Muhteşem Mehmet! Ödül öncesi. Sunum  Haçapit’ten başladı… Bunları izlerken…Dinlerken.. Yazarken gururlanıyor insan. Kongrenin açılış konuşmasını yapan, Sağlık bakanı Prof.Dr. Kemal Memişoğlu’nun söylediği gibi…

“Haberal hocamız, Türkiye Cumhuriyeti’nin beşeri sermayesidir. Onun ve ekibininbaşarıları 85 milyon Türk vatandaşın gururudur.”

İBB Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ise” Haberal hocanın önünde saygıyla eğiliyorum” demesi…

Bakan Memişoğlu, Hacettepe Üniversitesi’nden, Haberal hocanın öğrencisidir ayrıca..

Sağlık Bakanı Memişoğlu… İstanbul valisi Gül… İBB Belediye başkanı İmamoğlu, bu gururla, Haberal hoca ile el ele birlikte girdiler salona. Siyaset üstü bir tabloyu bütün dünyaya gösterdiler……Olması gerektiği gibi…

Prof.Dr. Mehmet Haberal ile ilgili çok yazı yazdım. Buna rağmen Haberal Hoca’yı anlat deseler, anlatamam. Çünkü onun hayat hikayesi  , başarıları, aldığı uluslararası ödülleri kısaca anlatılmaz. Sayfalara sığmaz.

Rize Pazar’ın Haçapit (Subaşı) Köyü’nden başlayan başarı silsilesine bir yenisi daha eklendi. Ve dünya onu ayakta alkışladılar…

7/24 ayakta… Bir bardak suyu bile bir anda bitirecek  kadar vakti olmuyor. Yemek için oturuyor, yemeden kalkıyor,. Dünya onu ayakta alkışlıyor. Ödüle boğuyor. Ya biz?85 milyon Türk vatandaşın gurur kaynağı olan Haberal hocanın başarılarını bile haber yapamayan  medya guruplarına ne demeli?

Ve ilk….

Dünya Organ Nakli Derneği’nin (TTS) 30. Uluslararası Kongresi, Prof. Dr. MehmetHaberal öncülüğünde; ilk kez İstanbul’da yapıldı.. Derneğin toplantıları bu yıla kadar ABD ve Avrupa'da yapılıyordu. 2018-2020 yıllarında Derneğin başkanlığını yürüten Prof. Haberal, bu kuralı değiştirdi. Toplantıların bölgesel olmasına, ilk bölgenin de bizim bölgemiz olmasına karar verdi.

 30. Kongrenin adresi olarak da İstanbul'u belirledi. 22-25 Eylül 2024 tarihinde, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.Kongreye dünyanın dört bir köşesinden, transplantasyonda öncü binlerce bilim insanı katıldı.. Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurduğu Ortadoğu Organ Nakli Derneği (MESOT), Türk Dünyası Transplantasyon Derneği (TDTD) ve Türkiye Organ Nakli Derneği (TOND) de kongreye destek verdi..

Bu kongreyi, Haberal hocamızın davetlisi olarak bizde yakından izledik. Ve hayatımızın doktorasını yaptık. Hocayı izlemekten başım döndü. Üç başbakana danışmanlık yapan birisi olarak böyle tempoyu hiçbir zaman görmedim…

Haberal hoca....Başarı..Nezaket..Zerafet.Hüner ve marifet hepsini bünyesinde barındırmış. Ses cihazlarından, kayıt sistemine, oturma düzenine. Gelen misafirlerin her biri ile tek tek ilgilenmesine kadar, kongrenin her ayrıntısı ile ilgilenmesi, takdire şayandı. Ekibi ile uyumu her şeyin üzerindeydi…

İnsan hiç mi yorulmaz.? Yerinde oturmaz mı? Her saniyesi dolu. Özel fotoğrafçısı Murat, üç bin iki yüz kişiyle resim çekti. Bütün konuklarını masadan kürsüye kadar eşlik etti. Hiç dikkatiniz çekti mi? Hocanın gömlekleri beyaz… Kravatları kırmızı. Ay yıldızlı bayrağımızı simgeliyor..

