Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Burası Çok Önemli’ kitabı son günlerin en fazla öne çıkanlarından biri oldu.
Sevgili Okurlar, Kitapta birbirinden çarpıcı detaylar var. Ancak en çarpıcı olanı ise kapağı.
Kapakta öyle bir mesaj verlimiş ki, için açmnadan herşeyi anlatıyor.
Düşünen ve grafik eden dört dörtlük yapmış.
Türkiye’nin son birkaç yılda hangi mücadeleler içinden geçtiği noktasında birinci ağızdan müthiş göndermelerde bulunuyor Albayrak.
Benim en çok dikkatimi çekenlerden birisi şuydu: ‘24 Kasım 2015…Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak göreve başladık.
Kabinenin açıklandığı saatlerde Rus uçağının düştüğü haberini aldık. Rusya doğal gaz ithalatımızde en büyük paya sahip ülkeydi.
Böylece işe büyük bir krizle başlamış olduk.”
Zaten hep böyle olmamış mıydı?
Türkiye, Batı bloku dışında kendine yön aradığında içeride muhbir kadroları temizlemeye başladığında bir el devreye girmiyor muydu?
Şehirlerde patlayan bombalar, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan terör koridoru, 2012 MİT’e yapılan operasyon 2013 yılı Gezi Parkı, 17-25 Aralık operasyonu 15 Temmuz Darbe Girişimi, ekonomik saldırılar ve daha neler neler?
Türkiye’de hiçbir şey spontane gelişmez. 1960 ihtilali, 1971 muhtırası, 12 Eylül ve 28 Şubat hepsi planlı operasyonlardır.
Albayrak’ın kitabını geleceğe ışık tutmak açısından iyi analiz etmek gerekiyor.
Türkiye’nin Karadeniz ve Akdeniz’de yaptığı doğal gaz araştırmaları bir şekilde karşısına operasyon olarak geliyordu.
Türkiye’den istedikleri faizi alamayan bankerler döviz üzerinden ülkeyi esir almaya kalkıştı.
% 26’ya çıkan faizin % 8’e indirilmesinin bedeli elbette ödettirilmek istenecekti.
Albayrak kitabında Türk bankacılığına da mesaj vererek nezaketle: ‘Bankacılık sektörümüzde milli şuur eksikliği var’ diyor.
Albayrak dönemi gerek dış politik gelişmeler gerekse dünya konjonktürü nedeniyle çalkantılı oldu.
Böylesi bir dönemde ayakta kalmak çok kolay değildi.
Bu süreçte genel ve yerel seçimler, rahip Brunson olayı, Irak’ta savaş hali ve en önemlisi pandemide kapatılan ekonomiler.
ABD’de Trump döneminin kapanması ki Albayrak’ın Trump’ın damadı ile olan iyi ilişkilerinin pozitif etkisini unutmamak gerek.
En neticede Albayrak görevi bırakmasıyla ilgili olarak şöyle noktalıyor:
“Yakın tarihimizin belki de en büyük kara propaganda ve iftiralarına maruz kaldım. Hem şahsıma hem de aileme yönelik sayısız saldırılara sabredip direnmek kolay değildi…”
Berat Albayrak bundan sonra ne yapacak?
Geri çekildi ve dinlendi.
Ama siyasetten uzaklaşmış değil.
Kitabın mesajlarından birisi de bu.
Türkiye’nin meselelerine hakim olduğu ve neleri yaptığı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yollarını ayırdığı bir çok bakan oldu.
Ayrıldıktan sonra en fazla atıfta bulunulan bakanlardan birisi de Albayrak’dır.
2023’te yeniden parlamentoya dönecek bilgileri kulağıma geliyor.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI UNUTULMAZ
Dün 14 Mart Tıp Bayramı idi.
Trabzon dahil olmak üzere Türkiye’deki hastanelerde randevu erişiminde sorunlar yaşandı ve kapılara muayene yapılmayacağı yazıları asıldı.
Tıp Bayramı hekimler açısından buruk geçse, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamarına bozulsalar da Erdoğan dünkü mesajlarıyla hekimlerin, sağlık çalışanlarının durumlarının iyileştirilmesi için noktayı koydu, gönül aldı.
Hekimlerimizin Tıp Bayramını tebrik ediyorum. Onların emekleri hiçbir zaman unutulmadı, unutulamaz. Ancak, sağlık hizmetinin bekleyemez olduğunu da tüm sağlık çalışanlarına hatırlatmak isterim.