GÜMÜŞHANE’DE FINDIK KURUTMA YOĞUNLUĞU

Doğu Karadeniz'in sahil bölgelerinde hasadı tamamlayan üreticiler, nemli ve yağışlı hava nedeniyle kurutamadıkları fındıklarını kurutmak amacıyla Gümüşhane'yi tercih ediyor. Üreticiler, Gümüşhane kent merkezinden Zigana Dağı'na kadar uzanan yol boyunca fındıklarını sererek kurutma işlemini burada gerçekleştiriyor. Çadır kurarak günlerini burada geçiren üreticiler, kurutma işleminin tamamlanmasının ardından memleketlerine geri dönüyor.

ÜRETİCİLER GÜMÜŞHANE İKLİMİNDEN MEMNUN

Trabzon’da Hacca Gidecekler İçin Önemli Duyuru: Başvuru Süresi Uzatıldı! Trabzon’da Hacca Gidecekler İçin Önemli Duyuru: Başvuru Süresi Uzatıldı!

Gümüşhane ikliminin kurutma işlemi için çok uygun olduğunu belirten üreticiler, bu yıl fındık rekoltesinin bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini, verimin ise geçen yıllara göre arttığını ifade ediyor. Fındık kurutmak için Gümüşhane’ye gelen Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinden Ali Erkan, bu yıl fındık veriminin iyi olduğunu, ilaçlama yaparak geçen seneye göre daha fazla fındık topladığını belirtti. Erkan, “Bu sene yaklaşık 1 ton fındık topladım. Köyümüzde hava yağmurlu olduğu için Gümüşhane’ye geldik, buradaki hava şartları çok iyi. Fındık kurutma işlemi bugün ya da yarın tamamlanacak,” dedi.

KURUTMA ZORLUKLARI

Fındık üreticisi Cemil Bilgin ise bu yıl rekoltenin geçen yıla göre çok daha iyi olduğunu belirterek, “Fındık kalitesi ve verimi güzeldi, ancak hava şartları nedeniyle toplarken zorluk yaşadık. Bu yüzden Zigana Dağı'nın arkasında, helikopter pistinde fındığımızı kurutmaya çalışıyoruz. İşlem bittiğinde memlekete döneceğiz,” diye konuştu.

Kaynak: İHA