Türkiye’yi bütün dünyaya tanıttı. İstanbul Boğaz köprüsü, Ortaköy’deki tarihi cami ve Türk bayraklı tanıtım filmi, bütün ülkelerde gösterildi. Kültür ve Turizm bakanlığı, devletin bütçesi ve yurt içi ve yurt dışındaki ekipleri ile yapamadığı, Türkiye’nin tanıtımını Haberal hoca kendi imkânları ile yaptı. Bakanlık sınıfta kaldı. BakanMehmet Ersoy, en azından sağlık bakanı Memişoğlu gibi manevi destek verebilirdi…

Bilimde en seçkin dünya ödülü….

Ve bir ilk yaşandı... Bilimde en seçkin dünya ödülü Medawar, kongrenin son gününde; 25 Eylül'de, ilk kez bir Türk bilim insanına; Prof. Dr. Mehmet Haberal'a takdim edildi. Dünya bilim insanları Haberal hocayı ayakta alkışladı...

 Dünya Transplantasyon Derneği, Medawar ödülü sahiplerini; "transplantasyon alanına olağanüstü katkılardan dolayı toplum tarafından verilen en büyük onur olan prestijli 2024 Medawar Ödülü'nün kazananlarını duyurmaktan gurur duyar." başlığıyla resmi internet sitesi üzerinden duyurmuştu..

Medawar Ödülü, evrensel olarak bilimsel başarı için en seçkin dünya ödülleriyle eş değer olarak kabul ediliyor. 1990 yılından beri verilen Medawar ödülü, Prof. Thomas Starzl, Prof. SirRoyCalne gibi organ naklinde öncü isimlere verildi.

ATİNA AKADEMİSİ TARİHİNDE İLK KEZ BİR YABANCIYA, PROF. DR. HABERAL'A YÜKSEK ŞEREF ÖDÜLÜ VERİLDİ

Prof. Dr. Mehmet Haberal, 16 Nisan 2024'te de Ay Yıldızlı Türk Bayrağını Komşu'da dalgalandırmış, Türkiye'yi gururlandırmıştı. M.Ö. dördüncü yüzyılda kurulan, Sokrates gibi birçok filozufun yetiştiği, Atina Akademisi'nin yunan olmayan bir yabancıya verdiği ilk yüksek şeref ödülü Prof. Dr. Mehmet Haberal'a layık görülmüş, Haberal bu ödülü Atina'da düzenlenen törenle teslim almıştı.

Haberal, artık akademinin de bir üyesiydi. Yunanistan Sağlık Bakanı, Büyükelçiler, Baş Papaz, bilim insanları, üst düzey birçok katılımcının yer aldığı törende konuşma yapan Haberal, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle, şükranla andı... Meslektaşlarına teşekkür etti. "Sizi başka ülkelere muhtaç etmeyiz" diyerek, komşu ülkeye destek ve işbirliği mesajı verdi. Haberal'ın ülkesine yaşattığı gurur, Yunan medyasında "Atina Akademisinde Bir Türk" manşetleriyle geniş yer buldu.

DEMİKHOV MADALYASI… PROF. DR. MEHMET HABERAL'A TAKDİM EDİLDİ

Prof. Dr. Mehmet Haberal’a, Mayıs ayında ise Rusya Transplantasyon Derneği tarafından, 11. Moskova Transplantasyon Kongresi'nde, Demikhov Madalyası takdim edilmişti.

İLK BÖBREK NAKLİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

1975 yılı Temmuz ayında Hacettepe Üniversite Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü'nde Yanık ve Organ Nakli Ünitelerini kurdu. 3 Kasım 1975 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde Türkiye'de ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleştirdi. Aynı yıl Dünya Yanık Derneği ulusal temsilcisi seçildi. 1976 yılında genel cerrahi alanında doçent oldu.

TÜRKİYE ORGAN NAKLİ VE YANIK TEDAVİ VAKFINI KURDU

10 Ekim 1978 tarihinde Avrupa Organ Nakli Vakfı'ndan (Eurotransplant) temin edilen organla Türkiye'de ilk kez kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. 3 Haziran 1979 tarihinde yasalaşan 2238 sayılı kanun ile organ ve doku nakli yasasının çıkmasını sağladı. 27 Temmuz 1979 tarihinde Türkiye'de ilk kez yerli kaynaklı kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. 26-27 Mayıs 1978 tarihleri arasında 1. Ulusal Yanık Kongresi’ni Ankara'da düzenledi. 4 Eylül 1980 tarihinde Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'nı kurdu. 12 Mart 1982 tarihinde Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'na bağlı Ankara'da ilk Hemodiyaliz Merkezi'ni kurdu. Aynı yıl “Genel Cerrahi Profesörü” oldu. Dünya Yanık Derneği Yürütme Kurulu üyesi ve aynı derneğin Doğu Akdeniz Bölge temsilcisi seçildi. 1983 yılında Ankara'da ilk organ nakli kongresini düzenledi. O zamana değin tüm dünyada en fazla otuz altı saat saklanabilen kadavra böbreklerin soğuk iskemi sürelerini yüz on bir saate kadar uzatılmasını sağlayan çalışmasını yaptı. Tıbbi alandaki başarılı katkılarından dolayı Sedat Simavi Vakfı, Sağlık Bilimleri Ödülü'nü aldı.

