Son yıllarda Britanya’da işitme sorunu nedeniyle doktora başvuran gençlerin sayısında belirgin bir artış gözlemlendi. Uzmanlar, uzun süreli gürültü önleyici kulaklık kullanımının bu artışla bağlantılı olabileceğine dikkat çekiyor.
Yapılan testler, işitme kaybı yaşanmadan, beynin sesleri işleme yetisinde zorluklar olduğunu ortaya koydu. Bu durum, "işitsel işlemleme bozukluğu" (APD) olarak tanımlanıyor. APD, arka planda müzik ya da efekt bulunan konuşmaları anlamada güçlük yaratırken, hızlı ya da aksanlı konuşmalarda da zorluk yaşanmasına yol açabiliyor.
Imperial College Healthcare NHS Trust'tan Renee Almeida, "Duymak ve dinlemek farklı şeylerdir. Beynin dinleme becerilerinde bir azalma gözlemliyoruz." diyerek, kulaklıkların beyin üzerindeki etkileri konusunda endişelerini paylaştı. İngiliz Odyoloji Akademisi (BAA) Başkan Yardımcısı Claire Benton ise, "Bu kulaklıklar, beynin doğal gürültü filtreleme sürecini devre dışı bırakabilir." ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, kablosuz gürültü önleyici kulaklıkların uzun süreli kullanımının potansiyel risklerine dikkat çekerek, toplumda bu konuda daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğine vurgu yapıyor.