Kenti biçimlendiren birçok unsur olmasına rağmen son yıllarda üniversiteler de bu kurumlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Üniversitelerin kente olan etkileri, büyük kentlere nazaran küçük kentlerde daha çok hissedilmektedir.
Özellikle Anadolu illerinde kurulan üniversitelerin kente etkisi önemli boyutlardadır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) 65.Kuruluş yıldönümünde önemli başarılara imza atmıştır.
Eski rektörlerden  Prof.Dr Lami Eser ve Prof.Dr.Kemal Gürüz  başta olmak üzere tüm rektörleri yakından tanıdım. Rektörler İbrahim Özen ile Prof.Dr. Süleyman Baykal, başarılara imza atıyor.
Trabzon Üniversitesi, devletin ikinci üniversitesi olarak 2018 yılında kuruldu. Rektör Emin Aşıkkutlu’yu tanımıyorum.
 
Bir de özel Avrasya Üniversitesi var. Trabzon; tam anlamı ile bir Üniversite kenti. Öğrencilerin Trabzon ekonomisine katkıları olağanüstü.
 
Gümüşhane Üniversitesi rektörü, Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ile Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Hüseyin Kahraman, yakından tanıdığım, dostluklarına itibar ettiğim iki isim.
*
Gümüşhane’ye konferans vermeye gittiğimde Rektör Zeybek anlatmıştı. İlin nüfusu kadar öğrenci ve üniversitede çalışanları var.
Üniversite olmasaydı, Gümüşhane’nin halini siz düşün!
Rize için de durum farklı değildir. Rize’nin başka bir şansı var. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün ilde bulunması, özel sektör dahil yüzün üstünde fabrikanın bulunması, binlerce kişinin istihdam edilmesi; önemli faktör .
 
Bunun yanında Üniversite’nin kente ve kentliye katkısı birinci sırada.
Artvin Çoruh Üniversitesi keza öyle. Rektör Fahrettin Tilki’yı tanımamakla birlikte güzel şeylerin yaptığını Ankara’dan izliyoruz.
Bunlara Giresun ve Ordu Üniversitelerini de ekleyebiliriz.
 
*
Rektör Zeybek, Kahraman ve Baykal, üstün nitelikleri olan, üniversitelerini başarılarıyla dünya sıralamasında önemli basamaklara taşıyan rektörlerdir.          
 
Üç rektör de üniversitelerinde mucizeleri yaratıyorlar. Çeşitli bölümleri ve Yüksekokulları ile Anadolu’da yükselen, dikkat çeken bir üniversiteler haline dönüştürmüşlerdir.
 
Bu başarıları Ankara’dan izlenirken, bölgeden rahatsız olanlar, el altında gazetelere servis edenlerin olduğu gibi, bunlara alet olan  bazı ulusal medya kuruluşları de bulunduğunu üzülerek izliyorum.
 
Zeybek, Baykal ve Kahraman gerek önceki görevlerinde gerekse rektör olarak görevinin yerine getirilmesindeki dirayetleri ve ciddiyetleri, ulusumuza ve ülkemize hizmet etmekteki samimi gayret ve muvaffakiyetleri her türlü takdirin üzerinde, çok saygın bir rektör ciddiyetinin ve mesuliyetinin örneğini oluşturuyorlar.
 
Bütün görevlerindeki, bilgi, tecrübe ve cesaretleri ile ülkemize, üniversite camiasına, hemşerilerimize, önemli katkılarda bulunuyorlar..
Rektörleri kutluyoruz..