden yargılama imkanı verilmedi mi? Dünyada hiç bir örneği olmayan temel hukuk kurallarını iğdiş eden Yargıtay'ın verdiği bir kararı alt mahkeme bozmadı mı? O dönemin Federasyon Başkanı ‘ben olmasaydım Fenerbahçe küme düşmüştü’ demedi mi?

Bugüne kadar var olan kirli sistemin kendine hizmet ettiğini bildiği halde, haksızlığı kendine hak gören anlayışın temsilcisi olan malum kulüp şike yaptığı halde binbir sorumsuzlukla, rüşvetle, haksızlıkla kendisini aklamaya çalışmak için kamu adına karar veren kurumların bile pespaye bir şekilde evrensel hukuk değerlerine tecavüz ettiği gerçeği ortada iken devleti tehtit edecek cürreti nereden buluyor?’ (1967 Trabzonsporlular Derneği Başkanı Yusuf Ünal.)

SÜLEYMAN USTA

Futbol ve memleket sevdalıları vardır. Bu isimler ağırlıklı olarak İstanbul ve Marmara bölgesinde otururlar. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bizi takip ederler. Süleyman Usta’da bunlardan birisi. Espiyeli olan kardeşimiz uzun yıllar İstanbul’da çalıştı ve emekli olduktan sonra da köyüne yerleşti. Aynı zamanda Şair olan ve Türkiye Gazetesi’nde şiirleri yayınlanan Süleyman Usta, Espiye’ye gelmişken bizleri de unutmadı. Kendisi ile kahvemizi içtik ve sohbet ettik. Anladık ki, gurbetçileri anlamak zor. Ohnların memleket hasretleri derin ve duygusal.

BİRAZ DA NOSTALJİ

Kazım Koyuncu, İsmail Türüt, Rafet El Roman ve Resul Dindar. Trabzonspor’a gönül vermiş sanatçılardan bazıları. Kazım Koyuncu’nun 16.Vefat yıldönümü idi. Trabzonspor’a yazdığı marş yıllarca Avni Aker’i inletti. Yeni sezonda o marşın Akyazı’ya taşınmasını bekliyoruz.