İHTİYAÇ GEREKÇESİYLE TAHLİYE

Ev sahiplerinin en sık başvurduğu yöntemlerden biri, evin kendilerine ya da aile bireylerine lazım olduğunu söyleyerek kiracıları tahliye ettirmektir. Bu durumda kiracılar, ev sahibinden yazılı bir tahliye talebi istemeli.

Eğer ev sahibi, tahliye sonrası evi gerçekten kendisi kullanmaz ve başkasına kiraya verirse, eski kiracının 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat alma hakkı doğar. Kiracı, bu hakkını yazılı tahliye talebiyle kanıtlayabilir ve mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir.

TADİLAT GEREKÇESİYLE TAHLİYE

Bir diğer yaygın yöntem ise esaslı tadilat bahanesiyle kiracıların evden çıkarılmasıdır. Eğer ev sahibi, tadilat gerekçesiyle kiracıyı tahliye etmek istiyorsa, yine yazılı bir bildirimde bulunmak zorundadır.

Pırlantaya Olan İlgi Azalıyor: Sevgililer Günü’nde Tercihler Değişiyor Pırlantaya Olan İlgi Azalıyor: Sevgililer Günü’nde Tercihler Değişiyor

Ancak, tadilat sonrası ev bir başkasına kiraya verilirse, eski kiracı 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat talep edebilir. Ayrıca tadilat sonrası öncelikli kiralama hakkı eski kiracıya aittir. Eğer ev sahibi bu hakkı tanımazsa, yine hukuki süreç başlatılabilir.

KİRACILAR NASIL HAKLARINI KORUYABİLİR?

Kiracıların mağdur olmamak için dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar bulunuyor:

  • Kira ödemelerini düzenli yapmak
  • Evi iyi kullanmak ve hasar vermemek
  • Ev sahibi ve komşularla iyi ilişkiler kurmak
  • Aidat ve apartman giderlerini zamanında ödemek

Tüm bu hususlara dikkat eden kiracılar, olası haksız tahliyelerde yasal haklarını daha güçlü şekilde savunabilirler. Ev sahipleri tarafından haksız tahliye girişimlerine maruz kalan kiracılar, mutlaka bir hukuk uzmanına danışarak haklarını sonuna kadar aramalıdır.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT