Sivas’ta üvez meyvesi, özellikle Koyulhisar ve Suşehri bölgelerinde yetişiyor. Her iki yılda bir Ağustos ve Eylül aylarında toplanan üvezler, çürümeye bırakılıyor. Çürüyüp olgunlaşan meyveler, şifa arayanların ilgisini çekiyor ve birçok sağlık sorununa çözüm sağlıyor. Sivas’ta aktarlık yapan Orhun Özfidancı, üvezin sindirim sistemi, kalp hastalıkları, tansiyon, kadın hastalıkları ve cilt bakımı gibi pek çok alanda faydalı olduğunu belirtiyor. Özfidancı, “Bu meyve düzenli kullanıldığında çok şifalıdır ve birçok hastalığa iyi gelir. İshal vakalarında da hızlı çözüm sağlar” diyor.
Tezgâhlarda Yerini Aldı
Üvez meyvesi, geçtiğimiz yıl Ağustos ve Eylül aylarında toplanıp çürütülmeye bırakıldıktan sonra Sivas’ta tezgâhlarda yerini almaya başladı. Şu anda kilosu 100 TL’den satılan meyve, sağlık arayanlar için umut kaynağı oluyor. Sivas’ta üvezin, halk arasında "Gıdi boku" olarak da bilindiğini belirten Özfidancı, meyvenin yerel isimleriyle oldukça talep gördüğünü vurguluyor. Satışı yalnızca birkaç ay süren bu meyve, Ocak ayı sonlarına kadar temin edilebiliyor.
Çocukluk Hatıraları ve Şifalı Kullanım
Sivaslılar, üvez meyvesine olan ilgilerini çocukluk hatıralarına dayandırıyor. Salim Kalaycı, “Çocukluğumdan beri üvez meyvesini tüketiyorum. Bizim bahçemizde de bir üvez ağacı vardı. 15 yıl sonra tekrar bu meyveyi görünce eskiyi hatırladım. Halk arasında ‘Gıdi boku’ deniyor, ben de almak istedim” dedi.
Üvez meyvesi, iki yılda bir yetişiyor ve toplanıp çürütülmesi oldukça zahmetli bir süreç. Ancak şifa arayanlar, her yıl sabırsızlıkla meyvenin tezgâhlarda yerini almasını bekliyor.