NEW YORK BİLİM AKADEMİSİ ÜYESİ

1984 yılında Akdeniz Yanık Kulübü kurucu üyesi seçildi. Orta Doğu'da organ paylaşımı ve teminini kolaylaştırmak için Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı'nı kurdu. 17-20 Kasım 1985 tarihleri arasında İstanbul'da Orta Doğu Diyaliz ve Organ Nakli Vakfı'nın ilk kongresini düzenledi. 16 Eylül 1985 tarihinde Ankara'da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı Hastanesi'ni kurdu. Amerikan Yanık Derneği tarafından "EverettIdrısEvans Özel Ödülü” takdim edildi. 1986 yılında Dünya Yanık Derneği Genel Sekreter Yardımcısı seçildi. 1984 yılı Eylül ayında Haberal Eğitim Vakfı'nı kurdu. Haberal Eğitim Vakfı kurulduğu günden bugüne beş bin öğrenciye karşılıksız burs vermiştir. Ayrıca burs verdiği öğrencilere eğitim ile birlikte çalışma imkânı sunmuş, ulusal ve uluslararası alanda destek sağlamıştır. Amerikan Cerrahi Derneği (Fellow of theAmericanCollege of Surgeons - FACS) üyesi seçildi. 1987 yılında Orta Doğu Organ Nakli Derneği kurucusu ve başkanı oldu. 1988 yılında İstanbul'da, Türkiye'de ilk defa Bölgesel Doğu Akdeniz Yanık Kongresi'ni düzenledi. 2-4 Kasım 1988 tarihleri arasında Ankara'da ilk Orta Doğu Organ Nakli Derneği Kongresi'ni düzenledi. 8 Aralık 1988 tarihinde Türkiye'de ve bölgede kadavradan ilk başarılı karaciğer naklini gerçekleştirdi. 1990 yılı Ekim ayında Türkiye Organ Nakli Derneği kurucusu ve başkanı oldu. 15 Mart 1990 tarihinde Türkiye, Avrupa ve bölgede bir ilk olan, çocuklarda canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleştirdi. 24 Nisan 1990 tarihinde dünyada ilk kez bir Türk ve Müslüman bilim adamı, erişkinde canlıdan kısmi karaciğer naklini gerçekleştirdi.

MİLENYUM MADALYASINA LAYIK GÖRÜLDÜ

 1993 yılında Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı ve Haberal Eğitim Vakfı ile birlikte Başkent Üniversitesi'ni kurdu. Ankara'da Başkent Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni açtı. 3 Eylül 1994 tarihinde İzmir'de Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni açtı. 1995 yılında Türkiye'de Yanık ve Yangın Afetleri Derneği'ni kurdu. 1998 yılında Yalova'da, Türkiye'de kırsal kesimde hizmet veren ilk diyaliz merkezini açtı. 1998 yılı Haziran ayında Adana Başkent Üniversitesi Hastanesi'ni açtı. Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği'ni kurdu. 1999 yılında Ankara'da Başkent Üniversitesi Ayşe Abla Okulları'nı açtı. 2000 yılı Temmuz ayında Alanya Başkent Üniversitesi Hastanesi'ni açtı. Aynı yıl Ağustos ayında Dünya Transplantasyon Derneği'nin Roma'daki kongresinde kendisine Türkiye ve dünyada organ naklinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı "Milenyum Madalyası" verildi.

