Bankalar, IBAN tabanlı ödemeleri daha verimli hale getirmek için "ÖDEME İSTE" butonunu tanıttı. Ancak uzmanlar, bu özelliğin güvenlik açıklarına neden olabileceğini ve kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor. Özellikle teknolojiye aşina olmayan bireyler risk altında olabilir.
ÖDEME İSTE uygulaması, ödeme işlemlerinde verimliliği artırmayı hedefleyen bir yenilik olarak tanıtıldı. Ancak bu durumun beraberinde ciddi riskler getirdiği tartışmalara sebep oldu.
Son dönemde IBAN üzerinden yapılan ödemelere getirilen ağır cezaların tartışıldığı bir süreçte, bankalar mobil uygulamalarına yeni bir IBAN tabanlı ödeme özelliği ekledi.
Son günlerde IBAN ile yapılan ödemelere uygulanan ağır cezaların tartışıldığı bir ortamda, bankalar mobil uygulamalarına "ÖDEME İSTE" butonunu ekleyerek yeni bir IBAN tabanlı ödeme özelliği sunmaya başladı. Bu özellik sayesinde, IBAN numarasına sahip herhangi bir kişi veya firmadan ödeme talebi almak mümkün hale geliyor.
Ödeme talep etmek için talep edilen miktarı girip kendi hesabınızı alıcı olarak tanımlıyorsunuz. Banka uygulamasına giriş yapan kullanıcı, gelen ödeme talebini bir mesaj olarak görüyor ve onayladığında, belirtilen tutar hemen talep eden kişinin hesabına transfer ediliyor.
Ancak Hile Denetimi ve Adli Muhasebe Uzmanı Fikriye Aslan'a göre, bu yeni ödeme uygulaması, potansiyel olarak ciddi güvenlik riskleri ve suistimallere zemin hazırlıyor.
Bankaların bu uygulamayı ne kadar test ettiğini bilmediğini belirten Aslan, uygulamanın neden bu kadar hızla yayıldığını sorguladı. Aslan, "Bankalara güvenmek önemlidir, ancak kötü niyetli kişileri de ciddiye almamız gerekiyor" diyerek kullanıcıları dikkatli olmaya çağırdı.
Aslan, esnafın IBAN'ına yapılan ödemelerin büyük bir sorun yarattığı bu dönemde, denetimsiz ve keyfi bir ödeme uygulamasının neden bu kadar hızlı yayıldığını anlamanın güç olduğunu belirtti.
35 yıllık bir deneyime sahip olduğunu söyleyen Aslan, "Suistimal, insan olduğu sürece bitmeyecek bir durumdur. Özellikle teknolojiye yabancı olan vatandaşlarımız büyük risk altında. İnsan yerine sistemlere güvenmeliyiz ve iyi tasarlanmamış sistemler her zaman kötü niyetli kişilerin hedefi olacaktır." dedi.