ULUSLARARASI CERRAHLAR BİRLİĞİ ÜYESİ

2000 yılı 20 Kasım ayında Ankara'da yeni Başkent Üniversitesi Hastanesi'ni açtı. 20 Nisan tarihinde Transplant Olimpiyatları Derneği etkinlikleri yapıldı. 2002 yılında Başkent Üniversitesi Adana Seyhan Hastanesi'ni açtı. 14 Ocak 2000 tarihinde Klinik ve Deneysel Araştırmalar Derneği'ni kurdu. Aynı yıl dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından cumhurbaşkanlığı teklif edilmiştir. 2003 yılında Amerikan Cerrahi Birliği (AmericanSurgicalAssociation - ASA) Onursal Üyesi seçildi. Aynı yıl Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi'ni açtı. 2004 yılında Cerrahi Araştırmalar Akademisi (Academy of SurgicalResearch) Üyesi ve Türkiye temsilcisi oldu. Kanal B, Radyo Başkent ve Başkent Haber Ajansı’nı kurdu. 2004 yılı Ağustos ayında Japonya'da yapılan Dünya Yanık Derneği (International SocietyforBurnInjuries-ISBI) kongresinde 2006-2008 dönem başkanlığına seçildi. 2005 yılı Eylül ayında Prag, Uluslararası Cerrahlar Birliği (Fellow of the International College of Surgeons - FICS), üyesi seçildi.

 ÖMÜR BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

15-23 Mayıs 2006 tarihleri arasında Massachusetts General Hospital ve Johns Hopkins Hospital'da ders vermek için davet edildi. 4 Mayıs, Dünya Organ Nakli Derneği'nin Orta Doğu ve Afrika bölge encümeni olarak seçildi. 15 Mayıs 2006 tarihinde Azerbaycan Tıp Üniversitesi'nde “Fahri Doktora” ünvanı verildi. 15 Mayıs 2006 tarihinde ise, Pakistan Karaçi Üniversitesi tarafından “Bilimsel Doktora” ünvanı verildi. 2006 yılı Haziran ayında Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (theMiddle East Burnand Fire DisasterSociety-MEBFDS) başkanlığına seçildi. Dünya Yanık Derneği (International SocietyforBurnInjuries-ISBI) 2006-2008 dönem başkanı oldu. 2006 yılı Eylül ayında Brezilya Yanık Derneği Yönetim Kurulu Onursal Üyesi ve Uluslararası Cerrahlar Birliği üyesi seçildi.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

 26 Kasım 2006 tarihinde Kuveyt Sağlık Bakanı Şeyh Ahmad Al-Abdulla Al-Sabah tarafından kendisine Ömür Boyu Başarı Ödülü verildi. 13-15 Mayıs 2007 tarihleri arasında Doğal Bağışıklık Derneği Toplantısı'nı Ankara'da düzenledi. 01-07 Temmuz 2007 tarihleri arasında Organ Nakli Derneği'nin Yeni Fikir Lider Toplantısı'nı Ankara'da düzenledi. 04-06 Temmuz 2007 tarihleri arasında başkanlığını yaptığı Türkiye Organ Nakli Derneği'nin 9. Bilimsel Kongresi'ni Ankara'da düzenledi. 17 Eylül 2007 tarihinde Ankara' da “Cerrahi Müdahalede Kalite ve Eğitim” konulu sempozyum düzenledi. 18-19 Ekim 2007 tarihleri arasında Uluslararası Cerrahlar Birliği Avrupa Federasyonu Türkiye Bölümü Toplantısı'nı Antalya'da düzenledi. 2 Kasım 2007 tarihinde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ tarafından Organ Bağışı ve Organ Nakli alanında yapılan çalışmalarda verdiği destekten dolayı ödülü takdim edildi. 4 Kasım 2007 tarihinde 1. Uluslararası Yanık Haftası'nda Dubai'de ödülü kendisine takdim edildi. Almanya Münih'te bir irtibat ofisi kurdu.

DÜNYANIN HER YANINDAN DAVETLER ALDI

18 Şubat 2008 tarihinde böbrek nakli alanındaki öncülüğü ve böbrek nakli alanına yapmış olduğu değerli katkılarından dolayı ödülü Prens Abdulaziz Bin Salman tarafından takdim edildi. 13 Mart 2008 tarihinde Karaciğer nakli alanındaki öncülüğü ve karaciğer nakli alanına yapmış olduğu değerli katkılarından dolayı ödülü Prens Raad Bin Zeid tarafından takdim edildi. 27 Mart 2008 tarihinde organ bağışı ve organ nakli alanında yapılan çalışmalarda verdiği desteklerden dolayı ödülü Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç tarafından takdim edildi. 02 Haziran 2008 tarihinde Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Ümitköy Semt Polikliniği'ni açtı.